ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Διχάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση το σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης αερίου κατά 15%

Facebook
Twitter

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε ποσοστό 15% δοκιμάζει τη συνοχή της Ευρώπης και βαθαίνει την πολιτική και κοινωνικοοικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η μακρά περίοδος των υψηλών ενεργειακών τιμών. Η πρόταση αντανακλά κατά βάση τις ανησυχίες της Γερμανίας για πλήρη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1, ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί μετά την επαναλειτουργία του αγωγού από τη δεκαήμερη συντήρησή του, με περιορισμό των ποσοτήτων στο 40%.

Η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης συνεχίζει να έχει υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και παράλληλα να μη διαθέτει υποδομές για τροφοδοσία με LNG. Ως εκ τούτου η επάρκειά της σε αέριο εξαρτάται αποκλειστικά από τη δυνατότητα αναπλήρωσης των αποθεμάτων στο 80% πριν από την έναρξη της αιχμιακής περιόδου την 1η Νοεμβρίου και τη δυναμική αυτή επιχειρεί να ανακόψει ο Πούτιν με τις αυξομειώσεις των ροών φυσικού αέριου, με σαφή στόχο να προκαλέσει μια γενίκευση της κρίσης σε όλη την Ευρώπη.

Με τη στενότητα που υπάρχει στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου οι ποσότητες αναπλήρωσης των ρωσικών ροών σε περίπτωση πλήρους διακοπής είναι αδύνατον να αντικατασταθούν, ενώ το κόστος θα πολλαπλασιαστεί αφού οι τιμές θα εκτιναχθούν στα ύψη, εξέλιξη που θα επηρεάσει και τον εφοδιασμό των άλλων χωρών. Εκεί στηρίζεται και το σκεπτικό της πρότασης της Κομισιόν, ότι δηλαδή θα πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μειώνοντας την κατανάλωση.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο ωστόσο να πείσει τα κράτη-μέλη, κυρίως του Νότου μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που δεν επηρεάζονται από την όποια διαταραχή τροφοδοσίας στο NS και διαθέτουν υποδομές LNG. Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν στη σημερινή συγκυρία την αντιστροφή των συσχετισμών της κρίσης χρέους, με τη Γερμανία να είναι πλέον ο αδύναμος κρίκος και να ζητάει αλληλεγγύη από την υπόλοιπη Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της υπερβολικής της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

Η τύχη της πρότασης θα κριθεί τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας με την Ελλάδα και 11 ακόμη χώρες να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να την αντικρούσουν. Η Ελλάδα έχει εκφράσει ήδη τη διαφωνία της, όπως και η Ισπανία και η Πορτογαλία, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «αναποτελεσματική και άδικη». Καθοριστική ως προς τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται ενόψει της αυριανής συζήτησης στο Συμβούλιο Υπουργών είναι η στάση που θα κρατήσει η Γαλλία, η οποία επί του παρόντος αντιδρά ως προς την οριζόντια εφαρμογή της πρότασης. Η στάση της Γαλλίας ίσως καθορίσει και το πλαίσιο μιας συμβιβαστικής πρότασης που να μπορεί να αποσπάσει την απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία.

Για την Ελλάδα η πρόταση της Επιτροπής θα σήμαινε ένα έλλειμμα 8,4 τεραβατωρών φυσικού αερίου, τη στιγμή που η χώρα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εφοδιασμού αλλά στηρίζει και τις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, όπου εξάγει το 20% του αερίου που μπαίνει στο ελληνικό σύστημα.

Συναγερμό χτύπησε η απόφαση της Επιτροπής στον κλάδο της βιομηχανίας και είναι ενδεικτική των ανησυχιών η έκκληση του γενικού διευθυντή της Eurometaux, Guy Thiran, προς τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. να κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να διατηρήσουν βασικές βιομηχανίες όπως ο τομέας των μετάλλων και να αποφύγουν τις περικοπές, δηλώνοντας ότι «οι Ευρωπαίοι παραγωγοί μετάλλων προετοιμάζονται ήδη για ένα χειμώνα ζωής ή θανάτου».

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου την περασμένη Πέμπτη, θα επαναφέρει στο Συμβούλιο Υπουργών τις προτάσεις που είχε κάνει εδώ και μήνες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανακούφιση από τις άνευ προηγουμένου ανατιμήσεις, οι οποίες, όπως είπε, προσφέρουν λύσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ερμηνεύοντας τις αντιδράσεις της χώρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξήγησε ότι το 70% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος και κατά συνέπεια μια μείωση της τάξης του 15% θα προκαλούσε πρόβλημα στην τροφοδοσία νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Συμπλήρωσε επίσης ότι η μείωση αυτή δεν πρόκειται να συμβάλει στην ενίσχυση των βόρειων χωρών, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, οι οποίες έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top