ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Διχασμένες οι ΗΠΑ – Διάγγελμα Mπάιντεν για τις αμβλώσεις

Facebook
Twitter
Ιστορική στροφή στις ΗΠΑ, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε τη συνταγματική απόφαση Roe v Wade, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό δικαίωμα για άμβλωση.
Ως εκ τούτου, εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ θα χάσουν το νόμιμο δικαίωμα στην άμβλωση, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε μια απόφαση 50 ετών που την νομιμοποιούσε σε εθνικό επίπεδο.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση-ορόσημο Roe v Wade, εβδομάδες μετά από ένα πρωτοφανές έγγραφο που διέρρευσε.

Η απόφαση θα αλλάξει τα δικαιώματα των αμβλώσεων στην Αμερική, με κάποιες πολιτείες πλέον να μπορούν να απαγορεύσουν τη διαδικασία. Σύμφωνα με το BBC, οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να εισαγάγουν νέους περιορισμούς ή απαγορεύσεις.

Δεκατρείς πολιτείες έχουν ήδη ψηφίσει τους λεγόμενους «εκτελεστικούς νόμους» που θα θέσουν αυτόματα εκτός νόμου την άμβλωση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ορισμένες άλλες είναι πιθανό να προχωρήσουν ταχέως σε νέους περιορισμούς.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το Μιζούρι έγινε η πρώτη πολιτεία της χώρας που τερματίζει εντελώς τις αμβλώσεις, με τη σύμφωνη γνώμη του γενικού εισαγγελέα Έρικ Σμιτ.

 

Συνολικά, η πρόσβαση στις αμβλώσεις αναμένεται να διακοπεί για περίπου 36 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα της Planned Parenthood, ενός οργανισμού υγειονομικής περίθαλψης που παρέχει τη δυνατότητα της άμβλωσης.

Το BBC αναφέρει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο εξέταζε την υπόθεση Dobbs v Jackson Women’s Health Organization, που αμφισβητούσε την απαγόρευση της άμβλωσης στο Μισισιπή μετά από 15 εβδομάδες.

Όμως, το Ανώτατο δικαστήριο που πλέον διαθέτει συντηρητική πλειοψηφία αποφάσισε υπέρ της πολιτείας με ψήφους έξι έναντι τριών -βάσει ιδεολογικών γραμμών-, τερματίζοντας ουσιαστικά το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

«Επομένως, θεωρούμε ότι το Σύνταγμα δεν παρέχει δικαίωμα στην άμβλωση… και η εξουσία για τις αποφάσεις των αμβλώσεων πρέπει να επιστραφεί στον λαό και στους εκλεγμένους εκπροσώπους του», ανέφερε μέρος της απόφασης.

Δημοκρατικοί κυβερνήτες πολλών πολιτειών, όπως η Καλιφόρνια, το Νέο Μεξικό και το Μίσιγκαν, έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις συναντήθηκε επίσης με επτά γενικούς εισαγγελείς των Δημοκρατικών πολιτειών την Πέμπτη για να συζητήσουν πώς να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των αμβλώσεων, μετέδωσε το Reuters.

Η υπόθεση-ορόσημο του 1973 Roe v Wade είδε το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφαίνεται με ψήφους επτά έναντι δύο, ότι το δικαίωμα μιας γυναίκας να διακόψει την εγκυμοσύνη της προστατεύεται από το σύνταγμα των ΗΠΑ. Η απόφαση έδινε στις Αμερικανίδες απόλυτο δικαίωμα άμβλωσης τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, αλλά επέβαλε περιορισμούς στο δεύτερο τρίμηνο και απαγορεύσεις στο τρίτο.

ΗΠΑ: Ανατράπηκε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση-2
The New York Times

 

Σειρά αντιδράσεων

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα απευθυνθεί με διάγγελμα στο έθνος εντός της ημέρας.

Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, καταδίκασε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντάς την «απάνθρωπη».

