ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

2ος στο Πανεπιστήμιο του και 9ος σ’ όλη την Ευρώπη ο Δ. Κουρέτας! “Μην μας γοητεύει μόνο το… Χάρβαρντ” δηλώνει στην “Πολιτεία”…

koyretas 1 e1674467437204

Ο Πατρινός Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας φιγουράρει ανάμεσα στην πρώτη δεκάδα των λαμπρότερων επιστημόνων στον τομέα του. Διατηρεί όμως την σεμνότητα και «μοιράζει» την επιτυχία στην ομάδα του…

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Η Πάτρα έχει να καμαρώνει για πολλά διάσπαρτα δικά της «διαμάντια» που εκπροσωπούν επάξια την τοπική κοινωνία μέσα από την πολύτιμη προσφορά τους στην ανθρωπότητα.

Και η «Πολιτεία» προτάσσει πάντα τέτοιες προσωπικότητες, που για την πόλη λειτουργούν ως «βάλσαμο» ικανοποίησης σε περιόδους δύσκολες, αλλά κυριότερα, ως «φάρος» προοπτικής για τις νεότερες γενιές. Καθώς η πορεία και η ανέλιξη τους δείχνουν ότι ναι μεν τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά και τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Αρκεί να ‘χεις ως σταθερές σου, την πολλή δουλειά και την αφοσίωση σ’ αυτό που κάνεις.

Μια τέτοια περίπτωση, που αναμφισβήτητα περιποιεί μέγιστη τιμή για την Πατραϊκή κοινωνία, είναι ο Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

Διότι ο γεννημένος το 1962 στην περιοχή των Προσφυγικών ακαδημαϊκός, συγκαταλέγεται σε υψηλές θέσεις στις λίστες με τους 100 πρώτους σε κάθε επιστημονικό κλάδο βάσει της αναγνωρισιμότητας του επιστημονικού τους έργου. Οι λίστες αυτές εκδόθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα και ο κ. Κουρέτας βρίσκεται: στην 2η θέση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γενικά σε όλα τα πεδία, αλλά και στην 9η θέση σ’ όλη στην Ευρώπη στον τομέα της τοξικολογίας!

323283302 822616095501364 2492092813725000839 n 1

«Είναι αλήθεια ότι δεν το περίμενα. Και δεν το περίμενα γιατί ήμουν εντελώς απορροφημένος με κάτι άλλο που κάνουμε», σχολίασε ο ίδιος στην «Πολιτεία» προχθές. Και με την περίσσια σεμνότητα που τον χαρακτηρίζει τόνισε: «Σίγουρα είναι τιμητικό να είσαι στους πρώτους στην Ευρώπη στον τομέα σου και 2ος στο Πανεπιστήμιο σου σε όλους τους τομείς».

 

 «Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ»

Να σημειωθεί πως η κατάταξη αυτή γίνεται με βάση τις αναφορές στο έργο επιστημόνων από ξένους, στην απήχηση διεθνώς, αλλά κυρίως το έργο να έχει γίνει στο Πανεπιστήμιο που εργάζεται ο καθένας. Δηλαδή, αν κάποιος έχει αναγνώριση του έργου και εργάζεται στην Ελλάδα αλλά το έργο του έγινε όταν ήταν στο εξωτερικό, τότε το έργο «μετράει» στο πανεπιστήμιο στο οποίο βρισκόταν.

«Άρα η αναγνώριση αυτή έχει και έναν τοπικό χαρακτήρα αναγνώρισης. Αυτό όντως έχει αξία γιατί δείχνει πως ό,τι έκανα το έκανα αφού γύρισα από τις ΗΠΑ. Ανήκει ουσιαστικά σε όλη την ομάδα μου και σε αυτήν θα ήθελα να αναφέρεται, αλλά αναφέρομαι μόνο εγώ», επισημαίνει προκαλώντας συγκίνηση με το ότι δεν κρατά την επιτυχία για τον ίδιο αλλά σπεύδει να την μοιράσει στα μέλη της ομάδας του, στα νέα παιδιά.

Στέλνοντας και ένα αξιοπρόσεχτο μήνυμα: «Θα ήθελα να πω ότι μπορεί κανείς και από την Ελλάδα, όταν δουλεύει, να κάνει πράγματα και να μην μας γοητεύει μόνο το Harvard ή το ΜΙΤ. Η δουλειά μας εδώ προσφέρει πολλά και στα παιδιά, στους φοιτητές μας, γιατί τους δείχνει έναν δρόμο: Ότι η αξία δεν έχει πηγή μόνο τα μεγάλα και αναγνωρισμένα πανεπιστήμια. Γίνεται και στην Ελλάδα, με λιγότερους πόρους, αρκεί να έχει όραμα, στόχο και να γίνεται για το σύνολο. Ίσως μάλιστα σε αυτό διαφέρει η Ελλάδα από άλλα πιο προηγμένα κράτη. Εδώ, θα βρεις και αρκετούς επιστήμονες να πουν ότι ‘το κάνω για την κοινωνία’. Έξω, όχι. Είναι ελάχιστοι. Γίνεται κυρίως για την καριέρα, και στο όνομα της επιτυχίας, όχι της αξίας…».

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Δ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ

Έλαβε πτυχίο Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, εκπόνησε διδακτορικό στη Βιοχημεία, στο Α.Π.Θ., ενώ εργάστηκε ως Ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard της Βοστώνης.

Το 1995 εκλέχτηκε μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σήμερα είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών – Τοξικολογίας στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου μετά 2013 – 2014 υπηρέτησε και ως Αντιπρύτανης.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στους τομείς των μοριακών μηχανισμών αντιοξειδωτικής δράσης φυτικών φαινολών, στις προσαρμογές σε οξειδωτικό στρες μετά από άσκηση και στα βιολειτουργικά τρόφιμα και τη δράση τους στον άνθρωπο.

 

Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας:

324721609 1108572936619028 7427425193152861733 n

You may also like

Comments are closed.