ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΚΑ ΣΕΙΣΜΟΙ μεταξύ Ρίου-Αντιρρίου- Τι εκτιμά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος

seismografos 980 0 1

Σε νέα περίοδο σεισμικής διέγερσης η περιοχή Ρίου -Αντιρρίου με δύο σεισμικές δονήσεις μεγέθους 3,1 και 3,7 της κλίμακας Ρίχτερ, 11,6 χλμ βορειοδυτικά της Πάτρας οι οποίες λόγω του μικρού εστιακού βάθους έγιναν ιδιαίτερα αισθητές τόσο στην πόλη μας, όσο και σε Ναύπακτο, Μεσολόγγι και σε άλλες περιοχές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας και αναστάτωσαν τους κατοίκους.

Το επίκεντρο τω δονήσεων, που σημειώθηκαν με διαφορά 12 ωρών σύμφωνα με τον Καθηγητή Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιο Σώκο, εστιάζονται μεταξύ Ρίου -Αντιρρίου καθότι όπως επισημαίνει  η «συγκεκριμένη περιοχή είναι γεμάτη ρήγματα και είναι η πλέον ενεργή περιοχή στην Ελλάδα σε αριθμό σεισμικών δονήσεων μικρής έντασης. Δονήσεις αυτής της έντασης για την συγκεκριμένη περιοχή εντάσσονται στην ημερήσια σεισμική δραστηριότητα Οι συγκεκριμένοι σεισμοί αν και μικρής έντασης έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί λόγω του μικρού εστιακού τους βάθους 7 km και 11,4 7 km».

Στο ερώτημα ποιο ρήγμα προκάλεσε τον σεισμό, αν πρόκειται για προσεισμική δραστηριότητα και αναμονή του κύριου σεισμού, ο Καθηγητής δηλώνει: «Δεν γνωρίζουμε το ακριβές ρήγμα καθότι υπάρχουν πολλά και σε μικρή μεταξύ τους απόσταση μεταξύ τους ρήγματα στην περιοχή Ρίου Αντιρρίου. Η σεισμική δόνηση των 3,7 Ρίχτερ εντοπίζεται 2 km Δυτικά του Αντιρρίου. Το αν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός δεν το γνωρίζουμε, σύμφωνα όμως με το ιστορικό της, η περιοχή δεν δίνει μεγάλους σεισμούς. Το φαινόμενο παρακολουθείται επισταμένως και υπάρχει αλλά δεν υπάρχει η αντίστοιχη σεισμική ακολουθία».

You may also like

Comments are closed.