ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ Δυτ. Ελλάδας: Στα… 27 της, ένα ισχυρό «εργαλείο» των επιχειρηματιών – Δείτε τα νέα Προγράμματα

Facebook
Twitter

 

του Αχιλλέα Ροδίτη |

H Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων κλείνει φέτος τα… 27 και ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης (ΕΦΔ) έχει διαχειριστεί με επιτυχία δράσεις του Β και Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ).

Ήταν, λοιπόν, καλή ευκαιρία η συζήτησή μας με την Γενική Διευθύντρια του Φορέα κα. Μάγδα Πετροπούλου ώστε να αλιεύσουμε χρήσιμες πληροφορίες για τη νέα προγραμματική περίοδο (2021- 2027).  Να σημειωθεί πως ο ΕΦΕΠΑΕ έχει ήδη οριστεί Ενδιάμεσος Φορέας για τις δράσεις του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027».

 

magda kentro
Η Διευθύντρια της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος κα. Μάγδα Πετροπούλου
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

  • Πού μπαίνει ο πήχης της Διαχειριστικής ενόψει νέου ΕΣΠΑ και πώς θα πετύχετε τους στόχους που έχουν τεθεί;

Ο φορέας έκλεισε φέτος 27 χρόνια λειτουργίας. Σε αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να αναδειχτεί  ένα ισχυρό περιφερειακό εργαλείο στήριξης  της τοπικής επιχειρηματικότητας και  μάλιστα σε περίοδο κρίσης. Ο  πήχης στους στόχους πάντα έμπαινε ψηλά.

Παρέχουμε και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υπό πλήρη διαφάνεια αξιόπιστες υπηρεσίες για την πολιτεία και τις επιχειρήσεις, δρώντας καταλυτικά στην αναπτυξιακή δυναμική των περιοχών ευθύνης μας. Δεν θα μπορούσαμε να ενεργούμε και να σκεφτόμαστε διαφορετικά, με δεδομένο ότι είμαστε το «παιδί» των Επιμελητήριων που είναι οι μοναδικοί θεσμικά εκφραστές των  ΜμΕ . 

 

ΕΜΠΕΙΡΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

  • Πού επενδύετε;

Επενδύουμε στο στελεχιακό μας δυναμικό , να είναι άρτια εκπαιδευμένο τεχνολογικά, να βοηθήσει με την εμπειρία του τον επιχειρηματία και την επιχειρηματικότητα εν γένει, παρέχοντας έγκαιρη ενημέρωση για τους κανόνες των Οδηγών, δίνοντας λύσεις και οδηγίες που αφορούν γραφειοκρατικά θέματα και προβλήματα υλοποίησης των σχεδίων. 

  • Στην πράξη πώς επιτυγχάνεται αυτό;

Για να επιτευχθεί αυτό, εφαρμόζουμε εργαλεία και βέλτιστες πρακτικές, με έμφαση στην παρακολούθηση των επιδόσεων και στη διαφάνεια της εκτέλεσης των προγραμμάτων, προκειμένου να επιτύχουμε τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Επίσης, η συστηματική ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου της γεωγραφικής μας επικράτειας (Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Ήπειρο, Ιόνια νησιά ) είναι για τον φορέα μας προτεραιότητα και αυτό επιτυγχάνεται από τα γραφεία ενημέρωσης και δημοσιότητας που διατηρούμε σε 16 νομούς των περιφερειών μας , στελεχωμένα από προσωπικό που γνωρίζει και υποστηρίζει τους επιχειρηματίες. 

  • Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μία ημερίδα για την συμβολή των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Με δυο λόγια, σε τι βαθμό έχουν αγγίξει τις ΜμΕ τα προγράμματα;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα  από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, τα προγράμματα τα οποία αφορούν τη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, έχουν αγγίξει σε αισιόδοξο βαθμό τις ΜμΕ, όμως σίγουρα χρειάζεται ακόμα δουλειά.

