Χάρης Β. Κατσαρδής: Γιατί αυξήθηκαν οι παιδικές λοιμώξεις – Κίνδυνος για μόνιμο «κουσούρι» στην ενηλικίωση

Facebook
Twitter

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Ο πατρινός Χάρης Β. Κατσαρδής, ένας από τους κορυφαίους Δασκάλους της Παιδοπνευμονολογίας σε Ελλάδα και εξωτερικό, κρούει τον συναγερμό» για τα παιδιά μας με αφορμή την παρατηρούμενη έξαρση των λοιμώξεων.

Μιλώντας στην «Πολιτεία» επισημαίνει την αιτία που οδηγεί στην επιδείνωση της κατάστασης και στην αυξημένη προσέλευση παιδιών στα νοσοκομεία.

Παράλληλα προειδοποιεί ότι οι «αθώες» ιώσεις στα παιδιά μπορεί να αποδειχθούν ένα «γραμμάτιο» που θα κληθούν να ξεπληρώσουν ως ενήλικες αφήνοντας μόνιμο «κουσούρι»! Εξ αυτού συστήνει αυξημένη προσοχή και εγρήγορση, σε γονείς αλλά και παιδιάτρους. Και υπογραμμίζει την ανάγκη εμβολιασμού για τη γρίπη.

 

«ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ… ΤΕΜΠΕΛΙΑΣΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ»

για δεξιά στήλη

«Το ανοσοποιητικό μας, ιδίως των παιδιών, …προσελήφθη στο δημόσιο και τεμπέλιασε με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει χαλαρά την καταιγίδα λοιμώξεων του φετινού χειμώνα». Με αυτόν τον χιουμοριστικό αλλά άκρως κατανοητό και παραστατικό τρόπο, ο Παιδοπνευμονολόγος κ. Χ. Κατσαρδής μας εξηγεί την αιτία που έχει οδηγήσει στην έξαρση των περιστατικών που αφορούν σε λοιμώξεις παιδιών και στην πρωτόγνωρη κινητικότητα που καταγράφεται στα δημόσια νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, τονίζει: «Μετά από τρία χρόνια με μάσκες είναι λογικό το ανοσοποιητικό σύστημα να μην αντιμετωπίζει στον ίδιο βαθμό με πρώτα, κάθε εθισμό – εχθρό. Αυτός είναι ο λόγος που παρατηρείται η έξαρση.

 

«ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ… ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΝΗΛΙΚΑ»

Αλλά το σημαντικό που τονίζει ο κ. Χάρης Κατσαρδής, χρησιμοποιώντας τη φράση «το παιδί είναι ο… πατέρας του ενήλικα», είναι όσα πρέπει να προσέξουν γονείς και παιδίατροι. Διότι οι λοιμώξεις προκαλούν δυσλειτουργία των μικρών αγγείων του κατώτερου αναπνευστικού που λόγω ηλικίας δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. «Όταν οι μικροί αεραγωγοί φλεγμαίνονται, κλείνουν. Και αυτό ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει σε άσθμα και ΧΑΠ που θα συντροφεύει το παιδί κατά την ενήλικη ζωή του», εξηγεί ο Πατρινός Παιδοπνευμονολόγος. Προσθέτοντας ως σαφή προειδοποίηση ότι: «έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας. Ότι προκληθεί τώρα και μείνει, μπορεί να αποτελέσει ένα μόνιμο κουσούρι σε όλη τη ζωή του παιδιού».

 

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ

 «Αυτό που θέλω είναι να δείξω το δρόμο»

Χωρίς τίτλο

 

Ο κ. Κατσαρδής, γέννημα θρέμμα Πατρινός, από την περιοχή του Σκαγιοπουλείου της Πάτρας, είναι Επίκουρος Καθηγητής Παιδοπνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, τέως Συντονιστής Διευθυντής του Παιδιατρικού – Παιδοπνευμονολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ» και Επίτιμος Πρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων.

Το όνομα του συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πλέον καταξιωμένα επιστημονικά ονόματα της Παιδοπνευμονολογικής κοινότητας και αρχές του μηνός κίνησε το έκδηλο ενδιαφέρον συναδέλφων του, σε τηλεσυνέδριο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μιλώντας για τις αναπνευστικές ιογενείς λοιμώξεις στα παιδιά, τις άμεσες και απώτερες επιπτώσεις στους αναπτυσσόμενους πνεύμονες τους.

