ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δυτ. Ελλάδα: Ασυνείδητοι πυροβόλησαν και σκότωσαν φλαμίνγκο και άλλα πτηνά στη Φοινικιά (ΦΩΤΟ)

alykes nekra ptina6

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) με λύπη της ενημερώθηκε για περιστατικό παράνομης θήρας σε ένα από τα αλοπήγια της Αλυκής Άσπρης στην περιοχή της Φοινικιάς, τη Δευτέρα 23/01/2023.

Το περιστατικό κατέγραψαν οι κ.κ. Χαρέλος Λάμπρος (πρώην εξωτερικός συνεργάτης εποπτείας -φύλαξης της Μονάδας Διαχείρισης) και Κωνσταντίνος Ξηρός (Φύλακας Αττικού Ζωολογικού Πάρκου) κατά την επίσκεψή τους για παρατήρηση και φωτογράφιση ειδών ορνιθοπανίδας και ειδοποίησαν άμεσα το Δασαρχείο Μεσολογγίου.

Δυστυχώς εντόπισαν ένα νεκρό μαχητή (Philomachus pugnax) και ένα νεκρό φοινικόπτερo (Phoenicopterus ruber), ενώ περισυνέλλεξαν ένα νεαρό φοινικόπτερο με σοβαρά τραύματα στο σώμα και στη φτερούγα το οποίο έστειλαν στο Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα, όπου περιθάλπτηκε και αναρρώνει.

alykes nekra ptina2

Στην Αλυκή της Άσπρης απαγορεύεται το κυνήγι βάση της Δ ́ Κυνηγετικής διάταξης καθώς βρίσκεται εντός περιοχής Natura 2000 με κωδικούς Ειδική Ζώνη Διατήρησης GR2310001 & Ζώνη Ειδικής Προστασίας GR2310015 ενώ η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Προστασίας του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού Περιφερειακή Περιοχή 5.

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας σε γνωμοδότησή της επί της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (Ε.Ο.Α.) των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε. για ανανέωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης της εγκατάστασης παραγωγής αλατιού στην περιοχή είχε επισημάνει την ανάγκη «η εταιρεία να φροντίσει για την υλοποίηση συστήματος παρακολούθησης ορνιθοπανίδας προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση διατήρησής τους σύμφωνα με τη λειτουργία του και τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν».

Για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον η Μονάδα Διαχείρισης κρίνει αναγκαία την συστηματικότερη εποπτεία του χώρου της Αλυκής της Άσπρης από την εταιρεία καθώς και την καλύτερη φύλαξη του χώρου.

You may also like

Comments are closed.