ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλασιάζεται η έκπτωση στο ρεύμα – Διευρύνεται το επίδομα θέρμανσης – Όλα τα νέα μέτρα

STAIKOYRAS keptosi sto reuma
Στα 500 εκατ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί για την ενίσχυση των νοικοκυριών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κόστος που προκαλεί η ενεργειακή κρίση.

Όπως ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί κ.κ. Σταϊκούρας, Σκρέκας και Σκυλακάκης, αυξάνεται η έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα, διευρύνονται τα κριτήρια – εισοδηματικά και περιουσιακά- για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, ενώ επιδοτούνται και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, υγραέριο ή καυσόξυλα.

Μόνο για την επιδότηση στο ρεύμα θα διατεθούν 326 εκατ. ευρώ ενώ στα 168 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κονδύλι για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται κατά 36% χωρίς τέκνα, 49% με ένα τέκνο, 59% με δυο τέκνα και 68% για τρία τέκνα. Το επίδομα για κάθε τέκνο αυξάνεται 20% και το ελάχιστο ποσό επιδόματος πάει στα 100 ευρώ από 80 ευρώ που ήταν. Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για ενεργειακή κρίση, αλλά και ευρωπαϊκή η οποία θα είναι παροδική πλην όμως οξεία.

Aναφέρθηκε στις εθνικές πολιτικές αλλά και στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το κόστος που προκαλεί κρίση στα νοικοκυριά. Σε εθνικό επίπεδο, υπογράμμισε ο κ. Σταικούρας, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει, και θα συνεχίσει,  να υλοποιεί πολιτικές, κυρίως, μείωσης φόρων για το σύνολο της κοινωνίας, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, για την περαιτέρω ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη, ώστε αυτή να υπερκαλύπτει πρόσκαιρες αναταράξεις και κρίσεις.

Όπως είπε το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων να έχει ενισχυθεί, ως αποτέλεσμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης, της μείωσης της φορολογίας εισοδήματος και της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, ενώ επίκειται και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης εξήγησε πως αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

-Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.

-Σε περίπτωση οικογένειας, το εισόδημα κριτήριο ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

*Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,

*Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

Τα περιουσιακά κριτήρια αυξάνονται:

-Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.

-Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

You may also like

Comments are closed.