
| Το βιβλίο για τον Αντιδικτατορικό αγώνα της Πάτρας έφερε στο “φως” την ιστορία αντίστασης του πατέρα του σημερινού αιρετού
του Αχιλλέα Ροδίτη |
Κάθε φορά που πλησιάζει η επέτειος του Πολυτεχνείου, ο Χαράλαμπος Μπονάνος ταξιδεύει με τον νου του σε όσα συνδέουν στενά την οικογένειά του με τον αντιδικτατορικό αγώνα. Ίσως πολλοί να μην γνωρίζουν το πώς και το γιατί ο ίδιος ταυτίζεται άμεσα με αυτή την πτυχή της ιστορίας, επειδή ο ίδιος κράτησε τις εμπειρίες του στην ψυχή του και δεν τις διατυμπάνισε.
Όμως το βιβλίο του Δημήτρη Κοσμόπουλου «Δικτατορία και Αντίσταση στην Πάτρα» που πρόσφατα επανεκδόθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών, στη σελίδα 119 αποκαλύπτει τον ηχηρό ρόλο του αγωνιστή πατέρα του σημερινού Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας.
Ο Γιώργος Μπονάνος του Χαραλάμπους περιλαμβάνεται στην επίσημη λίστα του υπουργείου Εσωτερικών με τους αγωνιστές της περιόδου 1967 – 1974.
Όπως αναφέρεται στην παράγραφο του βιβλίου του κου Κοσμόπουλου:
«Ο Μπονάνος Γεώργιος του Χαραλάμπους (υπάλληλος ΕΤΕ) απολύεται δυνάμει της υπ’ αριθ. Ε.Π. 346/28-2-68 απόφασης του υπουργού Εμπορίου βάσει της Ι΄ Συντακτικής Πράξης, διότι…», όπως του γνωστοποιήθηκε στην απόλυσή του την οποία έλαβε τότε:
- «Κατά την Κατοχήν και μετά ανεμίχθητε εις τα αντεθνικάς οργανώσεις [σ.σ. δηλαδή συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα]. Από του έτους 1963 εξεδηλώθητε ανεφανδόν υπέρ της πολιτικής του Αν. Παπανδρέου και διετελέσατε ένθερμος προπαγανδιστής της κεντροαριστεράς. Μετείχατε του Δημοκρατικού Συνδέσμου Πατρών, όστις ήτο πολιτική και συνωμοτική οργάνωσις του Αν. Παπανδρέου, ήτις έδρασε ποικιλοτρόπως κατά την περίοδον της Ε.Κ. Ελαμβάνατε μέρος εις άπασας τας εκδηλώσεις της κεντροαριστεράς, θεωρούμενος σημαίνον στέλεχος ταύτης. Εν τη υποβληθείση δηλώσει σας απεκρύψατε την παρωχημένην και πρόσφατον αντεθνικήν δράσιν σας».

Στη φωτογραφία φαίνεται ο λόγος απόλυσης από την ΕΤΕ του Γεωργίου Μπονάνου…
Με άλλα λόγια, ο πατέρας του σημερινού Αντιπεριφερειάρχη, ελεύθερος επαγγελματίας Δικηγόρος και εργαζόμενος τότε στην Εθνική Τράπεζα, με το «καλημέρα» της χούντας είδε την «πόρτα εξόδου» από τον χώρο δουλειάς του, διωκόμενος επειδή αγωνίστηκε στην Κατοχή, αλλά και επειδή αργότερα μετείχε ενεργά στους δημοκρατικούς αγώνες, στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου.
«ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ»
«Θυμάμαι μια Μεγάλη Παρασκευή, μικρό παιδάκι τότε εγώ, που ένας Ασφαλίτης μας πλησίασε και με ύφος αυταρχικό απευθύνθηκε στον πατέρα μου λέγοντάς του: «μην ξαναβάλεις υπογραφή για την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων», θυμάται ο Χαράλαμπος Μπονάνος και μοιράζεται μέσω της «Πολιτείας» μνήμες και εικόνες που στην παιδική του μνήμη έμειναν ανεξίτηλες. Εικόνες που ως παιδί του προκαλούσαν φόβο και αγωνία για τον πατέρα του, αλλά που σήμερα τον κάνουν να θυμάται καμαρώνοντας μέσα από… υγρά μάτια!
