ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Χωρίς «κάλυψη» σε περίπτωση θεομηνίας

asfaleia

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Μόνο το 15% των κατοικιών που παραδόθηκαν στην πύρινη λαίλαπα, πρόσφατα στην Κορινθία, διέθεταν ασφαλιστική κάλυψη φυσικών καταστροφών.

Κι αυτό είναι κάτι που μεταφέρει γεωγραφικά το ενδιαφέρον αναζήτησης στοιχείων στην Αχαΐα-Πάτρα, όπου διαπιστώνεται πως το ποσοστό ασφαλισμένων κατοικιών βρίσκεται εξίσου στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

Πατρινοί εκπρόσωποι διαφορετικών ασφαλιστικών εταιρειών, μιλώντας στην «Πολιτεία» συμφωνούν στο ότι τα σπίτια της περιοχής μας που διαθέτουν συμβόλαια ασφαλιστικής κάλυψης σε περιπτώσεις καταστροφής από φυσικά αίτια (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί) δεν ξεπερνούν το 1 με 2 στα 10. Δηλαδή, ποσοστό περίπου στο 15 με 20%.

Κι είναι ένα θέμα που οι ασφαλιστικές εταιρείες προβάλλουν έντονα, αναδεικνύοντας το παράδοξο του πράγματος, εφόσον ζούμε σε μια περιοχή κατά βάση σεισμογενή και παράλληλα οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Ο Πατρινός έμπειρος ασφαλιστής Παναγιώτης Πανταζόπουλος της «NP» από την μια, προβάλλει το στοιχείο των χαμηλών ποσοστών ασφαλισμένων σπιτιών και από την άλλη, αντιπαραβάλλει το αξιοσημείωτο όφελος, όσων έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους.

Τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η παράμετρος της εν λόγω ασφαλιστικής κάλυψης με δεδομένο ότι οι αποζημιώσεις του κράτους δεν ανταποκρίνονται πλήρως στα ζητούμενα κάθε πληγέντα, πέραν της ταλαιπωρίας που υφίσταται και των καθυστερήσεων.

Μάλιστα ο εν λόγω ασφαλιστής δεν διστάζει να κάνει γνωστή ακόμα και τη δική του προσωπική περίπτωση πρόσφατα. Όταν στο δικό του σπίτι ξέσπασε φωτιά, στην κουζίνα, από αναμμένο τηγάνι.

«Φούντωσαν αμέσως τα ντουλάπια πάνω από την ηλεκτρική κουζίνα και πολύ γρήγορα οι φλόγες άρχισαν να επεκτείνονται», μας λέει.

Ωστόσο ο ίδιος αποδείχθηκε ιδιαίτερα οργανωμένος, καθώς είχε ειδικό πυροσβεστήρα. «Το θεωρώ απαραίτητο σε κάθε σπίτι. Για αυτό και πρόλαβα να αντιδράσω, σβήνοντας τη φωτιά και εμποδίζοντας τη συνέχιση της καταστροφής στο υπόλοιπο διαμέρισμά μου», τονίζει.

Pantazopoulos

Αναφορικά όμως με την αποζημίωση, ως γνώστης και επαγγελματίας του είδους, αποδείχθηκε ακόμα πιο οργανωμένος, καθώς έχει ασφαλίσει το σπίτι του για τέτοιες καταστροφές, με αποτέλεσμα η διαδικασία αποζημίωσης να κινηθεί με ταχύτητα και ο ίδιος να αποκαταστήσει άμεσα όλες τις ζημιές που προκλήθηκαν.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΜΙΔΑ

Στο «παιχνίδι» ανάδειξης του φαινομένου μπήκε, με αφορμή την πύρινη καταστροφή στην Κορινθία, και η ΠΟΜΙΔΑ.

Με δημόσια ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων Ελλάδος επισημαίνει τις «χαμηλές πτήσεις» των ασφαλιστικών καλύψεων φυσικών καταστροφών και τονίζει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα έχει 157 ενεργά σεισμικά ρήγματα, σαρώνεται κάθε χρόνο από πυρκαγιές και αντιμετωπίζει συχνά τα τελευταία χρόνια καταστροφικές -και φονικές- πλημμύρες. Παρά τον κίνδυνο των φυσικών καταστροφών, ωστόσο, τα σπίτια της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών παραμένουν ‘ανοχύρωτα’».

