ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαρίλαος Ερμείδης: Δυναμικά στο προσκήνιο οι Γερμανικές Αποζημιώσεις

2db875a5 d7e4 4b50 b231 a09e88bef7d3

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επαναφέρει από τους Καλαβρυτινούς το θέμα της διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων. Μάλιστα, πιο επιτακτικά και πιεστικά από άλλοτε.

Ο Χαρίλαος Ερμείδης, που στις 8 Μαρτίου 2022 αναδείχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, κάνει τρεις σημαντικές δηλώσεις στην «Πολιτεία»:

1η:

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναδεικνύει την επικαιρότητα του αιτήματος ‘Δικαιοσύνη και Αποζημίωση’. Όταν δεν αποδίδεται Δικαιοσύνη για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, όταν δεν τιμωρούνται οι θύτες και δεν αποζημιώνονται τα θύματα, τότε τα εγκλήματα επαναλαμβάνονται».

2η:

«Γίνεται αντιληπτό από όλους, τώρα πια, ότι ο αγώνας μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις έχει κατεξοχήν χαρακτήρα πρόληψης και αποτροπής νέων εγκλημάτων. Ανάλογων με αυτά που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία στην πατρίδα μας, την περίοδο της Κατοχής».

3η:

«Η καταδίκη της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Όσοι παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο οφείλουν να γνωρίζουν ότι θα έρθει η στιγμή να πληρώσουν για τις συνέπειες των πράξεων τους, είτε αυτό αφορά τα εγκλήματα της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα, της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν (και από το ΝΑΤΟ και από τη Σοβιετική Ένωση παλιότερα), στο Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία.Συνεπώς ο αγώνας μας καθίσταται πιο επιτακτικός και επίκαιρος».

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΕΡΜΕΙΔΗΣ

Ερ: Όμως έχει επικρατήσει η άποψη πως οι οφειλόμενες Γερμανικές Αποζημιώσεις προς την Ελλάδα είναι ένα θέμα που… “έληξε”. Τι λέτε γι’ αυτό;

Απ:   Πράγματι. Αλλά αυτή είναι μια άποψη που διακινούν κάποιοι συστημικοί κύκλοι. Και είναι τελείως αβάσιμη και αποπροσανατολιστική. Δεν είναι παρά Γερμανική προπαγάνδα που σκοπό έχει να μας αποθαρρύνει. Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας ΔΕΝ παραγράφονται. Επίσης, το Κατοχικό Δάνειο δεν παραγράφεται. Άλλωστε το διέπει σύμβαση που έχει την υπογραφή της Γερμανίας, η οποία και κατέβαλε ορισμένες δόσεις. Γνωρίζουν, επίσης, οι διάφοροι προπαγανδιστές ότι ακόμη και η Επιστημονική Υπηρεσία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής έχει παραδεχτεί πως οι αξιώσεις της Ελλάδας είναι «εν ισχύ». Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα. Οι ελληνικές αξιώσεις παραμένουν «νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες».

ΤΟ ΟΞΥΜΩΡΟ – ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΟ…

Ο κ. Ερμείδης καυτηριάζει: «Εμάς τους Καλαβρυτινούς, το Ελληνικό κράτος μας υποχρέωσε να πάμε στην Γερμανία για την εκδίκαση των υποθέσεών μας. Δηλαδή να βρούμε το δίκιο μας από τους… Γερμανούς θήτες! Το αποτέλεσμα είναι γνωστό, λόγω του καθεστώτος της ετεροδικίας. Μετά δε και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης περιμένουμε, πότε θα καταλάβει η Ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να μπει μπροστάρης για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων των θυμάτων».

Το οξύμωρο και πραγματικά άξιο απορίας για τον κ. Ερμείδη είναι το εξής:

«Πώς είναι δυνατόν το Πρωτοδικείο της Γερμανικής πόλης Καρλσρούης, (που επιδίκασε αγωγή Έλληνα μετανάστη κατά του Γερμανικού Δημοσίου για περιουσιακές βλάβες που υπέστη από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής), να κηρύχθηκε αναρμόδιο  με την αιτιολογία ότι ‘αρμόδια για την εκδίκαση των αγωγών αυτών είναι τα Ελληνικά δικαστήρια’ και ταυτόχρονα τα Ελληνικά δικαστήρια, «με δικονομικές τρίπλες, να μας παραπέμπουν για την εκδίκαση των αγωγών μας στα Γερμανικά δικαστήρια»!

Πράξη που ο ίδιος χαρακτηρίζει «αδιανόητη». Υπογραμμίζοντας παραλλήλως και την επί 78 ολόκληρα χρόνια απραξία του Ελληνικού κράτους, «που έπρεπε δυναμικά να διεκδικήσει όλες τις ανωτέρω οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα», όπως σημειώνει.

