ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Χρηματιστήριο: Δυναμικό ριμπάουντ με στήριξη από τις τράπεζες

Facebook
Twitter
Τα ισχυρά κέρδη των ευρωπαϊκών αγορών ακολούθησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα αντανακλαστικά των αγοραστών να συνεχίζουν να κινητοποιούνται από το sell-off των αρχών της εβδομάδας. Με «οδηγό» τις τράπεζες αλλά και με σημαντικές στηρίξεις από την πλειονότητα των blue chips, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πάνω από τις 930 μονάδες.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, αναπόφευκτα, οι βραχυχρόνιες κινήσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου θα συγχρονιστούν µε τις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές. Η ζώνη των 930 μονάδων αποτελεί σημαντική στήριξη, ενώ η ανοδική του διάσπαση και η κατοχύρωση εκ νέου των πρόσφατων υψηλών επταετίας, των 960 μονάδων, μπορούν να δώσουν άμεσα συνέχιση της κίνησης στις 980 μονάδες.

Αυτό φυσικά θα εξαρτηθεί από το διεθνές κλίμα, ωστόσο είναι σημαντικό να σημειωθεί πως το Χ.Α. έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα ένα κύμα θετικών εκθέσεων από διεθνείς αλλά και εγχώριους οίκους, με τη Citigroup χθες να εκτιμά πως τα κέρδη ανά μετοχή για τις ελληνικές μετοχές αναμένεται φέτος να εκτοξευθούν κατά 37,1%, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη αύξηση διεθνώς. Συγκριτικά, η κερδοφορία των εταιρειών στην Ευρώπη αναμένεται να ενισχυθεί φέτος κατά 5,4%, στις ΗΠΑ κατά 7,9% και στις αναδυόμενες αγορές κατά 6,3%.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασής της, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 2,15% και έκλεισε στις 932,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 90,52 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 2,45% στις 2.257,31 μονάδες, ενώ με κέρδη 2,07% και στις 1.559,27 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σημείωσε σημαντικά κέρδη, ενώ ξεχώρισε η μετοχή του ΟΠΑΠ στο +5,36% και ακολούθησε με άνοδο 3,05% η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Kέρδη άνω του 2% σημείωσαν οι Βιοχάλκο, Aegean, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, Mytilineos και OTE. Πτωτικά έκλεισαν μόνο οι Ελλάκτωρ (-2,85%) και Titan (-0,28%).

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 3,52% στις 656,42 μονάδες και σε υψηλά 22 μηνών, με την Alpha Bank να κλείνει στο +4,03%, την Εθνική στο +5,91%, τη Eurobank στο +0,89% και την Πειραιώς στο +4,48%.

Οι δείκτες όλων των διεθνών αγορών κινούνται με νευρικότητα το τελευταίο διάστημα, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή», προκαλώντας αυξημένη μεταβλητότητα καθώς οι συνθήκες αβεβαιότητας εντείνουν τη διάθεση αποστροφής προς τον επενδυτικό κίνδυνο. Αυτό ωστόσο φαίνεται ότι αποτελεί ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο, καθώς οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας καταγράφουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία για ευοίωνες εξελίξεις, σενάριο με ευεργετικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία.

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητο από την καταιγίδα που ενέσκηψε στις διεθνείς αγορές τις προηγούμενες ημέρες, με δεδομένο ότι η συμμετοχή των επενδυτών εξωτερικού παραμένει καταλυτικής σημασίας. Ετσι, το κύμα των ρευστοποιήσεων σε συγχρονισμό με τις διεθνείς τάσεις επανάφερε τον Γενικό Δείκτη από την περιοχή των 950 μονάδων στην περιοχή των 915-920 μονάδων, πριν από το χθεσινό ισχυρό ριμπάουντ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top