Η Αναστασία, η Άννα, η Γεωργιαλένα, ο Αναστάσης, η Ξένια, ο Βασίλης, ο Δημήτρης, ο Νικόλας και… τ’ άλλα παιδιά, είναι οι δημοσιογράφοι ετών 8, που σκέφτηκαν να εκδώσουν εφημερίδα, για να βοηθήσουν οικονομικά το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Πρόκειται για μια συγκινητική, και συνάμα ελπιδοφόρα και αισιόδοξη, κίνηση των μικρών μαθητών της δεύτερης τάξη, του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Πάτρας, που ξεκίνησε από ιδέα της δασκάλας των παιδιών Τζούλιας Σταματέλου και ήδη έχει πάρει σάρκα και οστά, αφού στην τάξη το τελευταίο χρονικό διάστημα επικρατεί ο αναβρασμός της σύνταξης, όπως συμβαίνει σε κάθε εφημερίδα.
Θέματα πάνε κι έρχονται, γράφονται ξαναγράφονται και διορθώνονται, γίνεται αναζήτηση φωτογραφιών… Όλα στο πλαίσιο μιας αξιοζήλευτης συνεργασίας των παιδιών, τα οποία παραδίδουν μαθήματα ενδιαφέροντος για θέματα της κοινωνίας.
ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
«Ήταν μια ανάγκη να κάνουμε κάτι που να σχετίζεται με έναν φιλανθρωπικό σκοπό. Τα παιδιά το ήθελαν πολύ κι όταν… έπεσε η ιδέα να συντάξουμε και να εκδώσουμε μια εφημερίδα ομολογουμένως ενθουσιάστηκαν», τονίζει η δασκάλα τους.
Ήδη η προσπάθεια είναι στην τελική ευθεία, ώστε η εφημερίδα της τάξης να κυκλοφορήσει, να πουληθεί σε γονείς, εκπαιδευτικούς και όποιον άλλον ενδιαφερόμενο. Και τα έσοδα να δοθούν από τους μαθητές μας, στο «Χαμόγελο του Παιδιού».
Η υλοποίηση της σκέψης επιφύλαξε δύο ακόμα πιο σημαντικές διαπιστώσεις. Πρώτον, ότι τα 8χρονα παιδιά έχουν αυξημένο μέσα τους το πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας και δεύτερον, ότι τα ενδιαφέροντά τους απλώνονται παντού αφού μέσω του Διαδικτύου, που ήδη χειρίζονται, έχουν συλλέξει πληροφορίες ποικίλης ύλης που θα αποτυπώσουν στο… χαρτί, με τα δικά τους λόγια.
«Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες ενδιαφερόντων, αναλαμβάνοντας το κάθε παιδί να βρει και να συντάξει το θέμα του σε σχέση με την κατηγορία στην οποία ανήκει η ομάδα του. Το κοινωνικό τμήμα, το τμήμα περιβάλλοντος, το αθλητικό κ.λπ.», σημειώνει η κ. Σταματέλου.
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ»
Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών «ήρθε» σε επαφή με τις εφημερίδες «Πολιτεία» και «Match», που ανέλαβαν να συνδράμουν την προσπάθεια, παρέχοντας την οποιαδήποτε πρακτική βοήθεια σελιδοποίησης και εκτύπωσης της εφημερίδας των μικρών μαθητών.
Μάλιστα το πρωί της Δευτέρας, ο εκ των εκδοτών Ξαβέριος Καρούνιας μαζί με τον συντάκτη Αχιλλέα Ροδίτη, βρέθηκαν ανάμεσα στους μαθητές «φωτίζοντας» τους σημεία αποριών γύρω από την δημοσιογραφία και το πώς λειτουργεί μια εφημερίδα.
Η αγάπη και το πάθος για τη δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ, οι συγκρούσεις (εσωτερικές ή εξωτερικές) οι θυσίες για τη δουλειά ήταν μερικά από τα θέματα που μας απασχόλησαν. Και η τελική διαπίστωση; Ότι τελικά χρειάζεται τέχνη για να παρουσιάσεις την είδηση. Πάντως εκτός όλων των άλλων, εντοπίσαμε τέσσερις μαθητές που ονειρεύονται να γίνουν δημοσιογράφοι όταν μεγαλώσουν…
ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Σχολιάζοντας την κίνηση ο διευθυντής του σχολείου, Αντώνης Λέκκας, επεσήμανε πως «το σύγχρονο σχολείο δεν περιορίζεται μέσα στις κλειστές αίθουσες αλλά είναι, και πρέπει να είναι, ανοιχτό στην κοινωνία. Έτσι τα παιδιά, με την κατεύθυνση και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, μπορούν να αγγίξουν θέματα εκτός σχολείου, θέματα που αφορούν την κοινωνία στην οποία οι μαθητές μας ζουν και μεγαλώνουν».
Πρόσθεσε ότι: «Σε αυτό το πλαίσιο οι μαθητές της δευτέρας δημοτικού του σχολείου μας ασχολήθηκαν με το να συντάξουν, να δημιουργήσουν μία εφημερίδα. Κι ήταν μια κίνηση που άνοιξε τους ορίζοντες του νου σε όλους, με αποτέλεσμα να γεννηθούν πολλές ιδέες για θέματα» και παράλληλα υπογράμμισε την «καθολική διάθεση των παιδιών για συμμετοχή».
«Θεωρώ ότι το σημερινό σχολείο, όπως και το σχολείο μας, πρέπει να στηρίζει τέτοιες δράσεις. Και ευχαριστούμε και την εφημερίδα σας –εσάς αλλά και τον κ. Ξαβέριο Καρούνια – καθώς η επίσκεψή σας στην τάξη και η συζήτηση που έγινε για το πώς συντάσσεται και εκδίδεται μια εφημερίδα, τι είναι η δημοσιογραφία και γιατί αποτελεί ανάγκη της κοινωνίας η ενημέρωση, άφησε τα παιδιά κατενθουσιασμένα», κατέληξε ο κ. Λέκκας.