ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Πατρέων: Ανακοίνωση για την Πυροπροστασία

dimos patreon
Στα πλαίσια ενημέρωσης των δημοτών του Δήμου Πατρέων, με δεδομένο ότι η αντιπυρική περίοδος διαρκεί από την 1η Μάη μέχρι την 31η Οκτώβρη κάθε έτους, προκύπτει η ανάγκη της αποψίλωσης και του καθαρισμού των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, για την προφύλαξη των κατοίκων και των περιουσιακών τους στοιχείων, από κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιών, πέραν του προφανούς λόγου της καλής εικόνας της πόλης.

Η αποψίλωση και ο καθαρισμός από εύφλεκτα υλικά , βλάστηση κ.λπ. των οικοπέδων, αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη των ιδιοκτητών τους.

Γι αυτό καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων μέχρι 31 Μαΐου να  φροντίσουν για την αποψίλωση, τον καθαρισμό  από χόρτα καθώς και την απομάκρυνση αυτών και τυχόν άλλων εύφλεκτων υλικών και σκουπιδιών, που βρίσκονται εντός των οικοπέδων τους, με δικά τους μέσα, στον χώρο ΧΥΤΑ Δήμου Πατρέων (ΞΕΡΟΛΑΚΑ),  και  να συνεργαστούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να αποφευχθεί, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο αυτεπάγγελτος καθαρισμός και τα πρόστιμα που επιβάλει ο «Καλλικράτης» στους ιδιοκτήτες .

Για την απρόσκοπτη κυκλοφορία των Πυροσβεστικών οχημάτων

 

Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, των οποίων οι ιδιοκτησίες εφάπτονται με Δημοτικούς – Αγροτικούς οδούς, να προβούν στην κοπή των κλαδιών τα οποία αναπτύσσονται προς τις οδούς και δυσχεραίνουν την κυκλοφορία Πυροσβεστικών Οχημάτων για πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, καθώς και την ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, από την νομοθεσία (άρθ. 290 Π.Κ., άρθ. 1008 Α.Κ.),  προβλέπεται ο Δήμος να προβεί σε κοπή κλάδων δέντρων που δημιουργούν πρόβλημα στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων εντός των ορίων του Δημοτικού και αγροτικού οδικού δικτύου .

Το χρονικό περιθώριο για την υλοποίηση των παραπάνω είναι 20 μέρες μετά τη δημοσίευση αυτής της ειδοποίησης.

Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες για τις ενέργειές τους για την απρόσκοπτη διέλευση σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΕΞΗΣ  ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

  • Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Απαγορευτική περίοδος από  1η Μάη μέχρι την 31η Οκτώβρη.
  • Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
  • Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
  • Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο ενώ είστε σε κίνηση.
  • Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Θα υπάρξει κίνδυνος ανάφλεξης , λόγω των υψηλών θερμοκρασιών
  • Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε δασικές περιοχές σε περιόδους υψηλού κίνδυνου
  • Καθαρίστε τις ιδιοκτησίες σας από την βλάστηση που θα γίνουν  ξερά χορτάρια τους θερινούς μήνες και από σωρούς κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.
  • Εφόσον αντιληφθείτε πυρκαγιά καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για το σημείο όπου βλέπετε την πυρκαγιά.
  • Η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου θα είναι σε κατάσταση ετοιμότητας σε 24ωρη βάση με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του Δήμου.

You may also like

Comments are closed.