33 ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ ΣΕ 27 ΧΡΟΝΙΑ

Στην ίδια ανακοίνωση δίνονται στοιχεία φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα η οποία βρίσκεται στην 6η θέση των πιο σεισμογενών χωρών του κόσμου, με τα 157 ενεργά της σεισμικά ρήγματα. Αναφέρεται επίσης ότι από το 1993 έως τον Αύγουστο του 2020 – δηλαδή μέσα στα τελευταία 27 χρόνια – έχουν καταγραφεί 33 «θεομηνίες» στη χώρα, (σεισμοί, καταιγίδες και πυρκαγιές μεγάλης σφοδρότητας και με σημαντικές απώλειες ζωών και πλούτου).

Και ως κατάληξη, η ΠΟΜΙΔΑ υπογραμμίζει ότι «παρά τις καλές προθέσεις από την πλευρά του κράτους, τα χρήματα που τελικά χορηγούνται στους πληγέντες δεν επαρκούν για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, ενώ οι χρηματοδοτήσεις καταβάλλονται με σημαντική καθυστέρηση, με συνέπεια να επιβαρύνεται και το κοινωνικό σύνολο και η οικονομία».

Μάλιστα η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων Ελλάδος, προωθεί την ανάγκη ασφάλισης, έχοντας μάλιστα από το 2004 οργανώσει ένα πρόγραμμα «ομαδικής» ασφάλισης κτιρίων των μελών των σωματείων της, σε όλη τη χώρα, που εξασφαλίζει:

  • Ελαχιστοποιημένο κόστος, (που υπολογίζεται άμεσα μέσα από την ιστοσελίδα της ΠΟΜΙΔΑ).
  • Εξαιρετικά σημαντικές καλύψεις 30 περίπου κινδύνων, και προαιρετικά του σεισμού, οι οποίες προστατεύουν την ακίνητη περιουσία από κάθε τυχαίο περιστατικό.
  • Ταχύτατη  καταβολή αποζημιώσεων, λόγω της δεδομένης φερεγγυότητας και του πλήθους των μελών

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς διαμηνύουν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν όλα τα εχέγγυα, για να χειριστούν άμεσα και γρήγορα αποζημιώσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων. Το μεγάλο ερώτημα είναι το κατά πόσο ένα ελληνικό νοικοκυριό, μπορεί να «σηκώσει» την ασφάλιση της κατοικίας του.

Μελετώντας συγκριτικά στοιχεία από ασφαλιστικές εταιρείες διαπιστώθηκε ότι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια περιουσίας, καλύπτουν τα σπίτια από μια πληθώρα κινδύνων, όπως η πυρκαγιά, η πλημμύρα, ο σεισμός και η κλοπή. Το κόστος, όπως προκύπτει, δεν είναι «αστρονομικό». Ενδεικτικά: για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., που ασφαλίζεται για 100.000 ευρώ, το ασφάλιστρο που καλύπτει… πυρκαγιά, σεισμό και άλλες φυσικές καταστροφές, είναι της τάξης των 10 ευρώ/μήνα, δηλαδή, 120 ευρώ τον χρόνο.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος, με επιστολή της που απέστειλε προς όλα τα συναρμόδια υπουργεία, ζητώντας να εξεταστεί δέσμη ευνοϊκών μέτρων που να λειτουργούν ως κίνητρα για συμβόλαια ασφαλιστικής κάλυψης κατοικιών, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Το νέο, σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι η ΕΕΑΕ έλαβε ήδη κυβερνητική απάντηση, ότι ήδη βρίσκεται σε επεξεργασία ανάλογο σχέδιο που περιλαμβάνει ακόμα και την πιθανότητα φοροελαφρύνσεων και το οποίο θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ ήδη οι ασφαλιστικές εταιρείες συντονίζονται σε μια κατεύθυνση ακόμα πιο ελκυστικών «πακέτων», αφού στόχος είναι στα επόμενα δύο με τρία χρόνια το ποσοστό του μόλις 15% των ασφαλισμένων σπιτιών για φυσικές καταστροφές, τουλάχιστον να διπλασιαστεί.

 

You may also like

Comments are closed.