ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημοπρασία: Τιμή-ρεκόρ για το έργο «Μάης» του Γιάννη Τσαρούχη

tsarouxis mais ladi se ksylino panel 80x55cm 1280x1869 1

Την υψηλότερη τιμή πώλησης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο για έργο του Γιάννη Τσαρούχη (1910 – 1989), πέτυχε χθες η Vergos Auctions στη δημοπρασία «Νεοελληνικής Ζωγραφικής και Γλυπτικής», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Σε μiα κατάμεστη από το φιλότεχνο κοινό αίθουσα και με συμμετοχές μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου, ο μεγαλύτερος οίκος δημοπρασιών στην Ελλάδα κατακύρωσε την πώληση του έργου «Μάης» του Γιάννη Τσαρούχη, στην τιμή των 475.542 ευρώ, με τιμή εκκίνησης 200.000 ευρώ.

tsarouxis mais ladi se ksylino panel 80x55cm

Το έργο ανήκει σε μια αριστουργηματική σειρά από 12 πίνακες που φιλοτέχνησε ο μεγάλος δάσκαλος, ένας για κάθε μήνα του έτους, αντλώντας την έμπνευσή του από τις διακοσμήσεις Louis Philippe με φόντο χρυσό και τις γαλλικές εικόνες της Σταυρώσεως του 15ου αιώνος.

Με το 76% των έργων που διατέθηκαν στην αίθουσα και το 85% με τα after sale να βρίσκουν αγοραστές, στη δημοπρασία σημειώθηκε τζίρος που ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ.

apost georgiou

Ανάμεσα στο πλήθος έργων που ξεπέρασαν αισθητά την αρχική τιμή εκτίμησης, ξεχωρίζει το έργο «Χωρίς Τίτλο» του Απόστολου Γεωργίου, που υπετριπλασίασε την αρχική τιμή εκτίμησης (πωλήθηκε 69.302 ευρώ, με αρχική 20.000 ευρώ).

Pavlos Dionysopoulos Entre ciel et terre

Επίσης, το έργο «Εntre ciel et terre» του Pavlos (Διονυσόπουλος), που κατακυρώθηκε στα 41.126 ευρώ υπερδιπλασιάζοντας την αρχική τιμή εκτίμησης των 18.000 ευρώ, το «Σινιάλο» (1972) του Takis (Βασιλάκης) που πωλήθηκε 120.978 ευρώ, με αρχική 80.000 ευρώ.

Takis sinialo

Ακόμη, η «Σύνθεση με γυναικείες φιγούρες και άγγελο» και το προσχέδιο που τη συνόδευε του Κωνσταντίνου Παρθένη, που πωλήθηκε 95.770 ευρώ, με αρχική τιμή εκτίμησης 60.000 ευρώ.

konstantinos parthenis suynthesi me gynaikeies figoures kai aggelo

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βέργο, managing director της VergosAuctions: «Το παγκόσμιο ρεκόρ για τον κορυφαίο ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη όπως και για τον οίκο μας, τοποθετεί επάξια τη χώρα μας στον διεθνή χάρτη της δευτερογενούς αγοράς τέχνης.

 

Οι συλλέκτες επέδειξαν για άλλη μία φορά εμπιστοσύνη τόσο στον οίκο μας όσο και στην αξία και τη διαχρονικότητα της νεοελληνικής τέχνης».

You may also like

Comments are closed.