Δείτε τι σχεδιάζουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών: «Δωμάτιο Εκπαίδευσης» για…  μελλοντικούς Εκπαιδευτικούς!

Facebook
Twitter

 Μονόδρομος μοιάζει η χρηματοδότηση μιας αίθουσας όπου οι φοιτητές θα μαθαίνουν την διδασκαλία στην πράξη. Η ιδέα ανήκει στο Τ.Επ.Ε.Κ.Ε. του Πανεπιστημίου Πατρών

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Μια… αίθουσα ανάκρισης, στην… υπηρεσία της ιερής αποστολής των μελλοντικών Εκπαιδευτικών; Κι όμως, ναι!

Διότι σκεφθείτε, πόσο χρήσιμο θα ήταν για μελλοντικούς δασκάλους και καθηγητές, να έχουν, από τα φοιτητικά τους χρόνια κιόλας, τον τρόπο να εντρυφήσουν στην διδασκαλία και παράλληλα να εξασκήσουν και να βελτιώσουν την διδακτική τους ικανότητα, κάνοντάς την πιο ουσιαστική και αποδοτική;

Η απάντηση είναι προφανής και δε χωρά αμφιβολία πως είναι καταφατική. Όταν μάλιστα διανύουμε μια εποχή κατά την οποία η αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας στη δημόσια Παιδεία μπαίνει σιγά, σιγά, (αν δεν έχει ήδη μπει), στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης.

Είναι ακριβώς αυτό που θέλουν να προλάβουν όσοι Πανεπιστημιακοί της Πάτρας οραματίστηκαν την επίλυση του προβλήματος, μέσω ενός απλού αλλά πολύ πρακτικού και σίγουρα πολύτιμου τρόπου εξάσκησης της διδασκαλίας. Σε ένα δωμάτιο που μοιάζει με εκείνα των ανακρίσεων, με τον διαχωριστικό καθρέφτη που επιτρέπει ο «έξω» να βλέπει τον «μέσα». Στο δωμάτιο θα είναι οι μαθητές κάποιου σχολείου – δημοτικού ή γυμνασίου, λυκείου – και απ’ έξω οι φοιτητές του Παιδαγωγικού τμήματος ή και άλλων σχολών που σχετίζονται με την Εκπαίδευση.

Θα μπορούν να παρακολουθούν την διαδικασία καταγράφοντας όσα πρέπει να βελτιωθούν. Θα μπορούν και να εκπαιδευτούν πάνω στην διδασκαλία, με καθηγητές και συναδέλφους τους να συνδράμουν μέσω της κρίσης τους εστιάζοντας στα θετικά και αρνητικά σημεία του τρόπου με τον οποίο απευθύνονται στους μαθητές για να μεταλαμπαδεύσουν την γνώση.

Η ιδέα, λοιπόν, υπάρχει και μένει μόνο να εκδηλωθεί η αντίστοιχη και αναγκαία πολιτική βούληση προς την χρηματοδοτική κατεύθυνση για την εξασφάλιση μιας τέτοιας αίθουσας εκπαίδευσης φοιτητών στην διδασκαλία.

 

«ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΕΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ»

gnikolaou

 

Για την σημασία ενός τέτοιου έργου μίλησε στην «Πολιτεία» ένας από τους οραματιστές του, ο Αν. Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πάτρας, κ. Γιώργος Νικολάου.

Ένας άνθρωπος που έχει ασχοληθεί ενεργά με τους τομείς των Θεωριών Εκπαίδευσης, της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, αλλά ακόμα και την πολιτισμική διάσταση αυτής και ως εκ τούτου γνωρίζει πολύ καλά την χρησιμότητα μιας τέτοιας μεθόδου, σε όλες τις διαστάσεις της.

Το συμπερασματικό μας απόσταγμα απ’ όσα μας είπε, είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας άλλης εποχής στον τρόπο προετοιμασίας των μελλοντικών εκπαιδευτικών οι οποίοι πια θα περνούν από την θεωρία στην πράξη και άρα θα αντιλαμβάνονται πλήρως, αφενός το «τι» πρέπει να κάνουν, αλλά κυρίως το «πώς» πρέπει να το κάνουν. Και θα τους παρέχεται το περιθώριο των βελτιώσεων που επιβάλλεται να κάνουν, πριν αναλάβουν επισήμως και τυπικά την ευθύνη της εκπαίδευσης μαθητών.

«Είναι κάτι που θα προσφέρει στο μέλλον της Εκπαίδευσης συνολικά, ωφελώντας τους μελλοντικούς εκπαιδευτικούς, τους μελλοντικούς μαθητές, την Παιδεία στη χώρα μας», εξηγεί ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Δ.Ε.

Το μόνο που πρέπει να υπάρξει, ώστε να περάσουμε από το όραμα στην πράξη, είναι η χρηματοδότηση της κατασκευής ενός τέτοιου… «Πανεπιστημιακού Δωματίου Εκπαίδευσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πολιτείας», η ιδέα προκαλεί το ενεργό ενδιαφέρον εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και όλα δείχνουν πως είμαστε στον δρόμο της αναζήτησης πρακτικής λύσης, διαμέσου ενός χρηματοδοτικού εργαλείου που θα ανοίξει τον δρόμο προκειμένου η σκέψη να πάρει «σάρκα» και «οστά».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ:

15 5 e1671630023476

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή