ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Χρήστος Λέγκας: “Η Πάτρα πρέπει να σταθεί επάξια στον χάρτη” (Συνέντευξη στην Αχαϊκή Πολιτεία)

Facebook
Twitter

Ο Χρ. Λέγκας βλέπει τον νυν Δήμαρχο να διατηρεί την απήχηση και να προβάλλει ως φαβορί. Βλέπει όμως με ενδιαφέρον και την υποψηφιότητα Β. Αϊβαλή, ενώ χαρακτηρίζει «ευχάριστη έκπληξη» την ενέργεια που βγάζει ο Π. Ψωμάς.

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Ο Χρήστος Λέγκας, Πολιτικός Μηχανικός MSc, χρήστηκε Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού της Πάτρας, επί δημαρχίας Γιάννη Δημαρά και αποτελούσε ένα γερό «χαρτί» ενός που συνδύαζε την γνώση με την φρεσκάδα ιδεών.

Όμως οι επαγγελματίες υποχρεώσεις τον κράτησαν μακριά από τα κοινά στα μετέπειτα χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρακολουθεί, δεν έχει άποψη με βαρύνουσα σημασία, αλλά και δεν παρεμβαίνει διατυπώνοντας τη γνώμη του για το παρόν και το μέλλον της πόλης. Και σήμερα, μπαίνοντας σε χρονιά εκλογών, απαντά ευθέως σε εύλογες απορίες…

 

Δείτε όλη την συνέντευξη του στην “Αχαϊκή Πολιτεία” και στον δημοσιογράφο Αχιλλέα Ροδίτη:

χρηστος λεγκας κεντρικη 2 1
Το 2023 είναι χρονιά δημοτικών εκλογών. Πώς βλέπετε να οδεύει η Πάτρα στις εκλογές αυτές και τι πρέπει να έχουν ως κριτήριο οι Πατρινοί ψηφοφόροι;

Στον απόηχο της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης που την διαδέχτηκε, οι Πατρινοί όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να λάβουν μέρος τόσο σε αυτοδιοικητικές όσο και σε βουλευτικές εκλογικές αναμετρήσεις, εντός του 2023.

Η ανασφάλεια και η απογοήτευση εν μέσω πολλαπλών και συνεχόμενων κρίσεων, είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα στην κοινωνία ενώ 7 στους 10 νέους ηλικίας 25 – 39 ετών, δηλώνουν ότι θα μετανάστευαν στο εξωτερικό αν έβρισκαν δουλειά με καλύτερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες.

Οι δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, πρέπει να αποτελέσουν εφαλτήριο για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Ένα μέλλον με όραμα, καινοτόμες προτάσεις και  αναπτυξιακή προοπτική, έτσι ώστε να μπορέσει η Πάτρα να σταθεί επάξια στον χάρτη ως η 3η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.

«ΠΩΣ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ»
Πώς βλέπετε τη σημερινή Πάτρα; Σας θυμίζω ότι πριν τις προηγούμενες εκλογές είχατε πει ότι «φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε επιτυχία το αυτονόητο, δηλαδή την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου Πατρέων» αλλά και ότι μεγάλα ζητήματα πάνε στις καλένδες, θέματα καθημερινότητας μένουν στάσιμα και λέξεις όπως «τουριστική ανάπτυξη» ή «νέες τεχνολογίες» είναι άγνωστες…

Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, τα τελευταία 10 περίπου χρόνια δεν βρίσκομαι συχνά στην Πάτρα. Δυστυχώς, κάθε φορά που επιστρέφω στην πόλη μας, νοιώθω «σα να μην πέρασε μια μέρα» από τον Ιούνιο του 2019, οπότε και είχα κάνει την πιο πάνω δήλωση. Καθαριότητα, κυκλοφοριακό, πολιτισμός, εικόνα πόλης, καρναβάλι, τουριστική ανάπτυξη, διασύνδεση πόλης με Πανεπιστήμιο, συνεργασία με Επιμελητήρια, νέες θέσεις εργασίας και τόσα άλλα, παραμένουν άλυτα προβλήματα.

Διαχείριση της καθημερινότητας και κάποια έργα μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων -τα οποία ειρήσθω εν παρόδω παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση-, από μόνα τους δεν σηματοδοτούν πρόοδο.Η αίσθηση που αποκομίζω είναι πως η δημοτική μας αρχή, μετά από δύο θητείες εμφανίζει πλέον την αναμενόμενη πολιτική κόπωση, με έλλειψη οράματος και αναπτυξιακής προοπτικής. Σαφώς, το πρόσημο όλων αυτών των ετών είναι έστω και οριακά θετικό. Εντούτοις, υπολείπεται κατά πολύ από το αναμενόμενο, από αυτό που αξίζει και αρμόζει στην Πάτρα.

Για αυτήν την κακή κατάσταση που περιγράφετε φέρει αποκλειστικά την ευθύνη η δημοτική αρχή ή μήπως μέρος ευθύνης βαραίνει και την ίδια την τοπική κοινωνία; Μήπως υπάρχουν και παθογένειες νοοτροπίας, συμπεριφοράς, στην ίδια την στάση και αντίληψη μας για την πόλη μας;

Πολύ σωστή η ερώτησή σας. Υπάρχει μια σειρά θεμάτων τα οποία άπτονται στην παιδεία των πολιτών και καμία δημοτική αρχή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, εάν δεν αλλάξει πρώτα η νοοτροπία και η συμπεριφορά μας. Δεν αφορούν μόνο στην τοπική κοινωνία και έχουν να κάνουν με το ίδιον του Έλληνα.

