ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Δάσος Δαδιάς: Μάχη για έναν εθνικό θησαυρό

Facebook
Twitter

Μάχη για να προστατευθεί από τη φωτιά η μεγαλύτερη έκταση Natura 2000 στην Ελλάδα, το δάσος της Δαδιάς που αποτελεί φωλιά για πολλά είδη άγριων πουλιών, έδινε χθες όλη μέρα ο κρατικός μηχανισμός μαζί με εθελοντικές οργανώσεις. Οι Αρχές της περιοχής αλλά και οι οικολογικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην προστασία του δάσους της Δαδιάς, εκτιμούσαν χθες ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από ανθρώπινη παρέμβαση.

Ειδικότερα, όλες οι προσπάθειες είχαν επικεντρωθεί στο να προφυλαχθεί ο πυρήνας του εθνικού πάρκου, καθώς στην αντίθετη περίπτωση η οικολογική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. Η φωτιά χθες ξεκίνησε από ένα εξαιρετικά δύσβατο μέρος του δάσους όπου η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές απορίες.

Στάχτη 3.000 στρέμματα

Χθες, έως αργά το απόγευμα υπολογιζόταν ότι είχαν γίνει στάχτη πάνω από 3.000 στρέμματα δάσους, ωστόσο ακριβής αποτίμηση δεν μπορεί να γίνει πριν ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης. Επίσης, έως αργά το απόγευμα υπήρχαν ενεργά μέτωπα σε διάφορα σημεία του δάσους, όμως μέλη εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν στην προσπάθεια κατάσβεσης σημείωναν ότι στην περιοχή δεν έπνεαν δυνατοί άνεμοι, γεγονός ενθαρρυντικό για την εξέλιξη της επιχείρησης. Στο σημείο επιχειρούσαν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούσαν 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Δάσος Δαδιάς: Μάχη για έναν εθνικό θησαυρό-1

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου βρίσκεται στο μέσον του νομού Εβρου σε έκταση 428.000 στρεμμάτων από τα οποία τα 72.900 είναι αυστηρά προστατευόμενη ζώνη και εντάσσονται στη ζώνη προστασίας Α.

Εκτιμήσεις ότι η πυρ- καγιά, που ξεκίνησε από δύσβατο σημείο, προκλήθηκε από ανθρώπινη παρέμβαση.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση Natura 2000 στην Ελλάδα και το συγκεκριμένο δάσος αποτελεί φωλιά για πολλά είδη άγριων πουλιών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αρπακτικών πουλιών που ζουν στην Ευρώπη φωλιάζουν στο δάσος της Δαδιάς, με προεξάρχοντα τον μαυρόγυπα, ο οποίος διατηρεί τη μοναδική αναπαραγωγική του αποικία στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια σε αυτό το δάσος. Πολλά θηλαστικά επίσης όπως αγριόγατες, βίδρες, αλεπούδες, σκαντζόχοιροι, σκίουροι, νυφίτσες, δεντροκούναβα, ασβοί, αγριόχοιροι, δασομυωξοί, δεντρομυωξοί και νανοποντικοί ζουν στο συγκεκριμένο πάρκο. Επίσης, έχει εκατοντάδες είδη φυτών συμπεριλαμβανομένων 25 ειδών ορχιδέας.

Η οικολογική σημασία του δάσους της Δαδιάς είναι τεράστια, όντας πατρίδα των 36 από τα 38 αρπακτικά πουλιά της Ευρώπης, ενώ προστατεύτηκε νομικά το 1981 λόγω ακριβώς της προσπάθειας της οργάνωσης WWF Ελλάς που εδώ και τριάντα χρόνια δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Δάσος Δαδιάς: Μάχη για έναν εθνικό θησαυρό-2
Στο σημείο επιχειρούσαν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά συμμετείχαν 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. [INTIME NEWS]

Στη διάρκεια αυτών των ετών αλλά και νωρίτερα δεν έχει καταγραφεί μεγάλη σε έκταση φωτιά σε αυτό το δάσος, ενώ περιστατικά που έχουν συμβεί καταστέλλονται άμεσα λόγω της ισχυρής φύλαξης και επιτήρησης.

Σπάνια αρπακτικά

«Τα αρπακτικά πουλιά της Ευρώπης δεν επιλέγουν αναίτια το Δάσος Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου ως έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους τους. Το μωσαϊκό που διαμορφώνεται από τα εκτεταμένα ώριμα δάση, τα οποία διακόπτονται από ξέφωτα, μικρά βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τα επιβλητικά αυτά είδη που αποτελούν πλέον σήμα κατατεθέν της περιοχής», αναφέρει η οργάνωση. Είναι μία από τις λίγες περιοχές όπου συναντάμε ταυτόχρονα τα τρία από τα τέσσερα είδη γυπών της Ευρώπης να αναπαράγονται στη Δαδιά. «Τα τελευταία 10 χρόνια ο ελληνικός πληθυσμός του αστροπάρη, του μικρότερου γύπα, έχει καταρρεύσει με λιγότερα από 15 ζευγάρια να έχουν απομείνει, 5 από αυτά στο δάσος Δαδιάς».

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top