ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διοικήτρια ΕΟΠΠΥ: «Το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον από το 2015»

eoppy giatroi
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα των ιατρών και άλλων εμπλεκομένων, που ζημίωσαν τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με 5.000.000 ευρώ.

Για το θέμα της οικονομικής απάτης μίλησε σε πρωινή εκπομπή, η Θεανώ Καρποδίνη, διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ.

«Πραγματικά υπήρχε σε όλη την Αττική, ανά διαμερίσματα,  ένα μεγάλο κύκλωμα ιατρών που συνταγογραφούσαν συγκεκριμένο υγειονομικό υλικό σε ασθενείς που είτε δεν τους είχαν εξετάσει ποτέ, είτε τα υλικά που συνταγογραφούσαν δεν είχαν καμία σχέση με την πάθησή τους».

Η κ. Καρποδίνη τόνισε ότι το κύκλωμα αποκαλύφθηκε μέσα από τη διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής μιας δαπάνης καθώς ο ΕΟΠΥΥ διενεργεί ελέγχους.

«Όταν βλέπουμε να εκτινάσσονται κάποιες δαπάνες και τα ΑΜΚΑ κάποιων ιατρών να ξεπερνάνε τον μέσο όρο της συνταγογράφησης, τότε χτυπάνε καμπανάκια.

Γίνεται ιατρικός έλεγχος, ελέγχεται η σκοπιμότητα της παροχής, προβαίνουμε σε περικοπές κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης και παραπέμπουμε αυτές τις περιπτώσεις στον ελεγκτικό μας μηχανισμό για περαιτέρω ελέγχους. Εκεί αποδείχθηκε ότι οι ασθενείς δεν γνώριζαν τον ιατρό και δήλωσαν ότι ουδέποτε έχουν παραλάβει τα υλικά αυτά».

Σύμφωνα με την κ. Καρποδίνη «οι εταιρείες παρείχαν στους ιατρούς καταλόγους με ΑΜΚΑ ασθενών από μονάδες ηλικιωμένων, οι ιατροί συνταγογραφούσαν συγκεκριμένα υγειονομικά υλικά και στη συνέχεια εκτελούσαν τις συνταγές σε δικές τους εγκαταστάσεις.

Ήταν οι ίδιοι πάροχοι και υπέβαλαν τις δαπάνες αυτές προς αποζημίωση στον οργανισμό. Το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον από το 2015».

Και όπως τόνισε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, ήταν μεγάλη επιτυχία ότι εξιχνιάστηκε η υπόθεση της απάτης αποκαλύπτοντας ένα μεγάλο κύκλωμα εμπλεκομένων: «ο Οργανισμός έκανε περικοπές.

Έβαλε πρόστιμα στους γιατρούς, αλλά δεν μπορούσε να διερευνήσει περαιτέρω τη διασύνδεση στην υπόθεση αυτή. Αυτή ήταν η μεγάλη επιτυχία, που μετά από σημαντική έρευνα κατάφερε να εξιχνιάσει η ελληνική αστυνομία».

Σύμφωνα με την κ. Καρποδίνη, οι εμπλεκόμενοι γιατροί εργάζονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές.

 

You may also like

Comments are closed.