ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Πώς θα καλύψουμε το κενό ως την 4η Βιομηχανική Επανάσταση….

Facebook
Twitter
ΜΟΥΡΤΖΗΣ

– «Η συλλογική προσπάθεια όσων δεν παραιτήθηκαν, οδηγεί σε απτά αποτελέσματα προς όφελος όλων», σημειώνει ο κος Μούρτζης και προσθέτει με νόημα: «η Παιδεία αποτελεί έναν από του ακρογωνιαίους λίθους κάθε ορθά δομημένης και προοδευτικής κοινωνίας»

 

  του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Ο κ. Δημήτρης Μούρτζης, Καθηγητής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και Επιστημονικός Υπεύθυνος του PATRAS IQ βρίσκεται στην 360η θέση στον κόσμο, σε σύνολο 10.693 επιστημόνων, στην κατάταξη των πιο σπουδαίων επιστημόνων στο πεδίο Industrial Engineering & Automation. Ενώ κατέχει την 3η θέση για το Πανεπιστήμιο Πατρών, στην ενότητα Engineering and Technology. Η συζήτηση μαζί του είναι μια ευκαιρία γνώσης που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον…

 

 Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

ΕΡ:  Κύριε Μούρτζη, βλέποντας την παγκόσμια κατάταξη και το όνομά σας, το πρώτο που θέλω να ρωτήσω είναι: Τι σημαίνει αυτή η επιτυχία για τον… Άνθρωπο Δημήτρη Μούρτζη;

ΑΠ:  Η διάκριση αυτή η οποία προέρχεται από ένα Πανεπιστήμιο το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο σύμφωνα με τις διεθνείς κατατάξεις, με γεμίζει με ένα αίσθημα ικανοποίησης τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, δηλαδή ως καθηγητή του Πανεπιστήμιου Πατρών και ως επιστήμονα μηχανικό.  Αισθάνομαι ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι επίμονες και μακροχρόνιες προσπάθειες τις οποίες έχω καταβάλει, μαζί με τους συνεργάτες μου, έχουν αποδώσει καρπούς και αυτό αναγνωρίζεται από την διεθνή επιστημονική κοινότητα.  Θεωρώ ότι αυτή η διάκριση η οποία, όπως προκύπτει και από το δημοσιευμένο επιστημονικό μου έργο έχει εκτός από τον προσωπικό και έναν έντονα συλλογικό χαρακτήρα, λειτουργεί προς όφελος του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και της χώρας γενικότερα.  Η Ελληνική κοινωνία, αντιμετώπισε για περισσότερο από μία δεκαετία πολλές και σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να αφήσουν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο ανεπηρέαστο. Ωστόσο, η συλλογική προσπάθεια όσων δεν παραιτήθηκαν, οδηγεί σε απτά αποτελέσματα προς όφελος όλων.  Η Παιδεία αποτελεί έναν από του ακρογωνιαίους λίθους κάθε ορθά δομημένης και προοδευτικής κοινωνίας με ιδιαίτερη απήχηση σε όλες τις εκφάνσεις της.

   

Η ΕΛΛΑΔΑ & Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΗΝ 4η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΕΡ:  Αλήθεια, η Ελλάδα πόσο «μακριά» ή «κοντά» βρίσκεται στην τεχνολογική επανάσταση; Και ειδικά η δική μας περιοχή, η Δυτική Ελλάδα;

ΑΠ:  Η Ελλάδα όπως προανέφερα, βίωσε με έναν οδυνηρό τρόπο τις διεθνείς προκλήσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας.  Αυτή η πραγματικότητα οδήγησε σε μία σημαντική ανάσχεση της πορείας σύγκλισης με τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό και βεβαίως εκπαιδευτικό και ερευνητικό πεδίο. Η παιδεία, η έρευνα και γενικότερα οι κοινωνικές παροχές αποτελούν τα πρώτα πεδία τα οποία δυστυχώς επηρεάζονται από κάθε οικονομική κρίση παγκοσμίως. Επομένως, ενώ έστω και με δυσκολίες άλλες χώρες προχώρησαν σε αυτό το οποίο αποκαλείται Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, η Ελλάδα σημείωσε σημαντική υστέρηση. Συμπερασματικά, θα πρέπει να καταβληθεί μία εντατική και οργανωμένη προσπάθεια ώστε να καλυφθεί το κενό το οποίο δημιουργήθηκε, επιστρατεύοντας και αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις με τον κατάλληλο τρόπο.

