Δημήτρης Σκαναβής: «Μέγιστη ανάγκη ενός ΚΑΠΗ Κωφών στην Πάτρα»

Facebook
Twitter
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Ακριβώς δίπλα μας υπάρχουν συμπολίτες μας που βιώνουν μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία, την κοινή καθημερινότητα μας. Είναι τα μέλη της κοινότητας κωφών της Πάτρας, που με πρόεδρό τους τον Δημήτρη Σκαναβή έχουν πετύχει ένα αξιοθαύμαστο έργο.

Κατάφεραν να δημιουργήσουν μια πασίγνωστη στο πανελλήνιο για την δράση της Ομοσπονδία, ακόμα και να δημιουργήσουν με τη βοήθεια της πόλης, ένα κτίριο που χρησιμεύει για κοινωνικούς αλλά και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Παρά τις προσπάθειες όμως που έχουν γίνει, ακόμα υπάρχουν ζητήματα κοινωνικής ενσωμάτωσης, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Σκαναβής σε αυτή του τη συνέντευξη στην «Πολιτεία».

Μια συνέντευξη ιδιαίτερη και ξεχωριστή, αξιοπρόσεκτη από όλους μας πάνω απ’ όλα:

Ερ. Κύριε Σκαναβή, μετά τόσων χρόνων αγώνες, πόσο… πίσω είμαστε σε σχέση με τις ανάγκες και τα δικαιώματα της κοινότητας συμπολιτών με προβλήματα ακοής; Έχουμε προχωρήσει όσο θα έπρεπε, ως κοινωνία, ως Πολιτεία, αλλά και ως πόλη ειδικά εδώ στην Πάτρα;

Απ. Με την ιδιότητα ενεργού προέδρου της Π.Α.Λ.Ο., του ιδρυτή, εκπρόσωπου της κοινότητας κωφών της Πάτρας και τέως καθηγητή στο 18ο Γυμνάσιο για τα ειδικά τμήματα κωφών χαίρομαι που μπορώ να στείλω ένα μήνυμα στην περιοχή μας.

Στην Αχαΐα ο μεν παιδικός πληθυσμός με προβλήματα ακοής έχει αρκετή πρόσβαση στην ειδική αγωγή. Ο δε ενήλικος πληθυσμός με κώφωση λόγω μέσης και τρίτης ηλικίας, συναντά προβλήματα κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Η κοινωνία της Πάτρας μερίμνησε και κτίσθηκε ένα αξιόλογο κτίριο για κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς στο Προάστιο Μποζαϊτικων. Έχει προδιαγραφές για 140 άτομα. Είχα θητεύσει για 4 χρόνια διευθύνων σύμβουλος του Παραρτήματος Πάτρας του ΕΙΚ. Είναι λαμπρό στολίδι της περιοχής μας.

Είναι το Εθνικό ίδρυμα Κωφών – Παράρτημα Πάτρας το οποίο λειτούργησε με επιτυχία αρκετά χρόνια, συρρικνώθηκε και σήμερα είναι σε φάση αναβάθμισης των προτύπων υπηρεσιών του. Έχει παραχωρηθεί μόνιμη και δωρεάν στέγαση σε συλλόγους κωφών της πόλης.

Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΟΣ ΚΑΠΗ ΚΩΦΩΝ

Ερ. Αν σας ζητούσα να ιεραρχήσετε τις προτεραιότητες αναφορικά με τα ζητήματα πρώτιστης ανάγκης των κωφών, ποια θα προτάσσατε ως απολύτως άμεσης διευθέτησης;

Απ. Με δημόσια μέριμνα να συσταθεί ΚΑΠΗ και ημιαυτόνομη διαβίωση των ενηλίκων κωφών στο χώρο του Οικοτροφείου του Ε.Ι.Κ. Έτσι η κοινότητα των κωφών θα βρει μια αξιοπρεπή διαβίωση. Είναι το σπίτι των κωφών για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Υπάρχουν και άλλες τοπικές ομάδες κωφών ή βαρήκοων δηλαδή των ομιλούντων.