Αυτό που δηλώνει στην «Πολιτεία» είναι ότι… μιλάει για να δείξει το δρόμο σε γονείς και παιδιάτρους. Ώστε τα σημερινά παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον πανδημίας και έξαρσης λοιμώξεων, να φθάσουν στην ενηλικίωση έχοντας πάρει ισχυρά θεραπευτικά εφόδια.

«Ξέρετε, ο Covid επιβεβαίωσε την Ολλανδική παροιμία που λέει ότι η ασθένεια έρχεται καλπάζοντας σε άλογο αλλά φεύγει περπατώντας». Δηλαδή, η πανδημία του κορωνοϊού έχει ορισμένες αλυσιδωτές επιδράσεις που αγγίζουν τις μικρές ηλικίες.

Όπως λέει, «βλέπουμε ένα παιδί να έχει μια ίωση και λέμε… ιωσούλα είναι, θα περάσει. Μετά, έχει βήχα. Μετά λίγες μέρες, πάλι. Αλλά θέλει τελικά μεγάλη προσοχή όλο αυτό… Να προσέξουμε τα παιδιά για να μη τα φορτώσουμε με ένα φορτίο, ένα γραμμάτιο που θα το εξοφλήσουν στην ενήλικη ζωή…».

 

Δείτε τι βρέθηκε σε Μελέτες που έγιναν σε παιδιά

 Σε μελέτη με δείγμα 150.090 παιδιών από όλη την Ευρώπη, τα συμπεράσματα είναι ακόμα πιο σημαντικά και αξιοπρόσεχτα. Μελετήθηκε η επίδραση των αναπνευστικών λοιμώξεων RTI στο ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό, στην ηλικία των 6 μηνών έως 5 χρόνων, σε σχέση με τον επηρεασμό της αναπνευστής λειτουργίας και της ανάπτυξης άσθματος στην ηλικία των μόλις 7 ετών!

Τα παιδιά με ιστορικό ιογενών λοιμώξεων του κατώτερου και όχι του ανώτερου αναπνευστικού παρουσιάζουν στη σχολική ηλικία χαμηλότερες τιμές στις παραμέτρους αναπνευστικής λειτουργίας και έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος από τη σχολική κιόλας ηλικία.

Η επίδραση των RTI κατά την πρώιμη ηλικία βάζει αποτύπωμα στην υγεία του αναπνευστικού μέχρι την ενηλικίωση. Και το χειρότερο; Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει – αντιθέτως – ότι η επηρεασμένη αναπνευστική λειτουργία ή το άσθμα της πρώιμης ηλικίας προδιαθέτει για κίνδυνο λοιμώξεων στο μέλλον (ΧΑΠ κλπ).

  

Όσα παιδιά νόσησαν με Covid

Σε άλλη έρευνα που έγινε σε 54 ασθενείς μέσης ηλικίας τα 11 έτη, με ιστορικό Covid-19, οι 29 είχαν αναρρώσει και οι 25, σχεδόν δηλαδή οι μισοί, είχαν μετά Covid σύνδρομο (Long-Covid ). Εξ αυτών, μόνο ένας ασθενής ήταν εμβολιασμένος! Όσο για τα συμπτώματα; Δύσπνοια, πονοκέφαλος, δυσκολία συγκέντρωσης, κόπωση και απώλεια όσφρησης.

Τα ευρήματα ήταν άκρως σημαντικά: με έλεγχο low-field MRI διαπιστώθηκε πνευμονική δυσλειτουργία! Έτσι οι λοιμώξεις καθίστανται περισσότερο ανησυχητικές αφού συνδέονται με κίνδυνο συριγμού ή άσθματος στη μετέπειτα ζωή. Με διακύμανση από 1,5-10%. Επίσης, συριγμός μετά από ρινοϊό στα τρία πρώτα χρόνια της ζωής συνδέεται  με διπλάσιο κίνδυνο για συριγμό ή άσθμα στην κατοπινή παιδική ηλικία.

Και τέλος, οι αναπνευστικές λοιμώξεις στα τρία πρώτα χρόνια της ζωής συνδέονται με μειωμένη FEV1% pred, μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους της αναπνευστικής λειτουργίας από 7,5 έως και 20 χρόνων.

 

Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας:

3 e1672735620459

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή