ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Δ. Κουτσούμπας: «Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι»

Facebook
Twitter
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος.

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δεκάδων ανοιχτών συγκεντρώσεων που διοργανώνει το ΚΚΕ σε όλη την χώρα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Κατά την ομιλία του στην πλατεία Συντάγματος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε ότι «στον πόλεμο η εργατική τάξη, ο λαός, δεν έχει άλλο δρόμο παρά να απαντήσει με πόλεμο. Με τα δικά της όπλα: Την πλατιά ενημέρωση, την οργάνωση, τον ανυποχώρητο ταξικό αγώνα, τις δίκαιες διεκδικήσεις της, την ανατροπή της ζοφερής αυτής κατάστασης» και τόνισε:

«7ωρο – 5ημερο – 35ωρο. Αυτό είναι σύγχρονο σήμερα» και ζήτησε «κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, μετά από δύο απανωτές οικονομικές κρίσεις και όχι να δουλεύουν ήλιο με ήλιο.

Το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, ως τερατούργημα, συνεχίζει και βαθαίνει την επίθεση σε κατακτήσεις των εργατοϋπαλλήλων, που επέφεραν οι προηγούμενοι νόμοι, σε μια περίοδο πάνω από 10 χρόνια. Είναι συντριπτικό το χτύπημα που επιφέρει στα εργασιακά δικαιώματα με την «εξαφάνιση» του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, την κατάργηση του 8ωρου, την επιβολή της 10ωρης δουλειάς, τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης», είπε μεταξύ άλλων.

Και τόνισε ότι το γεγονός ότι η κυβέρνηση «φέρνει τις ανατροπές του αιώνα, επαναφέροντας όρους δουλειάς του 1920, δείχνει μόνο την ανημπόρια του συστήματος!»

Χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάπτυξης «σούπερ μνημόνιο», εξηγώντας ότι ο πακτωλός των δισ. δεν θα πάει για την υγεία του λαού μας, για την εκπαίδευση και τη μόρφωση των παιδιών του, για τους μισθούς και τις συντάξεις, για τη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών», αλλά «θα κατευθυνθεί στους μεγάλους ομίλους της λεγόμενης “Πράσινης” και της “Ψηφιακής” ανάπτυξης, για να ανοίξει νέο πεδίο δόξης λαμπρό για τα κέρδη τους.

Κι όλα αυτά, με πρόσχημα δήθεν την προστασία του περιβάλλοντος! Καταρρίπτεται περίτρανα ο ισχυρισμός τους ότι την πρωτοβουλία της ανάπτυξης την έχει η ιδιωτική πρωτοβουλία, δηλαδή το κεφάλαιο».

Αναφέρθηκε εκτός από την κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «τώρα που έπαψε να κάθεται στις κυβερνητικές καρέκλες και είναι πλέον στην αντιπολίτευση, λέει ότι δεσμεύεται ότι θα καταργήσει το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη, γιατί δεν έχει -λέει- “αναπτυξιακό όραμα”, ξεπλένοντας έτσι την ίδια τη στρατηγική του κεφαλαίου», ενώ «διαχωρίζει σε “καλή” και “κακή” τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αναλόγως -λέει- αν προέρχεται από ατομική διαπραγμάτευση ή συλλογική!».

Για το 8ωρο τόνισε ότι «η καθιέρωση του 8ωρου, ως αποτέλεσμα της ανόδου του κινήματος και της πολιτικής χειραφέτησης του εργατικού κινήματος, ήταν μια σημαντική νίκη που δεν έσβησε φυσικά τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Παρά τα πισωγυρίσματα, στην εφαρμογή των όσων υποχρεώθηκε να παραχωρήσει το κεφάλαιο, σχετικά με τις ώρες εργασίας, το 8ωρο και ο σταθερός χρόνος εργασίας, πάντα αποτελούσαν και αποτελούν διαρκές σημείο τριβής και αντιπαράθεσης ανάμεσα σε εργάτες και επιχειρηματικούς ομίλους.

Γιατί η καθιέρωση του 8ωρου, ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, βρίσκονται στην καρδιά των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης».

Σημείωσε ότι η «δεκάωρη καθημερινή εργασία προκαλεί μεγάλη φθορά στην εργατική δύναμη, στις πνευματικές και σωματικές ικανότητες των εργαζομένων, που δεν μπορεί να αναπληρωθεί μετά» και όταν «στη δεκάωρη εργασία που πολλές φορές γίνεται δωδεκάωρη και ακόμα παραπάνω, προστεθεί ο χρόνος μεταφοράς των εργαζομένων προς και από το χώρο δουλειάς τους προς τον τόπο κατοικίας τους, τότε καταλαβαίνει κανείς πως ο ελεύθερος χρόνος και η αξιοποίησή του, αποτελεί ανέκδοτο».

«Δεν είναι η προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του αδηφάγου κεφαλαίου, όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει η κυβέρνηση», αλλά «η γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου, η σταθερή δουλειά για όλους, η κατάργηση κάθε μορφής «ευελιξίας», μισθοί και δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες».

Για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί 24-27 Ιουνίου, απηύθυνε κάλεσμα «αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, μέσα στους καθημερινούς αγώνες, στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, σε όλες τις πολιτικές μάχες σε όλους τους αγωνιστές και όλες τις αγωνίστριες της ζωής» ώστε «το σύστημα της εκμετάλλευσης, της βίας, του ρατσισμού, της ανασφάλειας, να αποτελέσει παρελθόν».

«Αρνούμαστε να είμαστε σύγχρονοι σκλάβοι τον 21ο αιώνα! Να μην κατατεθεί το αντεργατικό έκτρωμα! Να πληρώσουν και να τιμωρηθούν πολιτικά όλοι οι εμπνευστές του και όσοι συνέβαλαν ως κυβερνήσεις να φτάσουμε έως αυτό το σημείο!» τόνισε, και κάλεσε όλους και όλες σε κινητοποίηση.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top