Πολλές και συχνές  ημερίδες ενημέρωσης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα , συνεργασίες με Θεσμούς, όπως τα Επιμελητήρια, προκειμένου οι επιχειρηματίες να γνωρίζουν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια ένταξης και να τα εμπιστευθούν. Θα μπορούσαν, λοιπόν, να φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

  

ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ 34.162 ΕΡΓΑ!

  • Το ζητούμενο είναι να φτάσει το χρήμα στην πραγματική αγορά, στον επιχειρηματία. Υπάρχει αμεσότητα με τους επαγγελματίες στο πλαίσιο μιας σταθερής ενημέρωσης και συνεργασίας;

Αναμφίβολα ο Φορέας συντέλεσε ώστε το χρήμα όντως να φτάσει στην πραγματική αγορά με ταχύτητα και εγκυρότητα. Τα στοιχεία της απορρόφησης των δράσεων είναι υψηλά και το σημαντικότερο είναι ότι έχουν δοθεί και σε πολλούς.

Παράδειγμα είναι ότι στην προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 εντάξαμε 34.162 ενταγμένα έργα και δημόσια επιχορήγηση 0,82 δις ευρώ στις 4 περιφέρειες της γεωγραφικής μας επικράτειας και έχουν ήδη διατεθεί πάνω από 600 εκ. ευρώ, και συνεχίζεται η εκταμίευση των δαπανών. Η αμεσότητα και η σταθερή ενημέρωση σε συνδυασμό με τη συνεργασία με τις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών και των Υπουργείων , αποτελούν κρίσιμα και σημαντικά στοιχεία για την επιτυχημένη μεταφορά των χρηματοδοτικών πόρων στην πραγματική αγορά.

Η συνεχής ενημέρωση προσφέρει στους επαγγελματίες τη δυνατότητα να γνωρίζουν τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές ευκαιρίες και τις προϋποθέσεις, προκειμένου να τις αξιοποιήσουν. Όπως ανέφερα και προηγούμενα έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο εργαζομένων μας, σε κάθε έδρα των επιμελητηρίων που ανήκει στην περιοχή ευθύνη μας, έτσι ώστε ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας να έχει πιο άμεση πρόσβαση στην πληροφορία.

Επιπλέον αποτελεί συμβατική μας υποχρέωση,  με την έλευση κάθε νέα δράσης, να πραγματοποιούνται αναλυτικές ημερίδες, εκδηλώσεις ενημέρωσης, παρουσίασης των προγραμμάτων, τόσο δια ζώσης, όσο και διαδικτυακά, ενώ ο απλοποιημένος τρόπος παρουσίασης των δράσεων στο site μας, αποτελεί ένα σημείο που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν και από εκεί την πληροφορία που χρειάζονται.

 

ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΜΕΡΕΣ 

  • Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες της περιοχής για την Διαχειριστική και πώς πρέπει να κινηθούν στο επόμενο διάστημα;

Επί της ουσίας, βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι όλοι οι πόροι βρίσκονται προς απορρόφηση από όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα. Ήδη έχουν προκηρυχθεί πέντε δράσεις από το πρόγραμμα «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ», για υφιστάμενες επιχειρήσεις και αναμένουμε την προκήρυξή νέων δράσεων εντός των επόμενων ημερών.

  • Τι δράσεις είναι;

Πρόκειται για δύο δράσεις ευρείας χρηματοδοτικής κλίμακας, που αφορούν την «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» και την «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων». Σε προσεχή χρόνο θα προκηρυχθούν δράσεις που αφορούν στην επιχειρηματικότητα από τα Περιφερειακά Προγράμματα.

Άρα, ο εν δυνάμει επενδυτής πρέπει και οφείλει να ενημερώνεται για τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να επιλέξει τελικώς την δράση ή τις δράσεις που ταιριάζουν στο επιχειρηματικό του προφίλ , με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες και απορίες με τα γραφεία μας (ΔΕΠ), καθώς και με τα κατά τόπους Επιμελητήρια και με το δίκτυο των στελεχών μας εκεί.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

0016

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top