Στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, μιας μείζονος αλλά αναστρέψιμης υγειονομικής απειλής, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και τη μακροζωία των επόμενων γενεών, στρατεύτηκαν κατά καιρούς προσωπικότητες διεθνούς κύρους, από κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Μία από τις πιο σημαντικές προσπάθειες για την καλύτερη διατροφή των παιδιών ξεκίνησε η Μισέλ Ομπάμα το 2010 ως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Η πρωτοβουλία της έλαβε την ονομασία «Let’s Move» και στόχος ήταν οι μελλοντικές γενιές να μεγαλώσουν με υγεία και να καταφέρουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.
Ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μάλιστα, είχε συστήσει την πρώτη ομάδα κρούσης για την καταπολέμηση του προβλήματος. Ηδη από το 2009 η Μισέλ Ομπάμα είχε δημιουργήσει στον περίβολο του Λευκού Οίκου έναν λαχανόκηπο, στοχεύοντας κυρίως στην έναρξη του δημόσιου διαλόγου για την υγιεινή διατροφή.
Στο πλαίσιο της ίδια πρωτοβουλίας η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ παρακίνησε τους μικρούς Αμερικανούς να γυμνάζονται και να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα. Ταυτόχρονα ξεκίνησε το πρόγραμμα «Οι σεφ στο σχολείο» προκειμένου οι μικροί μαθητές να αποκτήσουν μαγειρικές ικανότητες και να δοκιμάζουν νέα και πιο υγιεινά τρόφιμα στην καθημερινότητά τους. Στόχος του «Let’s Move» ήταν ο περιορισμός του αριθμού των παχύσαρκων ανηλίκων στο 5% έως το 2030.
Τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων Αμερικανών καταγράφουν διαρκή αύξηση. Στην εκστρατεία της Μισέλ Ομπάμα στρατεύθηκαν και προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου, όπως η Μπιγιονσέ, η Ελεν ντε Τζενέρις και πολλοί άλλοι.
Την καταπολέμηση της μάστιγας της παιδικής παχυσαρκίας και τη βελτίωση των σχολικών γευμάτων έθεσε ως στόχο και ο Τζέιμι Ολιβερ, ο διάσημος Βρετανός μάγειρας με τις ιδιαίτερα δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές.
Το 2004 ξεκίνησε την εκστρατεία «Feed Me Better» που είχε ως βασικό στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για την άθλια ποιότητα των σχολικών γευμάτων στη Βρετανία και την αναζήτηση τρόπων βελτίωσής τους. To 2005 προσπάθησε να προτείνει τρόπους με τους οποίους μπορούσε να επιτευχθεί αυτό με σειρά εκπομπών κεντρίζοντας το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, η οποία δεσμεύτηκε να αλλάξει τον τρόπο που σιτίζονται τα παιδιά στα σχολεία.
Στόχος του προγράμματος η εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών σχετικά με το πώς να διατρέφονται υγιεινά αλλά και η ένταξη της γαστρονομίας στις σχολικές αίθουσες.