ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας στη σκιά απειλών — Η απάντηση της Αθήνας στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Facebook
Twitter
Έκδηλη είναι η ενόχληση της Τουρκίας μετά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και την ισχυροποίηση της ελληνικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Η Άγκυρα προχωρά σε νέες προκλήσεις και θέτει ξανά -και χωρίς κανένα νομικό έρεισμα- θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ενώ χωρίς συγκλίσεις αλλά μόνο με αποκλίσεις ολοκληρώθηκε ο νέος γύρος των διερευνητικών επαφών.

Με κλιμακούμενη προκλητικότητα όχι μόνο στο πεδίο, αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο η Άγκυρα συνεχίζει να δείχνει την ενόχλησή της μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας, για την οποία ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σλοβενία.

«Είναι μία πολύ σημαντική συμφωνία η οποία αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη θέση της χώρας και ταυτόχρονα συνοδεύεται και από μία σημαντική επένδυση στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών μας, ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού. Επαναλαμβάνω ότι αγοράζουμε τα καλύτερα πλοία, στην καλύτερη τιμή, με τον γρηγορότερο χρόνο παράδοσης. Λυπάμαι που, δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με μια ανυπόστατη και νομικά έωλη επιστολή προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, συνδέοντάς την με την αποστρατιωτικοποίησή τους.

«Όπως προκύπτει από το γράμμα της Συνθήκης της Λοζάνης η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά ήταν και εξακολουθεί να εξαρτάται από την αποστρατιωτικοποίηση. Ο ισχυρισμός ότι η ελληνική κυριαρχία πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν συνδέεται με τη διατήρηση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος τους στερείται νομικής βάσης» αναφέρεται στην επιστολή του Τούρκου Μόνιμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ.

Ο Νίκος Δένδιας υπενθυμίζει ότι η Τουρκία είναι αυτή που απειλεί διαρκώς την Ελλάδα με το casus belli, διατηρώντας μάλιστα ισχυρά στρατεύματα στα μικρασιατικά παράλια. Σε αυτό το κλίμα, χωρίς πρόοδο ολοκληρώθηκε στην Άγκυρα ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών,

«Ισχυρίζεται η Τουρκία ότι παρανόμως η χώρα μας διατηρεί στρατό στα νησιά αυτά. Δηλαδή ότι τα νησιά αυτά απειλούν την Τουρκία. Τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου απειλούν την Τουρκία. Η Τουρκία διατηρεί απέναντί τους τη στρατιά του Αιγαίου. Η απειλούμενη δήθεν Τουρκία διατηρεί απέναντί τους τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε: «Είναι προφανές ότι είναι πράγματα που δεν εδράζονται ούτε σε Συνθήκες, ούτε αντέχουν στη σοβαρή κριτική. Θα απαντηθούν, βεβαίως, και θα αντιμετωπιστούν με τη δέουσα σοβαρότητα στα fora και στον ΟΗΕ».

Με επεκτατικές διαθέσεις εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, μιλώντας για ένοπλη υπεράσπιση των δήθεν δικαιωμάτων επί της «Γαλάζιας Πατρίδας».

«Η Γαλάζια Πατρίδα είναι αναπόσπαστο μέρος της πατρίδας μας. Θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τα δίκαια και συμφέροντα της Γαλάζιας Πατρίδας μας. Είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε κάθε τίμημα και είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για αυτό. Οι ηρωικές ένοπλες δυνάμεις μας, το ηρωικό μας πολεμικό ναυτικό και η αεροπορία μας θα επέμβουν άμεσα για να υπερασπιστούν την Γαλάζια Πατρίδα μας» είπε ο Ομέρ Τσελίκ.

Με ονομαστική ψηφοφορία κυρώνεται από τη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας.

Νέα τουρκική Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ

Σχολιάζοντας την ολοκλήρωση του 63ου γύρου των διερευνητικών επαφών ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, τόνισε ότι είναι γνωστές οι θέσεις των δυο χωρών και κυρίως η προσπάθεια της Τουρκίας να μετατρέψει τις διερευνητικές επαφές σε ένα forum συζήτησης των μεμονωμένων διεκδικήσεών σε βάρος της Ελλάδας κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και για αυτό δεν υπάρχει καπνός.

Όπως είπε ο Νίκος Μελέτης, πριν λίγες ώρες η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις στις 7 και 8 Οκτωβρίου σε περιοχή που επικαλύπτει την περιοχή ερευνών του Νautical Geo το οποίο παραμένει στο λιμάνι της Λάρνακας.

Οι κυπριακές αρχές εξέδωσαν τη δικιά τους Navtex με την οποία δηλώνουν ότι αυτή η περιοχή είναι κυπριακή υφαλοκρηπίδα και κυπριακή ΑΟΖ καθώς κι ότι η κίνηση της Τουρκίας είναι παράνομη, αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top