ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Χρ. Κορδάς στην «Πολιτεία»: «Ως το καλοκαίρι ο νέος εργολάβος για την Κάτω Πόλη!»

kentriki 1

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Μπορεί ο εργολάβος να εγκατέλειψε το έργο ανάπλασης της κάτω πόλης, στην Πάτρα, όμως ο Δήμος επέδειξε καλά αντανακλαστικά προχωρώντας άμεσα στην έναρξη των διαδικασιών επαναδημοπράτησης του έργου. Μια πολυδαίδαλη γραφειοκρατική διαδικασία που όμως πολύ σύντομα ολοκληρώνεται, σύμφωνα με τον Χρήστο Κορδά, αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Έργου – Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων (Η/Μ) και Έργων Υποδομής.

Κι αυτή είναι η ενδιαφέρουσα είδηση για την τεράστια και ριζική αλλαγή που περιμένει η Πάτρα, αφού το έργο ανάπλασης της κάτω πόλης προέβλεπε πεζοδρομήσεις κεντρικών οδών, όπως η Μαιζώνος από την Αράτου μέχρι την Γούναρη, αλλά και σημαντικές αλλαγές στον κυκλοφοριακό χάρτη της πόλης, με αντιδρομήσεις οδών, όπως Κορίνθου, Κανακάρη, Αράτου, Ζαϊμη, Κωνσταντινουπόλεως και Αγίας Σοφίας, όπως αναλυτικά είχε παρουσιάσει σε χάρτη η «Πολιτεία», σε εκτενές ρεπορτάζ της τον περασμένο Δεκέμβρη.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΑΡΤΗΣ

ΝΕΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΚΑΙ… ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΡΟΝΟ

Και είναι ενδιαφέρουσα η είδηση διότι πέρα από τις όποιες διαφωνίες – διαμαρτυρίες σε πολιτικό επίπεδο, σημασία έχει το «διά ταύτα». Δηλαδή, ότι ολοκληρώνεται η φάση προετοιμασίας για την επαναδημοπράτηση του έργου και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε νέο εργολάβο! Και μάλιστα, μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα πτυχή επ’ αυτού, είναι ότι η δημοτική αρχή έκανε σύντμηση του χρόνου παράδοσης του έργου στο νέο τεύχος που ετοίμασε. Εκεί δηλαδή που ο προηγούμενος εργολάβος είχε χρονικό περιθώριο δύο ετών για να το ολοκληρώσει, ο επόμενος εργολάβος θα έχει 1,5 χρόνο.

Με άλλα λόγια, η αντιδημαρχία Αρχιτεκτονικού Έργου και Έργων Υποδομής, αφαίρεσε το 6μηνο της καθυστέρησης που προέκυψε από την ξαφνική και αιφνιδιαστική εξέλιξη της παραίτησης του προηγούμενου εργολάβου. Άρα το έργο θα ολοκληρωθεί στον αρχικό προβλεπόμενο χρόνο. Και αυτό έχει διπλή σημασία καθώς ακυρώνει κάθε άποψη που προβάλλει τον κίνδυνο να χαθούν οι χρηματοδοτήσεις, οι οποίες κατά τον κ. Κορδά «ούτως ή άλλως είναι εξασφαλισμένες και δεν χάνονται». Μοναδικός παράγοντας μιας νέας καθυστέρησης θα είναι αν υπάρξει οποιαδήποτε νομική προσφυγή εργολάβου, κάτι που δεν είναι στο χέρι της δημοτικής αρχής να προβλέψει και να ελέγξει.

KORDAS

Ο Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου – Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων (Η/Μ) και Έργων Υποδομής, Χρήστος Κορδάς

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ

Στην ενημέρωση που έκανε στην «Πολιτεία» για το έργο ανάπλασης της πόλης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να αποκρούσει και να επικρίνει πολιτικές επιθέσεις που δέχεται η δημοτική αρχή ότι δήθεν φέρει ευθύνη για την αναβολή έναρξης των εργασιών. «Φταίει η δημοτική αρχή που έφυγε ο εργολάβος επικαλούμενος αύξηση τιμών στα υλικά…;» αναρωτήθηκε ο Χρήστος Κορδάς. Για να τονίσει στη συνέχεια: «Τα έργα που γίνονται δεν τα ‘χει ξαναδεί η πόλη. Και κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχουν αυτά τα έργα για το μέλλον της πόλης μας».

«Κάναμε μελέτες, υπομελέτες, παραμελέτες, περάσαμε από Αρχαιολογική υπηρεσία, από υπηρεσία Νεότερων Μνημείων, από Αρχιτεκτονικές και άλλες Επιτροπές. Από πολύπλοκες και δύσκολες γραφειοκρατικές διαδικασίες και εξασφαλίσαμε έργα που θα αλλάξουν ριζικά όλη την πόλη και θα την κάνουν να λάμψει… Και κάποιοι στέκονται στο αν το υλικό είναι το τάδε και όχι γρανίτης ή αν υπήρξε καθυστέρηση γιατί εγκατέλειψε ο εργολάβος ή αν προκύψει κάποια ένσταση και δικαστική διαμάχη μεταξύ εργολάβων, που πάντα συμβαίνουν αυτά και δεν μπορείς να τα προβλέψεις, ούτε φυσικά ο Δήμος φέρει την ευθύνη. Εμείς όμως προσπερνάμε κάθε τέτοια κριτική και συνεχίζουμε τη δουλειά μας εστιάζοντας στις ανάγκες της πόλης και σε αυτά που πρέπει να αλλάξουν για να γίνει καλύτερη».

You may also like

Comments are closed.