ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Αποκλειστική απάντηση Δ. Πλέσσα για εξοικονόμηση ενέργειας μέσω “ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ”: «Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας στο σκοτάδι»!

Facebook
Twitter

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

«Εμείς δεν θα αφήσουμε κανένα παιδί να κάνει μάθημα στο σκοτάδι και στο κρύο. Αυτό να γίνει κατανοητό στην κυβέρνηση και προς κάθε κατεύθυνση», δήλωσε μέσω της «Πολιτείας» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών της Πάτρας κ. Διονύσης Πλέσσας προϊδεάζοντας για την στάση που θα κρατήσει η δημοτική αρχή της πόλης απέναντι στο δίλημμα που θέτει η κυβέρνηση πιέζοντας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Προσθέτει δε, ο κ. Πλέσσας, ότι «εμείς αυτή την εξοικονόμηση την κάνουμε εδώ και καιρό, ούτως ή άλλως. Έχουμε αντικαταστήσει λάμπες επί λαμπών με LED, ώστε να πετύχουμε χαμηλότερη κατανάλωση στο ρεύμα και μείωση των λογαριασμών. Όπως και έχουμε προχωρήσει σε σειρά από ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων και σχολικών συγκροτημάτων της πόλης μας».

Στρέφοντας τα βέλη προς την κυβέρνηση και την κεντρική εξουσία γενικότερα, ο κ. Πλέσσας ξεκαθάρισε σε κάθε περίπτωση, ότι: «Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με χαμηλότερα φώτα και περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης. Να πληρώσουν την διαφορά εκείνοι που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση, με τις απολιγνιματοποιήσεις και άλλα».

 

 

  «Δεν συμβιβαζόμαστε με λιγότερο φως», απαντά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Πάτρας, στο δίλημμα που θέτει η κυβέρνηση για εξοικονόμηση ενέργειας. Τονίζει: «Η Πάτρα κάνει ούτως ή άλλως εξοικονόμηση».

 

1ο ΘΕΜΑ Πλέσσας ΕΝΘΕΤΗ

 

Προτάσσοντας μάλιστα αυτή την άποψη τόνισε ότι η δημοτική αρχή της Πάτρας θα αγωνιστεί «με νύχια και με δόντια» για να μην περάσει το εκβιαστικό δίλημμα «ή εξοικονόμηση, άρα ενίσχυση και προσλήψεις ή μη εξοικονόμηση, άρα περικοπές και καμιά πρόσληψη».

«Για τον λόγο αυτό έχουμε ήδη εξαγγείλει τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις του Σεπτεμβρίου στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και να είστε βέβαιοι ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια αλλά θα αγωνιστούμε προκειμένου πάση θυσία να διασφαλιστεί ότι το κόστος της ενεργειακής κρίσης δεν θα μετακυλήσει στους πολίτες, όπως ακριβώς επιχειρείται μέσα από αυτά τα ‘πέναλτι’».

 

ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Είναι γεγονός ότι διαπιστώνεται εξαιρετικά χαμηλή ανταπόκριση των αυτοδιοικητικών φορέων στην ανάγκη ενεργειακής εξοικονόμησης την ώρα που καλπάζουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και έχει τεθεί σε ισχύ η δέσμευση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη μείωση της κατανάλωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση, μέσω της πρόσφατης κοινής συνέντευξης Τύπου των υπουργών: Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, ανακοίνωσε μέτρα κινούμενη στη λογική των κινήτρων ή των επιβαρύνσεων, αντιστοίχως, για κάθε Δήμο που φροντίσει για την εξοικονόμηση ενέργειας ή όχι.

Με άλλα λόγια, οι Δήμοι που θα προχωρήσουν σε εξοικονόμηση ενέργειεας θα επιβραβευτούν με ενίσχυση του προϋπολογισμού τους και έγκριση νέων προσλήψεων ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα υποστούν περικοπές χρηματοδότησης και απαγόρευση νέων προσλήψεων!

ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ – ΦΕΚ Β3424/2-7-2022) εξειδικεύτηκαν τα μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις φορέων του δημόσιου τομέα, με στόχο μείωση της κατανάλωσης τουλάχιστον στο 10% σε σχέση με το 2019. Σε εγκύκλιο δε, που εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Εσωτερικών, κάλεσε για μία ακόμη φορά τους φορείς της αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν στην εφαρμογή των θεσμοθετημένων μέτρων.

Ζητήθηκε επίσης να οριστούν υπεύθυνοι Ενεργειακών Υποδομών/Εγκαταστάσεων αλλά η ανταπόκριση υπήρξε περιορισμένη καθώς μόλις 226 όρισαν Υπευθύνους Ενεργειακών Υποδομών. Στην εγκύκλιο όμως τονίζεται ότι: «η μη άμεση ανταπόκριση των φορέων θα ληφθεί υπόψη στον προγραμματισμό των προσλήψεων έτους 2023 που θα εγκριθεί στο τακτικό Υπουργικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2022 και θα επηρεάσει την έγκριση σχετικών αιτημάτων των φορέων αυτών για τους επόμενους κύκλους κινητικότητας».

Κάτι που επανέλαβε εμφαντικά ο ίδιος ο κ. Βορίδης σε δηλώσεις του λέγοντας: «θεσμοθετούνται κυρώσεις εάν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της μείωσης κατανάλωσης. Δεν θα μπορούν να κάνουν προσλήψεις, δε θα τους δίνω προσωπικό».

 

απο την εφημεριδα Αχαϊκη Πολιτεια:

 

18 1 e1663061946402

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top