Έξαλλου, εντός του χώρου του Ε.Ι.Κ. λειτουργεί το δημόσιο ειδικό σχολείο κωφών, ειδικό νηπιαγωγείο και υπηρεσία πρώιμης παρέμβασης που αφορά βρέφη ηλικίας 0-4 ετών που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας.

skanavis 1 scaled e1625407473904
 

Ερ. Πώς λειτουργεί και τι πετυχαίνει η Πανελλήνια Αντικωφωτική & Λογοθεραπευτική Οργάνωση (Π.Α.Λ.Ο.);

Απ. Ο κυριότερος σκοπός μας είναι η επιστημονική ενημέρωση και υλοποίηση της διαγνωστικής, θεραπευτικής ή βελτιωτικής υποστήριξης των ατόμων με προβλήματα ακοής ή με πλήρη ακοή και διαταραχές λόγου-φωνής και η εξέλιξή τους στην κοινωνία. Χάρη στην 35ετη δράση της Π.Α.Λ.Ο. λειτουργούν τα παρακάτω όργανα μας:

  1. Το Ινστιτούτο Λογοθεραπευτικής, Ψυχολογικής & Ακοολογικής στήριξης. Λειτουργεί από το 1995, είναι αναγνωρισμένο από το κράτος και εφαρμόζει ένα συλλογικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό πρόγραμμα, που καλύπτει τις θεραπευτικές ανάγκες του παιδικού πληθυσμού με διάφορες ειδικές ανάγκες. Παρέχει δωρεάν λογοθεραπευτική αγωγή και παιδαγωγική προετοιμασία παιδιών.
  2. Η Σχολή Εθελοντών Διερμηνέων Ολικής και Νοηματικής Επικοινωνίας, που λειτουργεί από το 1994. Έχουν φοιτήσει 670 σπουδαστές του ΑΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Πάτρας ενώ λειτουργεί παράρτημα στην Καλαμάτα.
  3. Το επιστημονικό τμήμα μας έχει διοργανώσει 25 πανελλαδικά επιστημονικά Συνέδρια σε διάφορες πόλεις της χώρας μας και 4 ευρωπαϊκά συνέδρια. Οι επιστήμονες-εισηγητές της Ωτορινολαρυγγολογίας, Ακοολογίας, Λογοθεραπείας, Παιδαγωγοί, Ψυχολόγοι κ.λπ. έφτασαν συνολικά τα 650 άτομα και οι σύνεδροι ήταν 19.200 άτομα. Η Π.ΑΛ.Ο. ως μέλος του εθελοντισμού συνεχίζει επί 35 χρόνια τον επιστημονικό της αγώνα. Με νέες δυνάμεις από τους συνεργάτες της Ω.Ρ.Λ. εκπαιδευτικούς, εθελοντές Σαμαρείτες, γονείς και φίλους, πραγματοποιεί καινούργιες εξορμήσεις σ΄ όλη την Ελλάδα και στην Ευρώπη, για την επίτευξη των στόχων της. Ως ένα αναπόσπαστο μέρος του εθελοντισμού και της ιατρικής κοινότητας της Ωτορινολαρυγγολογίας, της Ακοολογίας – νευροωτολογίας καλύπτει επάξια τον τομέα της επιστημονικής πληροφόρησης και συμπληρώνει τις προσπάθειες της Πολιτείας στον ευρύτερο χώρο της περιοχής μας. Βρισκόμαστε στη φάση για ψηφιοποίηση του επιστημονικού και εκπαιδευτικού υλικού που θα περιληφθεί στη βιβλιοθήκη μας και θα δοθεί δωρεάν στα Πανεπιστήμια Πάτρας, Πελοποννήσου και Ηπείρου.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΤΑ ΠΛΗΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝ

Ερ. Η πανδημία πιστεύετε ότι θα αλλάξει-καλυτερεύσει τη στάση όλων ημών των υπολοίπων έναντι των λοιπών συνανθρώπων μας, ειδικότερα όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως ακοής ή άλλα; 

Απ. Με την εμφάνιση της πανδημίας άλλαξε η δράση μας και συρρικνώθηκε. Βρισκόμαστε στη φάση αναζήτησης της μεθοδολογίας. Μεταβαίνουμε στη διαμόρφωση μιας διαφορετικής φιλοσοφίας και στην νέα προσαρμογή των νέων συνθηκών ακολουθώντας τις επιστήμες μας. Δόθηκε σε όλους μας η αφορμή να αναζητούμε λύσεις, ανάμεσα στα πλεονεκτήματα του παρελθόντος και του σήμερα.

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top