ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Α.ΒΑΝΤΑΡΑΚΗΣ: «Θα ζοριστούμε το χειμώνα, θά ‘χουμε μεγάλη διασπορά»

Facebook
Twitter

Ο Καθηγητής του Τμ. Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών αναλύει τις πτυχές της υγειονομικής κατάστασης και ξεδιπλώνει το σχέδιο δράσης όπως θα πρέπει να είναι.

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

«Είναι δεδομένο ότι το χειμώνα θα έχουμε μεγάλη διασπορά κρουσμάτων και θα ζοριστούμε» προειδοποιεί με δηλώσεις του στην «Πολιτεία» ο Καθηγητής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων κ. Απόστολος Βανταράκης. Και οι εκτιμήσεις του βαρύνουν ακόμα πιο πολύ υπό την διαπίστωση πως όσα έλεγε από την αρχή της πανδημίας όχι μόνο επαληθεύτηκαν αλλά ακόμα και όσοι διαφώνησαν μαζί του, τελικά… ήρθαν στα λόγια του.

Αυτό που εν ολίγοις εξηγεί ο κ. Βανταράκης είναι ότι το συμπέρασμα για μεγάλη διασπορά προκύπτει από το γεγονός ότι η αποκλιμάκωση που αναμέναμε στην καλοκαιρινή περίοδο δεν έφτασε στα επιθυμητά επίπεδα, όταν μάλιστα καταγράφηκαν και πολλές παραλλαγές του ιού.

Τονίζει ότι θα έχουμε μεγάλη διασπορά “καθώς αναμέναμε μείωση των κρουσμάτων, κάτι που όμως δεν συνέβη. Και αυτό θα επιβαρύνει την κατάσταση σε συνδυασμό με το ότι δεν έχουμε επαρκή επιτήρηση, τεστ, αλλά και πρόοδο στους εμβολιασμούς”.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Επικεντρώνοντας στην «κρατική ευθύνη» ο γνωστός ακαδημαϊκός συστήνει «μεγάλη προσοχή» και υπογραμμίζει ότι «επιβάλλεται η συστηματική, οργανωμένη και σοβαρή επιτήρηση». Διευκρινίζοντας ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όπως αντιθέτως συμβαίνει σε άλλες χώρες οι οποίες εξ αφορμής αυτού έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να προβαίνουν σε χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων. Κάτι που η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει ελλείψει Π.Φ.Υ.. «Άρα λοιπόν, το κράτος οφείλει να επαναφέρει την συστηματική επιτήρηση» επισημαίνει ο κ. Βανταράκης δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Θυμίζουμε ότι προ εβδομάδων ο ίδιος επιστήμονας είχε υπογραμμίσει την εξίσου τεράστιας σημασίας πτυχή, της Ευλογιάς των Πιθήκων, με αφορμή μάλιστα την οποία είχε καλέσει σε επαγρύπνηση μέσω της αυστηροποίησης των ελέγχων σε όλες τις εισόδους της χώρας. Εστιάζοντας ακόμα και στην περίπτωση της Πάτρας επισημαίνοντας ότι επιβάλλεται να διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι στο λιμάνι. Διευκρινίζοντας πως οι έλεγχοι αυτοί θα ‘πρεπε να είναι τυπικοί, σχολαστικοί, αυστηροί και στατικοποιημένοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top