ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Δημοτικό συμβούλιο Πάτρας: Θα τοποθετηθεί μαρμάρινη στήλη στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη

Facebook
Twitter

Το θέμα της παραχώρηση σημείου στην πλατεία Παντοκράτορα στην Πάτρα, για την τοποθέτηση μαρμάρινης στήλης στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη, συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 13/4/2022 το απόγευμα, με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Έργου, Χρήστο Κορδά.

Ο κ. Κορδάς αναφέρθηκε στον αγωνιστή Νίκο Μπελογιάννη και στο γεγονός, ότι επί μεγάλο χρονικό διάστημα, έζησε και αγωνίστηκε στην Πάτρα και τόνισε πως «φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη τα ξημερώματα της 30ης Μάρτη του 1952. Η Πάτρα αποτέλεσε σταθμό στην πορεία του Νίκου Μπελογιάννη. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, έζησε και αγωνίστηκε μαζί με τον πατραϊκό λαό, από το 1937 έως και την απελευθέρωσή της απ’ τους κατακτητές. Μαζί με συμπατριώτες μας, οργάνωσαν την πάλη κατά της δικτατορίας του Μεταξά και τον αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών. Η περιοχή της Άνω Πόλης, ήταν η κύρια περιοχή δράσης και διαμονής του και για το λόγο αυτό επιλέγεται το συγκεκριμένο σημείο για την τοποθέτηση του μνημείου.

Ο σχεδιασμός του μνημείου έγινε με γνώμονα τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση στο χώρο, με σεβασμό στην περιοχή και την ιστορία της. Η βάση του θα αποτελείται από φυσική ανεπεξέργαστη πέτρα, όπου πάνω της θα τοποθετηθούν 2 λευκές μαρμάρινες στήλες. Η μια με το σκίτσο του Π. Πικάσο “Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο” που δημοσιεύτηκε μια μέρα μετά την εκτέλεση του (30/3/1952) και η δεύτερη με σύντομο κείμενο που θα αναφέρεται στη ζωή και τη δράση του».

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top