Δεύτερη αυτοψία της «Πολιτείας» στο φράγμα Αστερίου – Έβρεξε αλλά η στάθμη του νερού κατέβηκε (ΦΩΤΟ)

Facebook
Twitter
IMG_6951

Σαράντα ημέρες μετά την τελευταία αυτοψία που έκανε η «Πολιτεία» στην τεχνητή λίμνη στο Φράγμα Αστερίου (Πείρου – Παραπείρου) επισκεφθήκαμε και πάλι την περιοχή, αυτή την φορά μαζί με τον πρόεδρο της Κοινότητας Φώτη Στάμο. 

Και η εικόνα ήταν απογοητευτική. «Έστω κι αν έβρεξε και μάλιστα αρκετά τις προηγούμενες ημέρες, η λίμνη κατέβηκε. Η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει και άλλο» δηλώνει στην «Πολιτεία» ο κ. Στάμος. Τι θα γίνει αν έχουμε και πάλι έναν άνυδρο χειμώνα; Τα ερωτήματα πολλά και η αγωνία μεγάλη. 

IMG_6950

Ενδεικτική, άλλωστε, η εικόνα από το γνωστό εκκλησάκι της λίμνης. Το παρεκκλήσι του χωριού Τόσκες. Πλέον φαίνεται ολόκληρο αλλά και η βάση του στον λοφίσκο που είχε χτιστεί. Η λειψυδρία αποτελεί πλέον μόνιμο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσά τους και η Δυτική Ελλάδα. Και παρά το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια επιστήμονες και ειδικοί έκρουαν επισταμένως τον κώδωνα του κινδύνου ως προς τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης, μεταξύ των οποίων ήταν η πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας και η λειψυδρία, φαίνεται πως κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει ακολουθήσει συγκεκριμένο σχεδιασμό για την αντιμετώπισή της.

ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΠΗΝΕΙΟΥ

Ίδια κατάσταση και στο Φράγμα Πηνειού. Από το συγκεκριμένο Φράγμα αρδεύεται η Ηλεία και η μισή Αχαΐα. Ο πρόεδρος των αγροτών της Δυτικής Αχαΐας και αντιδήμαρχος Γιώργος Βεσκούκης δηλώνει: «Το θέμα με τη μείωση της στάθμης νερού του Φράγματος είχε προκύψει και τη δεκαετία του ΄90, ωστόσο στη συνέχεια, μετά από χειμώνες με βροχές, επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Εκτιμώ, όμως, ότι το σημαντικότερο είναι να σταματήσει η αλόγιστη χρήση του νερού, αλλά και η έλλειψη συντήρησης. Αν συντηρηθεί σωστά το Φράγμα και σταματήσει η αλόγιστη χρήση, εκτιμώ ότι με βάση φυσιολογικές συνθήκες, επαρκεί το νερό για να ποτιστούν όλες οι καλλιέργειες της Δυτικής Αχαΐας. Βέβαια, όλα αυτά έχουν να κάνουν και με τις κλιματολογικές συνθήκες, όμως εκτιμώ ότι το βασικότερο είναι η συντήρηση».

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΕΚΚΑΣ

Για το ζήτημα της λειψυδρίας έχει κάνει παρεμβάσεις και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας: «Περιμέναμε να έρθει την δεκαετία 2040 – 2050 και ήδη βιώνουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης με άμεση επίδραση στην οικονομία και πρέπει να δούμε με ποιους τρόπους θα προσαρμοστούμε. Άμεσες λύσεις δεν υπάρχουν, ίσως οι περιορισμοί θα μπορούσαν να είναι η άμεση λύση, είναι ένα γεγονός όμως που ακόμη το κοινωνικό σύνολο δεν μπορεί να αποδεχθεί».

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΑΣ

Αυτοψία στο φράγμα του Πηνειού είχε κάνει και ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας. Η Περιφέρεια ασχολείται ιδιαίτερα με το θέμα και προβληματίζεται. Και σύντομα ετοιμάζει νέες παρεμβάσεις. Ο κ. Φίλιας τόνισε: «Υπάρχει πρόβλημα στο Φράγμα του Πηνειού και νομίζω ότι επειδή το θέμα με τη λειψυδρία θα συνεχιστεί, θα πρέπει να γίνουν σύντομα παρεμβάσεις. Αν βρεθούν τα χρήματα και γίνουν τεχνικές εργασίες, τότε θα ανέβει πάλι η στάθμη του νερού και παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες, θα δοθεί λύση στο θέμα του ποτίσματος για τις καλλιέργειες της Δυτικής Αχαΐας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

ΠΟΛΙΤΕΙΑ – ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top