Αναφέρομαι σε θέματα όπως η ηχορύπανση, η παράνομη στάθμευση, η αφισορύπανση, ο τρόπος αποκομιδής των οικιακών απορριμμάτων, οι βανδαλισμοί κ.α.. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας από εμάς θα πρέπει πρώτα να αναλογιστεί τι έχει κάνει αυτός για την πόλη του και στην συνέχεια τι έχει κάνει η πόλη του για αυτόν.

Τι προβλέπετε για τις εκλογές και πώς βλέπετε τους διεκδικητές;

Είναι αρκετά νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα όλων των υποψηφίων και των συνδυασμών τους. Σαφώς θα παίξει μεγάλο ρόλο στους συσχετισμούς δυνάμεων, ο χρόνος τέλεσης αλλά και το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Εκτιμώ ότι ο νυν Δήμαρχος εξακολουθεί να έχει απήχηση σε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος και προβάλλει ως φαβορί για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου.

Βλέπω με ενδιαφέρον την υποψηφιότητα του συναδέλφου μηχανικού Βασίλη Αϊβαλή, ενός νέου ανθρώπου με εμπειρία στη διοίκηση. Ευχάριστη έκπληξη η ενέργεια που βγάζει ο Πέτρος Ψωμάς και η ομάδα του, στην προσπάθεια να επικοινωνήσουν τις θέσεις τους στους συνδημότες μας. Σε κάθε όμως περίπτωση, το ζητούμενο είναι να δούμε και να αξιολογήσουμε στόχους και τρόπους υλοποίησης. Ο νέος Δήμαρχος Πατρέων οφείλει να έχει όραμα, αναπτυξιακή προοπτική, διάθεση για συνεργασίες και σαφή στοχοθεσία, για να επαναφέρει την Πάτρα στη θέση που της αξίζει.

ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Σε προσωπικό επίπεδο, ο Χρήστος Λέγκας βλέπει την επιστροφή του στα κοινά με συμμετοχή σε αυτοδιοικητικές εκλογές;

Ο Χρήστος Λέγκας ήταν, είναι και θα παραμείνει ενεργός πολίτης, προσφέροντας με ανιδιοτέλεια στην τοπική κοινωνία από οποιοδήποτε μετερίζι του ζητηθεί.

Τη δεδομένη χρονική περίοδο όμως, και με τις ιδιαίτερες συγκυρίες που όλοι βιώνουμε, προτεραιότητά μου είναι η οικογένεια και ο επαγγελματικός στίβος.

Θεωρώ ότι δεν θα ήταν έντιμο από την πλευρά μου, να ζητήσω την ψήφο των συνδημοτών μου, από τη στιγμή που δεν θα μπορούσα να δώσω το 110% των δυνατοτήτων μου σε αυτούς που με εμπιστεύτηκαν αλλά και στην πόλη που τόσο αγαπώ.

 ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟ

Στα του επιστημονικού σας κλάδου, τώρα. Οικονομική κρίση, πανδημία, ενεργειακή κρίση. Όλα πιέζουν τον κλάδο. Πώς κρίνετε την κατάσταση και προς τα πού εκτιμάτε ότι πρέπει να διοχετευτούν οι ενέργειες για να υπάρξει «ξέφωτο»;

Ομολογώ, ότι μετά από 25 χρόνια στο ελεύθερο επάγγελμα ως Πολιτικός Μηχανικός, αδυνατώ να σας απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, το οποίο ταλανίζει τον κλάδο μας από το 2010. Οι νέοι συνάδελφοι ελλείψει ουσιαστικού αντικειμένου, (π.χ. εκπόνηση μελετών, επίβλεψη κατασκευών κλπ.), ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης, Προγράμματα Εξοικονομώ και Ηλεκτρονικές Ταυτότητες Κτιρίων, με ιδιαίτερα χαμηλές αμοιβές.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συνάδελφοι, προσπαθούν να κρατήσουν τα γραφεία τους ενεργά, ελπίζοντας να μπορέσουν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, για να τους δοθεί η δυνατότητα «κάποια στιγμή» να πάρουν «κάποια σύνταξη». Μεγάλα δημόσια έργα στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν. Ιδιωτικά έργα με το υφιστάμενο καθεστώς χορηγήσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα, δεν διαφαίνονται στο άμεσο μέλλον.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσετε την ιδιαίτερα περίπλοκη πολεοδομική νομοθεσία καθώς και τη δυσβάστακτη φορολόγηση στον ελεύθερο επαγγελματία. Έχοντας εργαστεί σε ιδιαίτερα απαιτητικές και ανταγωνιστικές συνθήκες στο εξωτερικό, η μόνη συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω προς τους νέους συναδέλφους είναι, συνεχής επιμόρφωση και ανοιχτοί ορίζοντες προς κάθε γεωγραφικό μήκος και πλάτος.

Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας:

20 3

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top