ΑΘΛΗΤΙΚΑΚΟΣΜΟΣ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί: Με ρεκόρ συμμετοχής οι ΛΟΑΤΚΙ στο Πεκίνο

olympic games winter
Προσηλωμένη στην στόχευση της «μηδενικής ανοχής» για την πανδημία, η Κίνα μπήκε στην αγωνιστική δράση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα μείνουν στην ιστορία για τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας.

Ωστόσο, οι φετινοί Χειμερινοί Αγώνες θα μείνουν επίσης στην ιστορία για τον αριθμό ρεκόρ των ανοιχτά δηλωμένων ΛΟΑΤΚΙ αθλητών που παίρνουν μέρος σε αυτούς.

Τουλάχιστον 35 από τους φετινούς Ολυμπιακούς αθλητές είναι ανοιχτά λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανς ή queer, αριθμός υπερδιπλάσιος  από αυτόν  των queer αθλητών που συμμετείχαν στους  χειμερινούς του 2018 στην PyeongChang της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με τον αθλητικό ιστότοπο LGBTQ Outsports.

Ο αθλητισμός στη δυτική κοινωνία αποδέχεται ευρέως τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και αυτοί οι αθλητές στην πιο σημαντική στιγμή της καριέρας τους συμφωνούν», δήλωσε ο ιδρυτής του Outsports και μακροχρόνιος υποστηρικτής ΛΟΑΤΚΙ, Cyd Zeigler.

Οι αθλητές ΛΟΑΤΚΙ στο Πεκίνο θα λάβουν μέρος σε εννέα αθλήματα, με τους  περισσότερους  να αγωνίζονται στο χόκεϊ επί πάγου και στο καλλιτεχνικό πατινάζ.

Οι queer αθλητές εκπροσωπούν στο Πεκίνο 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών  όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, αλλά και η πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Αρμενίας.

Η ομάδα του Καναδά έχει 10 αθλητές ΛΟΑΤΚΙ τους περισσότερους από κάθε άλλη χώρα.

Ωστόσο, ενώ ο αριθμός των ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ αθλητών στους φετινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες έχει διπλασιαστεί από το 2018, ο απολογισμός είναι πολύ πίσω από τους Θερινούς Αγώνες του Τόκιο του 2021, οι οποίοι είχαν περισσότερους από 180 αθλητές, ένα ολυμπιακό ρεκόρ.

Βεβαίως οι αριθμοί δεν είναι συγκρίσιμοι καθώς στους θερινούς Ολυμπιακούς οι συμμετέχοντες αθλητές φθάνουν τους 11.000 ενώ στους χειμερινούς γύρω στους 3.000.

Το 2018, ο σκιέρ του ελεύθερου σκι  Gus Kenworthy και ο αθλητής του καλλιτεχνικού πατινάζ  Adam Rippon έγραψαν ιστορία ως οι πρώτοι ανοιχτά γκέι άνδρες που συμμετείχαν στους Χειμερινούς Αγώνες για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από τότε που αγωνίστηκαν στους Αγώνες, οι δυο τους έγιναν queer σούπερ σταρ, εμφανιζόμενοι σε μουσικά βίντεο και τηλεοπτικές εκπομπές με κορυφαίες τηλεθεάσεις (συμπεριλαμβανομένου του “Dancing With the Stars”) καθώς και σε εξώφυλλα περιοδικών και στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ.

Στους φετινούς Χειμερινούς ωστόσο  ο Kenworthy θα αγωνιστεί για τη Μεγάλη Βρετανία – όπου γεννήθηκε – και ο Rippon θα είναι στον πάγκο προπονώντας την Αμερικανίδα αθλήτρια καλλιτεχνικού πατινάζ Mariah Bell

«Ένας queer αθλητής που αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες περνάει μηνύματα και σε ανθρώπους που παρακολουθούν σε μια χώρα όπου το να είσαι  queer τιμωρείται από το νόμο. Αυτό  μπορεί να βοηθήσει να προχωρήσουν τα πράγματα και ελπίζουμε στο μυαλό αυτού του ατόμου ώστε να εξαλειφθεί το κοινωνικό σύμπλεγμα του κόσμου» τονίζει ο Adam Rippon.

Η Joanna Hoffman, διευθύντρια επικοινωνίας στην ομάδα αθλητικής υπεράσπισης ΛΟΑΤΚΙ αθλητών  Athlete Ally υποστηρίζει  ότι ο ανοιχτός αγώνας θα είναι πιο «σημαντικός» από ποτέ.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ανοιχτά αθλητές ΛΟΑΤΚΙ  που να εκπροσωπούν την Κίνα στους Αγώνες δεν είναι έκπληξη, είπε η Χόφμαν.

«Θα θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι εάν οι αθλητές μιλούν ανοιχτά, δεν πρόκειται να συλληφθούν ή να τους συμβεί κάτι», πρόσθεσε.

Η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στην Κίνα από το 1997, αλλά τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει τον ακτιβισμό και τις φωνές των ΛΟΑΤΚΙ

Μετά από 11 χρόνια λειτουργίας, το Shanghai Pride ακύρωσε τον ετήσιο εορτασμό το 2020 και —χωρίς εξήγηση— είπε ότι δεν θα πραγματοποιούσε πλέον την εκδήλωση.

Ομοίως, μια κινεζική ομάδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων που δραστηριοποιείτο στο να επεκταθούν και να αναδειχθούν τα νομικά τους όπλα ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι θα σταματούσε το έργο της «επ’ αόριστον» χωρίς να αναφέρει το γιατί.

Πριν από τους Αγώνες του Πεκίνου, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν την κράτηση ή την καταδίκη πέντε υψηλού προφίλ ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και κατήγγειλαν τη λογοκρισία στους συμμετέχοντες αθλητές.

Πριν από μερικές εβδομάδες η εφαρμογή γνωριμιών για ομοφυλόφιλους Grindr αφαιρέθηκε από τις κινεζικές πλατφόρμες εφαρμογών, αφού η αρχή του κυβερνοχώρου της χώρας δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει ένα «υγιεινό, εορταστικό και ευοίωνο διαδικτυακό περιβάλλον» για τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα.

Όλες οι ομάδες έχουν προειδοποιηθεί από τους κινέζους αξιωματούχους των Ολυμπιακών Αγώνων να είναι «υπεύθυνες» στο τι λένε.

Απέναντι σε αυτή την τακτική της χώρας ο Αdam Rippon απάντησε ότι τώρα είναι η ώρα να ασκηθεί «πίεση» για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, ακόμη και όταν πρόκειται για την ΛΟΑΤΚΙ  κοινότητα της χώρας».

«Αν έπρεπε να βάλω τον εαυτό μου στη θέση των αθλητών που είναι εδώ θα ήμουν πιθανώς το ίδιο δυνατός και αντιπαθητικός όσο είμαι συνήθως», είπε ο Rippon και πρόσθεσε:

«Βρίσκω τόση χαρά στο να είμαι ο εαυτός μου που δεν έχω την εντύπωση ότι αν ταξίδευα οπουδήποτε θα ήθελα να συμβιβαστώ».

You may also like

Comments are closed.