ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Δ. Παρασκευής: Σε μία με δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον – Δεν υπάρχει λόγος για lockdown

lockdown maska
Η ιδιαιτερότητα του κορονοϊού SARS-CoV-2 αφορά τον μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, που είναι περίπου 32 στην εξωτερική πρωτεΐνη, η οποία προσδίδει ιδιότητες του ιού που σχετίζονται με την μολυσματικότητα ή τη δυνατότητα διαφυγής από την υπάρχουσα ανοσία, τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής σε συνέντευξή του σε πρωινή εκπομπή.

Ο κ. Παρασκευής επεσήμανε ότι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης ευνοούν τη διασπορά του ιού και την ανάπτυξη των μεταλλάξεων, διευκρινίζοντας ότι σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη διασπορά υπάρχει και μεγάλη πιθανότητα ανάπτυξης μεταλλάξεων.

Ερωτηθείς για το πότε θα έχουμε επιστημονικές απαντήσεις για τη μετάλλαξη Όμικρον και το αν προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα, αν διαφεύγει των εμβολίων και αν μολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί, ο καθηγητής Επιδημιολογίας ανέφερε ότι «σε 1 με 2 εβδομάδες θα μπορούμε να απαντήσουμε στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα και να έχουμε καλύτερη εικόνα για τον ιό».

Αναφορικά με τον μέσο όρο δείκτη κρουσμάτων ο οποίος είναι υψηλός και αν θα υπάρξει αποκλιμάκωση, ο κ. Παρασκευής υπογράμμισε ότι «αν δεν κυριαρχήσει ένα στέλεχος πιο μολυσματικό, τα δεδομένα που μας κάνουν να ελπίζουμε ότι θα έχουμε μία πιθανή βελτίωση είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο για την πρώτη δόση όσο και για την τρίτη δόση, η οποία έχει άμεσα αποτελέσματα και βοηθά το τείχος ανοσίας στην κοινότητα».

Σε ερώτηση εάν θα βοηθήσει ένα γενικευμένο lockdown, ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι «είναι ένα μέτρο που έχει αρκετές ιδιαιτερότητες και νομίζω ότι την τρέχουσα περίοδο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό καθώς οι εμβολιασμένοι δεν διατρέχουν κίνδυνο και συνεπώς δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να περιορίσουν τις δραστηριότητες τους. Στη χώρα μας σε αντίθεση με άλλες χώρες υπάρχουν αρκετά στοχευμένα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, όπως οι συχνοί διαγνωστικοί έλεγχοι και ο περιορισμός πρόσβασης σε κλειστούς χώρους, οπότε ένα lockdown δεν θα έχει πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα.

 

You may also like

Comments are closed.