«Υπερηφάνεια νιώθω για τον πατέρα μου. Ο αγώνας του μου γεμίζει την ψυχή. Η στάση του, το θάρρος του, έγιναν ο ‘οδηγός’ μου… Στάθηκε όρθιος σε αυτό το ανελεύθερο καθεστώς υπερασπιζόμενος τις δημοκρατικές μας αρχές και την ελεύθερη έκφραση. Μαζί με τον δικό μου πατέρα υπήρξαν και άλλοι συμπολίτες μας που μπορεί να υπέστησαν περισσότερες διώξεις από την χούντα. Η στάση του με δίδαξε το μάθημα της υπεύθυνης στάσης ενός δημοκρατικού πολίτη που έχει υποχρέωση να ορθώνει το ανάστημα του σε κάθε ανελεύθερο δικτατορικό καθεστώς», λέει στην «Πολιτεία».
Η παρέμβαση του τότε Ασφαλίτη είχε γίνει επειδή ο Γεώργιος Μπονάνος του Χαραλάμπους μετείχε στο κίνημα των Πατρινών Δικηγόρων, τον Μάη του 1972, έχοντας υπογράψει την τολμηρή επιστολή – απαίτησή τους, προς το διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, ζητώντας αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων συνδικαλιστικών οργάνων. Μ’ ένα κείμενο όπου έκαναν λόγο και για την ανάγκη να απελευθερωθούν πολιτικοί κρατούμενοι, να πάψουν οι διώξεις και οι φυλακίσεις.
Ανάμεσά τους, οι Δικηγόροι Διονύσης Αργυρόπουλος, Αλκαίος και Κώστας Βγενόπουλος, Δημήτρης Γεωργόπουλος, Ανδρέας Κακογιάννης, Γεώργιος Κατσιγιάννης, Παύλος Μαρινάκης, (παππούς του σημερινού εκπρ. τύπου της ΝΔ), Βασίλης Μπεκίρης, Γεώργιος Παπαγιαβής, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, (ο αείμνηστος ΠτΔ), Ασημάκης Φωτήλας, (πατέρας του νυν βουλευτή της ΝΔ Ιάσονα Φωτήλα), αλλά και Γεώργιου Τσαφούλια.
«Θυμάμαι τον Γιώργο Τσαφούλια που είχε έρθει αργά τη νύχτα στο σπίτι μας για να υπογράψει ο πατέρας μου. Θυμάμαι ότι δεν υπήρχε κανένας φόβος, κανένα άγχος. Μόνο θάρρος, μόνο χαρά που αυτοί οι άνθρωποι… σήκωναν κεφάλι σε μια τόσο σκοτεινή και επικίνδυνη εποχή», θυμάται ο Χαράλαμπος Μπονάνος.
Και στέλνει το μήνυμά του προς τη νέα γενιά:
«Πρέπει να γνωρίζουν οι νεώτεροι ότι ήταν μια σκοτεινή εποχή που οι δημοκρατικές ελευθερίες, που είναι αυτονόητες σήμερα, είχαν καταπατηθεί. Κάποιοι για τις ιδέες τους για την υπεράσπιση των δημοκρατικών τους αρχών βασανίστηκαν εξορίστηκαν φυλακίστηκαν και αρκετοί πολίτες αρνήθηκαν να υπογράψουν στην Ασφάλεια, τα λεγόμενα δελτία μετανοίας και υποστήριξης της χούντας. Φυσικά η αντίσταση αυτή πληρώθηκε και με απώλειες στις θέσεις εργασίας τους και άπειρους εκφοβισμούς».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