Αν σκοπεύετε να κάνετε τις τελευταίες σας online αγορές για τις γιορτές, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι κυβερνοεγκληματίες έχουν ήδη ετοιμαστεί, ξέρουν τι ψάχνετε και είναι έτοιμοι να σας εξαπατήσουν, με στόχο να κλέψουν τα χρήματά σας και να χαλάσουν τις γιορτές σας.
Προειδοποίηση από FBI και CISA
Το FBI έχει ήδη προειδοποιήσει για διάφορα «red flags» κατά την περιήγησή σας σε επικίνδυνες ιστοσελίδες, ενώ και η Υπηρεσία Κυβερνοάμυνας των Η.Π.Α. (CISA) έδωσε παρόμοιες συμβουλές:
Η CISA επισημαίνει:
- Προτιμήστε ιστοσελίδες με κρυπτογράφηση και ασφαλή σύνδεση.
- Προτιμήστε πιστωτικές κάρτες για τις αγορές σας.
Νέα απειλή: Η αναζήτηση του «καλύτερου»
Η Wall Street Journal αναφέρει πως η χρήση όρων αναζήτησης όπως «καλύτερες ηλεκτρικές σκούπες» ή «καλύτερα πλυντήρια» μπορεί να σας οδηγήσει σε επικίνδυνες ιστοσελίδες.
Γιατί; Οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν τεχνικές SEO για να προβάλουν παραπλανητικές ιστοσελίδες στις πρώτες θέσεις αποτελεσμάτων, οδηγώντας σας σε ακριβά προϊόντα κακής ποιότητας ή ακόμα και σε απάτες.
Οι ιστοσελίδες που εμφανίζονται συχνά διαθέτουν:
- Χορηγούμενες καταχωρίσεις.
- Ξένη ιδιοκτησία και έλλειψη στοιχείων επικοινωνίας.
- Ψεύτικες κριτικές «ειδικών» που ενθουσιάζονται με τα προϊόντα.
Κορυφαίες συμβουλές από το FBI
Για να παραμείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια των γιορτών, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες:
Για όλους τους χρήστες του Chrome, του Safari και του Edge, με μερίδιο 95% στην αγορά των προγραμμάτων περιήγησης των ΗΠΑ, αυτές οι προειδοποιήσεις είναι κρίσιμες και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, όπως τις αναλύει ο Zak Doffman στο Forbes. Είτε χρησιμοποιείτε προφανείς όρους αναζήτησης είτε κάτι πιο συγκεκριμένο, μείνετε ασφαλείς καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών, έχοντας κατά νου τις κορυφαίες συμβουλές του FBI:
- Ελέγξτε προσεκτικά τις διευθύνσεις URL προτού αγοράσετε, βεβαιωθείτε ότι «είναι νόμιμο και ασφαλές». Οι ιστότοποι θα πρέπει να έχουν ασφαλές λουκέτο σύνδεσης στη γραμμή διευθύνσεων και https στην αρχή της διεύθυνσης.
- Μην ψωνίζετε σε νέο ιστότοπο έως ότου κάνετε κάποια έρευνα και ελέγξετε τις κριτικές. Θυμηθείτε, οι κριτικές μπορεί να είναι ψεύτικες, οπότε βουτήξτε βαθιά.
- Μην αγοράζετε από ιστότοπους ή πωλητές που ενεργούν «ως εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι ή εκπρόσωποι του εργοστασίου δημοφιλών αντικειμένων σε χώρες όπου δε θα υπήρχαν τέτοιες συμφωνίες». Διατρέχετε πολύ σοβαρό κίνδυνο από πλαστά αντικείμενα ή καθόλου αντικείμενα.
- Μη χρησιμοποιείτε πωλητές που λένε ότι ζουν στις ΗΠΑ «αλλά στη συνέχεια απαντούν σε ερωτήσεις δηλώνοντας ότι βρίσκονται εκτός χώρας για επαγγελματικούς λόγους ή για οικογενειακή έκτακτη ανάγκη».
- Μην αγοράζετε από ιστότοπους με ασυνήθιστες ρυθμίσεις αποστολής και μην αγοράζετε από πωλητές που ζητούν απευθείας μεταφορές χρημάτων. Να χρησιμοποιείτε πάντα πιστωτική κάρτα.
- Μην πληρώνετε με προπληρωμένες δωροκάρτες. «Ένας πωλητής θα σας ζητήσει να του στείλετε έναν αριθμό δωροκάρτας και ένα PIN. Αντί να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη δωροκάρτα για την πληρωμή σας, ο απατεώνας θα κλέψει τα χρήματα και δεν θα λάβετε ποτέ το προϊόν σας.»
Η απειλή της τεχνητής νοημοσύνης στις απάτες
Η AI καθιστά τις απάτες ακόμα πιο δύσκολες στον εντοπισμό. Τα κακόβουλα μηνύματα φαίνονται πλέον πιο επαγγελματικά, τα λογότυπα πιο αληθοφανή και οι εικόνες προϊόντων πιο πειστικές.
Θυμηθείτε: Αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε σίγουρα δεν είναι.