1943 – 2022:  78 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

«Οι Καλαβρυτινοί απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις όλων των θυμάτων από τη Γερμανία. Είναι ιερό καθήκον της πλέον», τονίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Προσθέτει ότι εφ’ όσον για την Γερμανία δεν είναι «ηθικό» θέμα η επίλυση του όλου προβλήματος, (εάν ήταν θα το είχε λύσει στη διάρκεια των 78 χρόνων), τότε πρέπει πλέον να «επιβληθεί» το Δίκαιο.

Και εξηγεί ότι το Ελληνικό κράτος και οι κυβερνώντες, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνά ο Ελληνικός λαός, είναι υποχρεωμένο να εγγράψει στον κρατικό προϋπολογισμό την οικονομική οφειλή των Γερμανικών επανορθώσεων και  το Κατοχικό Δάνειο στους ισολογισμούς στην Τράπεζα Ελλάδος.

«Έτσι θα πιεσθεί η Γερμανία, θα υποχρεωθεί να καταβάλει τις επανορθώσεις στην Ελλάδα. Θα είναι μια ηθική τουλάχιστον δικαίωση στις 500.000 των συμπατριωτών μας που εκτελέστηκαν – θυσιάστηκαν και δεν δικαιώθηκαν  ποτέ», διαμηνύει ο κ. Ερμείδης.

Μιλώντας παράλληλα και «τεράστιες» ηθικές και πολιτικές ευθύνες που έχουν οι κατά καιρούς Ελληνικές κυβερνήσεις, «οι οποίες παρά τις συνεχείς υποσχέσεις τους προς τον Ελληνικό λαό και προς τους απογόνους των θυμάτων, επιτρέπουν στην ‘Δημοκρατική’ Γερμανία όχι μόνο να κωφεύει επί 78 ολόκληρα χρόνια, αλλά κατά καιρούς να τολμά και να λέει δια των εκπροσώπων της ότι δεν μας οφείλει τίποτα».

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ» 

Ερ: Ξεχνάτε;

Απ:   «Οι απόγονοι των άγρια εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών δεν ξεχνούν και δεν συγχωρούν, όσο οι υπόλογοι και υπαίτιοι απόγονοι των Γερμανών που έκαναν όλη την Ελλάδα ολοκαύτωμα, κρατάνε αυτή τη στάση. Οι Γερμανοί πλήρωσαν πάρα πολλά τρις δολάρια  μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις τέσσερις συμμαχικές δυνάμεις και στο Ισραήλ και όχι μόνο. Η μόνη που δεν έχει αποζημιωθεί είναι η Ελλάδα».

ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ: ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ

Ερ: Από τι, συνεπώς, εξαρτάται τώρα η διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων;

Απ:   Από το αν υπάρχει βούληση στην ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να διεκδικήσουν τα εθνικά μας δίκαια. Και, τώρα, που με τη μονομερή απόφαση της Γερμανικής κυβέρνησης να επανεξοπλιστεί, το ζήτημα των διεθνών υποχρεώσεων της Γερμανίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επανέρχεται στην επικαιρότητα. Γι’ αυτό, καλούμε τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες!

ΤΙ… ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΑΣ «ΧΡΩΣΤΑ» Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ;

Όταν μιλάμε για «Γερμανικές Αποζημιώσεις», μιλάμε για διαφορετικές κατηγορίες οφειλόμενων. Ποιες όμως είναι αυτές; Και πόσα είναι τα υπολογισμένα οφειλόμενα σε σημερινά χρήματα; Ιδού η κατηγοριοποιημένη απάντηση του κου Ερμείδη:

Α. Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο:

  1. Οι επανορθώσεις: «Για την καταστροφή που προξένησε η Γερμανία στην οικονομία της Ελλάδος. Ποσού 7,1 δις.δολάρια αγοραστικής αξίας 1938, που σήμερα ανέρχεται σε 108 δις. €(χωρίς τόκους)».
  2. Το αναγκαστικό δάνειο (Κατοχικό Δάνειο): «Πληρώθηκαν κάποιες δόσεις αλλά το υπόλοιπο ανέρχεται σε 3,5 δις. δολάρια αγοραστικής αξίας 1938, δηλαδή σημερινά 54 δις € (χωρίς τόκους)».
  3. Αρχαιολογικοί θησαυροί, Έργα τέχνης: «Κλάπηκαν, καταληστεύτηκαν από τους Γερμανούς- Ναζί κατακτητές».
  1. Οι αποζημιώσεις των θυμάτων: «Αφορά αποζημιώσεις προσώπων στα οποία προκλήθηκαν ζημιές, στις περιουσίες τους, από εμπρησμούς, κατασχέσεις, κατεδαφίσεις, δημεύσεις, είτε ατόμων που εξοντώθηκαν. Τα ανωτέρω βάσει του Διεθνούς Δικαίου χαρακτηρίζονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και δεν παραγράφονται».

 

Β. Από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: 

 

  1. Οι επανορθώσεις: «Οι ζημιές που προκάλεσε η Γερμανία στην Ελλάδα και ανέρχονται στο ποσό των 523.873.000 δολαρίων. Και η διαφορά εισαγωγών – εξαγωγών εμπορευμάτων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 80.000.000 Γερμανικών Μάρκων».

You may also like

Comments are closed.