Οι προσπάθειες θα πρέπει να ξεκινήσουν από την παιδεία σε όλα τα επίπεδα και βεβαίως την έρευνα, όπου την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έχει άμεση ανάγκη η Ελληνική κοινωνία.  Θα πρέπει να γίνει κατανοητό στον κάθε πολίτη της χώρας μας και κυρίως σε εκείνους οι οποίοι σχεδιάζουν και εφαρμόζουν πολιτική, ότι ζούμε στην Ψηφιακή εποχή η οποία απαιτεί νέες γνώσεις και δεξιότητες. Η μετάβαση αυτή πρέπει να υποστηριχθεί με τις κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις και βεβαίως την αντίστοιχη χρηματοδότηση της παιδείας και όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαίδευση κρατικών φορέων. Εννοείται ότι στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας στον βαθμό που του αναλογεί.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΔΕ) δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση σε αυτή την πραγματικότητα, λαμβάνοντας υπόψη και τα γενικότερα χαρακτηριστικά της χώρας, όπως η αστυφιλία και η αντίστοιχη συσσώρευση του παραγωγικού δυναμικού στις μητροπολιτικές περιοχές. Ο πληθυσμός της ΠΔΕ αποτελεί ένα μικρό κλάσμα του πληθυσμού των μεγάλων αστικών κέντρων. Ωστόσο, σε ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά τα οποία αφορούν στην έρευνα και στην τεχνολογική ανάπτυξη η ΠΔΕ αποδίδει καλά.  Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα του ανθρωποκεντρικού συστήματος το οποίο έχει αναπτυχθεί στην ΠΔΕ και αποτελείται από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις, δηλαδή ανθρώπινο δυναμικό.  Αυτός είναι ο δρόμος της ανάπτυξης, υψηλού επιπέδου Παιδεία, Έρευνα, Παραγωγή και Υπηρεσίες στο πλαίσιο της νέας Ψηφιακής εποχής.  

 

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΡ:   Είστε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ποιες είναι οι “κατακτήσεις” της Επιτροπής μέχρι σήμερα, αλλά και ποιοι οι στόχοι για το αύριο;

ΑΠ:  Η Επιτροπή Ερευνών ή διαφορετικά Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δομικές μονάδες του κάθε πανεπιστημίου και φυσικά του Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΠ).  Διοικείται από ένα εκλεγμένο Επταμελές όργανο στο οποίο προεδρεύει ex-officioο εκάστοτε Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης.  Έχω την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να έχω εκλεγεί για μία δεύτερη θητεία, έως το τέλος του 2027, στην θέση του Αντιπροέδρου του ΕΛΚΕ.

Ο ρόλος του ΕΛΚΕ είναι νευραλγικός καθώς έχει την ευθύνη μεταξύ άλλων, της υποστήριξης των μελών ΔΕΠ και των ερευνητών στην διαδικασία υποβολής προτάσεων σε εθνικές και ευρωπαϊκές προσκλήσεις καθώς και την ανάληψη διαχείρισης των ερευνητικών έργων σε περίπτωση που αυτά εγκριθούν προς χρηματοδότηση έως και την ολοκλήρωσή τους. Εκτός αυτών των βασικών καθηκόντων τα οποία επιτελεί ο ΕΛΚΕ υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός άλλων δράσεων υποστήριξης του ΠΠ, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το αποθεματικό του ΕΛΚΕ και αφορούν κυρίως σε επιστημονικές, ερευνητικές και άλλες δραστηριότητες προώθησης του ΠΠ.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην εμβληματική δράση την οποία υποστηρίζει ο ΕΛΚΕ και το ΠΠ και συνδιοργανώνεται με άλλους φορείς (Επιμελητήριο Αχαΐας, ΠΔΕ, ΕΑΠ, Υπουργείο Παιδείας, Γενική Γραμματεία Έρευνας Καινοτομίας) από το 2012 και αφορά στην Έκθεση Μεταφοράς Τεχνολογίας και Τεχνογνωσίας γνωστή ως PatrasIQ, στην οποία έχω την τιμή από το 2023 να είμαι Επιστημονικός Υπεύθυνος.  Τέλος πρέπει να τονίσω ότι η προηγούμενη καθώς και η παρούσα διοίκηση του ΕΛΚΕ ασχολείται ιδιαίτερα με την συνεχή αναβάθμιση της δομής τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο (ISO 9001, ISO 37001 κατά της δωροδοκίας, Προστασία προσωπικών Δεδομένων) όσο και τεχνολογικό μέσω της ψηφιακής αναβάθμισης και της κατάλληλης στελέχωσης.

 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

ΕΡ:   Ποιο θα ήταν το μήνυμά σας προς τους νέους; Ειδικά προς έναν νέο που ονειρεύεται να ασχοληθεί με την τεχνολογία;

ΑΠ:  Εάν μπορώ να συνοψίσω σε μία μικρή παράγραφο θα έλεγα ότι με βάση τις υπάρχουσες προβλέψεις, οι εξελίξεις στον χώρο τις τεχνολογίας θα είναι καταιγιστικές και πολυδιάστατες.  Νομίζω ότι μόνο μέρος των εξελίξεων αυτών μπορούμε να προβλέψουμε. Επομένως ένας χώρος ο οποίος παρουσιάζει μια τέτοια δυναμική αποτελεί προνομιακό πεδίο ενασχόλησης και αναζήτησης ευκαιριών και προοπτικής.

Από την άλλη πλευρά όμως θα πρέπει να τονίσω ότι άλλο χρήστης της τεχνολογίας και άλλο η ενασχόληση με την τεχνολογία ως πεδίο επιστήμης και ανάπτυξης.  Αυτή η προσέγγιση απαιτεί διεπιστημονική γνώση σε βάθος και σκληρή δουλειά.  Σε αυτή την περίπτωση αποτελεί σίγουρα προνομιακό χώρο μελλοντικής ενασχόλησης για νέους επιστήμονες με προοπτικές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ:

0019

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top