ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Δεν κινδυνεύουν οι ελληνικές θάλασσες από τη βλέννα που έπνιξε τον Μαρμαρά

Facebook
Twitter
Για ακραίο φαινόμενο ευτροφισμού, έκανε λόγο ο καθηγητής Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων βιοεπιστημών του πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Τσιρτσής, μιλώντας για τη θαλάσσια βλέννα που έπνιξε τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για φαινόμενο το οποίο γενικά συμβαίνει αλλά αυτή τη στιγμή στη θάλασσα του Μαρμαρά, το βλέπουμε στην ακραία του μορφή.

Σε ότι αφορά τα αίτιά του είπε ότι σχετίζεται με τις υψηλές θερμοκρασίες των θαλασσών, αλλά κυρίως με την ύπαρξη θρεπτικών συστατικών που προέρχονται από τη στεριά και κυρίως από ανεπεξέργαστα λύματα. «Παίζει ρόλο η κλιματική αλλαγή, αλλά δεν θα είχαμε κανένα φαινόμενο χωρίς θρεπτικά στοιχεία από χερσαίες πηγές», υπογραμμίζει.

Μάλιστα ξεκαθαρίζει πως τέτοια φαινόμενα είναι τοπικά και ο ίδιος θεωρεί εξαιρετικά απίθανο να έχουμε πρόβλημα στο Αιγαίο, αφού το τμήμα της οργανικής ύλης που θα απομείνει μετά τη συλλογή, θα αποσυντεθεί σύντομα από τους μηχανισμούς αποσύνθεσης που διαθέτει το ίδιο το οικοσύστημα. «Ακόμη κι αν μία ποσότητα καταφέρει να φτάσει στις παραλίες μας, θα αποσυντεθεί άμεσα», εξηγεί ο καθηγητής.

Φαινόμενα ευτροφισμού βεβαίως έχουμε κατά καιρούς σύμφωνα με τον κ. Τσιρτσή και στις ελληνικές θάλασσες, αλλά λόγω της μικρής τους έκτασης δεν γίνονται ευρέως γνωστά. Σε αυτά εντάσσεται και η κόκκινη παλίρροια που παρατηρείται την άνοιξη στον Θερμαϊκό κόλπο ή μία βλέννα σε παράκτιες περιοχές του βορείου Αιγαίου.

Βέβαια τα φαινόμενα στη χώρα μας είναι πολύ πιο περιορισμένα καθώς, όπως εξηγεί ο καθηγητής, τα ύδατα παρακολουθούνται στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ένα ανάλογο σύστημα παρακολούθησης θα είναι καλό να υιοθετήσει και η Τουρκία.

Πάντως ο κ. Τσιρτσής απέφυγε να μιλήσει για καταστροφή, εξηγώντας πως το θαλάσσιο οικοσύστημα αποσυνθέτει την οργανική ύλη. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να παρατηρηθεί θάνατος ορισμένων ψαριών λόγω της ανοξίας, που προκαλείται τοπικά εξαιτίας της χρήσης οξυγόνου στη διαδικασία αποσύνθεσης.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top