ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Τι είναι ο «ξηρός πνιγμός» που απειλεί τα μικρά παιδιά

Facebook
Twitter
Τα παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή όταν κολυμπάνε και θα πρέπει πάντα να υπάρχει κάποιος μαζί τους, που να γνωρίζει κολύμπι. Ο πνιγμός αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια θανάτου που μπορούν να προληφθούν στα παιδιά. Ωστόσο δύο λιγότερο κοινά είδη πνιγμού, ο ξηρός και ο δευτερογενής, συμβαίνουν έξω από το νερό.

Τι είναι όμως ο δευτερογενής πνιγμός και πώς διαφέρει από τον ξηρό; Θα πρέπει να πάμε αμέσως το παιδί στο νοσοκομείο, εάν καταπιεί έστω και ελάχιστη ποσότητα νερού;

«Τα παιδιά καταπίνουν νερό όλη την ώρα και αυτό δεν προκαλεί πνιγμό», δήλωσε η Δρ Κριστίν Στούκους, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων στο Κολόμπους. «Γίνεται ανησυχητικό όταν μιλάμε για βύθιση, που έχει διαρκέσει περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα».

«Ο πνιγμός είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στα παιδιά κάτω των 12 ετών και ειδικά στα αγόρια», δήλωσε ο Δρ Τζέιμς Κάλαχαν, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής του τμήματος Επείγουσας Ιατρικής στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας.

Τα περιστατικά του δευτερογενή και ξηρού πνιγμού είναι λιγότερο συχνά, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνα.

«Επτά έως 10 θάνατοι μπορεί να σχετίζονται με (καθυστερημένο πνιγμό)», δήλωσε ο Κάλαχαν. «Αυτά τα περιστατικά είναι τραγικά. Αλλά είναι λιγότερο από 1-2% από όλους τους πνιγμούς. Ο Κάλαχαν συνιστά στους γονείς να ζητήσουν βοήθεια όταν το παιδί τους κάνει εμετό, βήχει επίμονα, δυσκολεύεται στην αναπνοή και είναι κουρασμένο.

Ξηρός πνιγμός

Ο ξηρός πνιγμός συνήθως εμφανίζεται αμέσως μετά την έξοδο του ατόμου από το νερό και προκαλείται από την εισπνοή νερού, προκαλώντας σπασμούς στις φωνητικές χορδές με αποτέλεσμα να κλείσουν μαζί με τον αεραγωγό, καθιστώντας την αναπνοή πιο δύσκολη. Όταν συμβαίνει αυτό, το παιδί φαίνεται σαν να πνίγεται και το πρόσωπό του γίνεται μπλε.

Δευτερογενής πνιγμός

Ο δευτερογενής πνιγμός συμβαίνει, όταν το νερό μπαίνει στους πνεύμονες. Η μικρή ποσότητα εισπνεόμενου νερού δρα ως ερεθιστικός παράγοντας και προκαλεί φλεγμονή και διαρροή υγρού, στους πνεύμονες. Για αυτό το λόγο ένα παιδί μπορεί να έχει προβλήματα αναπνοής ακόμα και όταν βγει από το νερό και ενδεχομένως να χειροτερέψει τις επόμενες 24 ώρες. Έντονος και επίμονος βήχας, γρήγορη αναπνοή και κούραση είναι τα κύρια συμπτώματα του δευτερογενή πνιγμού.

Πώς να προφυλάξετε τα παιδιά 

Ένας τρόπος για να αποφύγετε τον πνιγμό είναι να διδάξετε στα παιδιά πώς να κολυμπούν. Ο Κάλαχαν συνιστά στους γονείς, να μάθουν πρώτες βοήθειες, να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να φορούν σωσίβια και να κολυμπούν μόνο σε ασφαλείς περιοχές.

«Ο πνιγμός δεν είναι ένα θορυβώδες γεγονός. Τα παιδιά γλιστρούν κάτω από την επιφάνεια του νερού», λέει η Στούκους. «Μπορώ να θεραπεύσω μια λοίμωξη. Δεν μπορώ όμως να θεραπεύσω την έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο. Για αυτό και πρέπει να παρακολουθείτε τα παιδιά σας όταν αυτά βρίσκονται μέσα στο νερό», προειδοποιεί η επιστήμονας.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top