Σε «ασφυκτική κατάσταση» δανειολήπτες από την Πάτρα, των οποίων τα δάνεια, έχουν περάσει στις εταιρείες διαχείρισης χρεών (funds), καθώς δεν μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα της οφειλής τους, με την ενημέρωση και τη διαφάνεια να λείπουν παντελώς. Οι καταγγελίες για εισπρακτικές όλο και πληθαίνουν για περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν μπορούν να βγάλουν άκρη με τις εταιρείες διαχείρισης. Μάλιστα όπως καταγγέλλουν, σε πολλές περιπτώσεις τα δάνειά τους «περνούν» στα funds χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση. Όπως καταγγέλλουν οι συγκεκριμένες εταιρείες διαχείρισης, ανεβάζουν ακόμη και τα επιτόκια, χωρίς να ενημερώνουν τους δανειολήπτες, ενώ κανείς εκπρόσωπός τους δεν δέχεται… διαπραγμάτευση!
Στην Πάτρα εκτιμάται ότι είναι εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις: «Μου δώσανε απόδειξη εξοφλητική όταν το πλήρωσα, δηλαδή ότι ήταν μηδενικό το υπόλοιπό μου. Μετά από λίγο καιρό μου ήρθε ένα χαρτί ότι τα δάνεια έχουν δοθεί πλέον σε τρίτους και ότι το έχει πάρει η εταιρεία, εμένα δε με αφορούσε γιατί δεν χρωστούσα πια. Μετά από λίγο καιρό όμως με πήραν τηλέφωνο ότι έχω ένα υπόλοιπο 52€, με τα πολλά ανακάλυψα ότι ήμουνα στον ‘Τειρεσία’ λόγω αυτού». Σε άλλη περίπτωση καταγγέλλεται πως εισπρακτικές εταιρείες από την Αθήνα (συνήθως δικηγορικές) επικοινωνούν συνεχώς με δανειολήπτες και τους «πιέζουν» ώστε να πάρουν τα χρήματά τους.
ΜΠΑΡΑΖ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ – ΑΛΛΟΙ 222 ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
Μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2024 αναρτήθηκαν 364 πλειστηριασμοί κατοικιών στον Νομό Αχαΐας, εκ των οποίων οι 303 αφορούσαν τον Δήμο Πατρέων! Η τιμή της πρώτης προσφοράς των αναρτημένων πλειστηριασμών ξεκινούσε από 3.000 ευρώ, ενώ 87 αναρτημένοι πλειστηριασμοί είχαν τιμή πρώτης προσφοράς έως 30.000 ευρώ και 176 αναρτημένοι πλειστηριασμοί έως 60.000. Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι μετά από τις αλλαγές που έγιναν στο νομικό πλαίσιο και την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πληθαίνουν τα ακίνητα που αλλάζουν χέρια και αυξάνονται τα νοικοκυριά που χάνουν το σπίτι τους. Εξώσεις ντροπής σε οικογένειες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις που δεν γίνονται γνωστές, συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό. Να επισημάνουμε ότι σε ηλεκτρονική σελίδα πλειστηριασμών είδαμε 222 περιπτώσεις μόνο στην Πάτρα μέχρι τέλους 2024.