Tριάντα ειδικοί του ελαιολάδου συγκεντρώθηκαν για τρεις ημέρες στη Σπάρτη στα τέλη Απριλίου, προκειμένου να αναδείξουν το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο στο πλαίσιο του 9ου διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου ATHENA που διοργανώθηκε από τη Vinetum.
Μύρισαν, γεύτηκαν έφαγαν μήλα και γιαούρτια για να καθαρίσουν τη γεύση τους, ξαναδοκίμασαν και αποφάνθηκαν ότι το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο για το 2023 είναι το Marcum Coratina (από την ποικιλία ελιάς Κορατίνα, με καταγωγή από τη νότια Ιταλία), της εταιρείας Marcum Olive, που εδρεύει στο Paso Robles της κομητείας San Luis Obispo, στην Καλιφόρνια.
Δεύτερο καλύτερο ανεδείχθη ένα ελαιόλαδο από τη Βραζιλία, μια χώρα που παράγει μόνο 500 τόνους ελαιόλαδο τον χρόνο και η οποία πριν από μια δεκαπενταετία δεν είχε ούτε μία ρίζα ελαιόδεντρου για καλλιέργεια.
Στην τρίτη θέση αναδείχθηκε ένα ελαιόλαδο από την Ισπανία. Οσον αφορά τα ελληνικά ελαιόλαδα που πήραν μέρος στον διαγωνισμό, φέτος συνολικά 208 δείγματα, κατάφεραν να κερδίσουν αρκετά μετάλλια αλλά δεν μπήκαν στην τριάδα των πρώτων.
Η διαδικασία
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου όπου φιλοξενήθηκε ο διαγωνισμός οι κριτές χωρισμένοι σε ομάδες, κάθονται σε στρογγυλά τραπέζια με ένα κομπιούτερ μπροστά τους. Τα δείγματα των ελαιολάδων φτάνουν ανώνυμα μέσα σε μπλε βαζάκια, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν οι κριτές από το χρώμα του κάθε δείγματος που στη συγκεκριμένη διαδικασία δεν παίζει ρόλο. Η διαδικασία καθορίζει ότι κάθε δείγμα ζεσταίνεται για λίγο στην παλάμη έτσι ώστε να βγάλει όλα τα αρώματά του και στη συνέχεια ο κριτής το μυρίζει και το γεύεται. Τα αποτελέσματα της δοκιμής γράφονται σε συγκεκριμένο πρόγραμμα στο κομπιούτερ έτσι ώστε στο τέλος να προκύψει μια συνολική βαθμολόγηση-σκορ για κάθε δείγμα. Ανάλογα με τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν, τα ελαιόλαδα μπορούν να κερδίσουν δύο χρυσά μετάλλια, χρυσό, ασημένιο ή χάλκινο μετάλλιο.
Η καλύτερη τριάδα προέκυψε από δεύτερη γευσιγνωσία που πραγματοποιήθηκε την τελευταία ημέρα του διαγωνισμού ανάμεσα στα δείγματα που έλαβαν δύο χρυσά μετάλλια.