ΥΓΕΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δημήτρης Κουρέτας: Δεν είναι «αρνητές», απλά φοβούνται

1 5
Με έναν ιδιαίτερο και πάντα επιστημονικό τρόπο, που ομολογουμένως σε κάνει να… υποκλίνεσαι, προσέγγισε το περιβόητο ζήτημα της «υποχρεωτικότητας» του εμβολίου, ο πατρινός Βιοχημικός-καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

Ταξιδεύοντας σχεδόν 2,3 χιλιάδες χρόνια στο παρελθόν, στο 300 π.Χ., για να επικαλεστεί την «Χρυσή Τομή» του Ευκλείδη του Αλεξανδρινού.

Ο διεθνούς φήμης επιστήμονας (με καταγωγή από τα Προσφυγικά της Πάτρας) όχι μόνο πήρε θέση απέναντι στο ζήτημα που εδώ και μέρες ταλανίζει με ιδιαίτερη ένταση την κοινή γνώμη εξ αφορμής της απόφασης αναστολής εργασίας (από 1ης Σεπτεμβρίου) για όσους υγειονομικούς δεν εμβολιάζονται, αλλά «πάτησε» πάνω στην Επιστήμη για να αιτιολογήσει την άποψη-διευκρίνιση του, συνδέοντας την «Χρυσή Τομή» του Ευκλείδη με την «υποχρεωτικότητα».

Έγραψε σε ένα κομμάτι χαρτί την μαθηματική εξίσωση-ανακάλυψη, εξηγώντας: «Ο Ευκλείδης ο Αλεξανδρινός περιέγραψε την Χρυσή τομή όπως την βλέπετε στο Σχηματάκι. Ο λόγος ΑΒ/ΑΓ εάν ισούται με ΑΓ/ΓΒ τότε είναι 1.6 ο λόγος και το Γ είναι η Χρυσή τομή της ευθείας ΑΒ».

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΒΡΕΙ ΤΗ «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ»

Τι σχέση έχει αυτό με την υποχρεωτικότητα και τα όσα συμβαίνουν στις μέρες μας; Απόλυτη, σύμφωνα με τον πατρινό ακαδημαϊκό ο οποίος ανέπτυξε το σκεπτικό του συνδέοντας πλήρως την αρχαία μαθηματική ανακάλυψη με την σημερινή πραγματικότητα που πράγματι διχάζει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία.

«Η Χρυσή Τομή ήταν για τους προγόνους μας ζητούμενο. Αποστασιοποιημένοι από ό,τι τους επηρέαζε προσπαθούσαν να βρουν την δημιουργική οδό της Χρυσής Τομής. Θα μου πείτε τώρα τι σας ζαλίζω με αυτά; Σας ζαλίζω γιατί σε κάθε θέμα πρέπει να εξασκούμαστε για να βρούμε την δυσεύρετη χρυσή τομή.

Και για να την βρίσκει κανείς, πρέπει να την ασκεί κάθε μέρα για να μην χάσει την απαιτούμενη ετοιμότητα. Ελπίζοντας ότι θα μπορέσει μέσα στην διαρκή εξέλιξη της Επιστήμης και της Τεχνολογίας η οποία αλλάζει αδιόρατα, αν όχι ύπουλα, το πλαίσιο αξιών με το οποίο κρίνουμε τα πάντα» σημειώνει ο Καθηγητής ως εισαγωγή για να φτάσει στο ζητούμενο:

Ότι… «…δυστυχώς με την υπόθεση της πανδημίας δεν έχουμε βρει την Χρυσή τομή ως κοινωνία της Δύσης».

Και να προσθέσει πως τον προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι θα μπουν σε διαθεσιμότητα από την δουλειά τους οι υγειονομικοί που δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν.

 

2 1

 

Ο κ. Κουρέτας δηλώνει ευθαρσώς ότι αρνείται να αποκαλέσει τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς ως «αρνητές». Αντίθετα! Επισημαίνει με ξεκάθαρο τρόπο και σε σαφή τόνο ότι: «Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι αρνητές με την έννοια που τής δίνουμε. Αφοριστικά. Φοβούνται. Και έχουμε χρέος να τους πείσουμε. Φοβάμαι ότι η διαθεσιμότητα θα δημιουργήσει διχασμό. Και δεν πρέπει».

Μια ψύχραιμη, δηλαδή προσέγγιση που το ιδανικό θα ήταν να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Όπως και όλες οι προσεγγίσεις που έχουν σαφή και τεκμηριωμένη επιστημονικά βάση.

 

You may also like

Comments are closed.

More in:ΥΓΕΙΑ