ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Χωρίς τεστ στο σχολείο – Τί αλλάζει μετά το Πάσχα

Facebook
Twitter
Χωρίς την υποχρέωση των τακτικών αυτοδιαγνωστικών τεστ, αλλά με μάσκες, ανοιχτά παράθυρα και τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών θα επιστρέψουν οι μαθητές στο σχολείο μετά τις διακοπές του Πάσχα. Οπως ανέφερε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, η στρατηγική σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό και τα σχολεία πλέον περνάει σε μια επόμενη φάση, όπου οι έλεγχοι θα επικεντρώνονται σε άτομα με συμπτώματα.

«Οταν επιστρέψουν οι μαθητές μετά τις διακοπές του Πάσχα στο σχολείο, δεν θα υποχρεούνται σε τακτικό προσυμπτωματικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο σε παιδιά με συμπτώματα. Προφανώς τα μέτρα περιορισμού της διασποράς στο περιβάλλον, με τη χρήση μάσκας, τον αερισμό των χώρων και το πλύσιμο των χεριών, συνεχίζουν να ισχύουν», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου και τόνισε ότι «όλα τα μέτρα σχολαστικής ιχνηλάτησης των επαφών θα συνεχίσουν να ισχύουν. Στην περίπτωση, δηλαδή, που ένα παιδί έχει COVID-19 θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές του με τη χρήση δύο αυτοδιαγνωστικών τεστ, την πρώτη και την τέταρτη ημέρα μετά τη διάγνωση».

Τα τεστ θα διατίθενται δωρεάν. Οι γονείς οφείλουν να παραμείνουν ευαισθητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν εγκαίρως πιθανά σημάδια λοίμωξης του παιδιού τους. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτώματος ίωσης θα πρέπει να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι και να συμβουλεύονται τον παιδίατρο. Το παιδί θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Συνύπαρξη με τον ιό

«Μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας και σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον ιό», σημείωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας έχουμε ένα πιο ήπιο στέλεχος, είναι εμβολιασμένο το 75% του πληθυσμού, ενώ μεγάλο ποσοστό των ανεμβολίαστων έχει νοσήσει, το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί, ενώ υπάρχουν θεραπείες και η τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση του ιού.

«Δεν καταργούνται τα μέσα προστασίας. Καταργείται η υποχρεωτική τήρησή τους», ανέφερε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία τόνισε ότι θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί και ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προπανδημική κατάσταση. Πρόσθεσε ότι το νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας απαιτεί απ’ όλους να τροποποιούν τη συμπεριφορά τους ανάλογα με τον προσωπικό κίνδυνο που έχουν για σοβαρή νόσηση.

Στο ίδιο πλαίσιο ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι «ο παρεμβατισμός και οι εξωτερικές ρυθμίσεις σταδιακά θα μειωθούν, αλλά θα ενισχυθούν οι οδηγίες προστασίας από τον ιό που θα εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας ανάλογα και με τον προσωπικό κίνδυνο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων, και μείωση στον αριθμό των νοσηλειών, των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 7.365 νέα κρούσματα και 64 θανάτους ασθενών με COVID-19. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 291 ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν και 231 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία.

Οξεία ηπατίτιδα

Η κ. Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε ότι τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν σχετίζονται με long COVID ή με εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2. Προς το παρόν οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο για τη συρροή περιστατικών οξείας ηπατίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειο να ευθύνεται αδενοϊός. Η καθηγήτρια σημείωσε ότι τα μικρά παιδιά έχουν ζήσει, λόγω της πανδημίας, σε αποστειρωμένο περιβάλλον, δεν έχουν έρθει σε επαφή με ιούς, και ενδεχομένως να αλλάξει η κλινική εικόνα κάποιων λοιμώξεων στα παιδιά.

Οι θάνατοι στην Ελλάδα και η καταγραφή

Χαμηλότερη υπερβάλλουσα θνησιμότητα τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας παρουσίασε η χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το συμπέρασμα αυτό, όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet, ανέφεραν χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, για να απαντήσουν στη συζήτηση που γίνεται σχετικά με τον υψηλό αριθμό θανάτων COVID που δηλώνονται στη χώρα μας.

Οπως είπαν, στην Ελλάδα το 2020 και το 2021 –σε σύγκριση με προηγούμενα έτη–, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα ήταν 127,1 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού, όταν ο αντίστοιχος δείκτης σε όλη τη Δυτική Ευρώπη ήταν (μέσος όρος) 140 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού, και στην Κεντρική Ευρώπη 315,7 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού. Ο λόγος της υπερβάλλουσας θνησιμότητας προς τον δηλούμενο αριθμό θανάτων COVID είναι στην Ελλάδα 1,22 όταν στη Δυτική Ευρώπη ήταν 1,48, στην Ιταλία 1,89, στην Ισπανία 1,64, στην Πορτογαλία 2,13 και στη Γερμανία 1,82, γεγονός που δείχνει ότι στην Ελλάδα έγινε καλύτερη καταγραφή των θανάτων.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των λίγων χωρών που συνεχίζουν να ακολουθούν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον τρόπο καταγραφής των θανάτων COVID (κάθε θάνατος ασθενούς που έχει διαγνωστεί με τη νόσο), κάτι που όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ζαούτης, δεν πρόκειται να αλλάξει.

«Η τελευταία μελέτη του lancet για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα σε όλο τον κόσμο βάζει τα πράγματα στη θέση τους ως προς τα δικά μας δεδομένα θανάτων», τόνισε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνική δικτύωσης και ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος. Και πρόσθεσε: «Αν λάβουμε υπόψη τους επιβαρυντικούς παράγοντες της χώρας μας, όπως γήρανση πληθυσμού, ΕΣΥ έπειτα από δεκαετή υποεπένδυση και αποεπένδυση, έλλειμμα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και χαμηλοί δείκτες δημόσιας υγείας στους ευάλωτους πληθυσμούς, η Ελλάδα έχει καταφέρει στην πανδημία ένα μικρό θαύμα».

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top