 

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, σε δηλώσεις του στο Fox News, υποστήριξε ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου «επιστρέφει τα πάντα πίσω στις πολιτείες, όπου πάντα ανήκαν».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, προσέφερε την πόλη του ως ασφαλές καταφύγιο στις Αμερικανίδες που θέλουν να κάνουν άμβλωση. «Προς όσους αναζητούν αμβλώσεις σε όλη τη χώρα: Να ξέρετε ότι είστε ευπρόσδεκτοι εδώ», είπε, σημειώνοντας ότι «θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι οι υπηρεσίες μας είναι διαθέσιμες και εύκολα προσβάσιμες σε εσάς».

Ο Μάικ Πενς, πρώην αντιπρόεδρος υπό τον Ντόναλντ Τραμπ και πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία το 2024, επαίνεσε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, λέγοντας: «Σήμερα, η ζωή κέρδισε». «Με την ανατροπή του Roe εναντίον Wade, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε στον αμερικανικό λαό μια νέα αρχή για τη ζωή και επαινώ τους δικαστές που στην πλειονότητα τους είχαν το θάρρος των πεποιθήσεών τους», είπε και πρόσθεσε: «Επιστρέφοντας το ζήτημα των αμβλώσεων στις πολιτείες και στους ανθρώπους, αυτό το Ανώτατο Δικαστήριο διόρθωσε ένα ιστορικό λάθος και επιβεβαίωσε το δικαίωμα του αμερικανικού λαού να αυτοκυβερνάται σε κρατικό επίπεδο με τρόπο συνεπή με τις αξίες και τις φιλοδοξίες του».

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, δήλωσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο «ανέτρεψε σωστά την απόφαση Roe v Wade και επανέφερε το δικαίωμα των πολιτειών να προστατεύουν αθώα, αγέννητα παιδιά».

Οι πολιτείες που είναι πιθανόν να απαγορεύσουν το δικαίωμα στην άμβλωση

ΗΠΑ: Ανατράπηκε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση-3
BBC

Ο πρώην πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα τόνισε ότι σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο όχι μόνο αντέστρεψε κεκτημένα 50 ετών, αλλά κατέστησε μια σημαντική προσωπική απόφαση σε αντικείμενο πολιτικής και ιδεολογίας, κάτι που αποτελεί επίθεση στις βασικές ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών.

 

Η αντίδραση της Μισέλ Ομπάμα, η οποία δηλώνει αποκαρδιωμένη.

Πόσο σημαντική είναι η απόφαση

Για τον Λόρενς Γκόστιν, διευθυντή του Ινστιτούτου O’Neill για το Εθνικό και Παγκόσμιο Δίκαιο Υγείας στο του Πανεπιστημίου του Τζορτζτάουν, η απόφασή είναι «η μεγαλύτερη ανατροπή των δικαιωμάτων των γυναικών στην αμερικανική ιστορία».

«Η κατάφωρη περιφρόνηση του Δικαστηρίου για ένα παγιωμένο προηγούμενο, μαζί με το σχέδιο γνωμοδότησης που διέρρευσε προηγουμένως, υπονομεύει τη νομιμότητα του Δικαστηρίου και την εμπιστοσύνη της Αμερικής στο ομοσπονδιακό δικαστικό σώμα. Αλλά ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι επιπτώσεις στις γυναίκες που ζουν σε πολιτείες που απαγορεύουν ή περιορίζουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις.

Θα δούμε το «Δύο Αμερικές», μια που προστατεύει την υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών και μια όπου οι γυναίκες θα έχουν λίγα, αν όχι καθόλου, αναπαραγωγικά δικαιώματα. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα διευρύνει τις φυλετικές και υγειονομικές ανισότητες σε ολόκληρη την Αμερική. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες μια από τις πλέον ακραίες χώρες όσον αφορά στο δικαίωμα στην άμβλωση».

 

 

Όπως ενημέρωσε ο Λευκός Οίκος, ο Τζο Μπάιντεν θα απευθυνθεί με διάγγελμα στους Αμερικανούς πολίτες στις 21:30 ώρα Ελλάδας, μετά από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top