ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Δυτ. Ελλάδα: Χειροπέδες σε 18 άτομα μέσα σε 5 ημέρες

Facebook
Twitter
778981199654db95ca1ff739f1357590_XL

Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας βαίνει εντεινόμενο παρά τα μέτρα της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), με απανωτά περιστατικά να έρχονται στο φως της δημοσιότητας προκαλώντας αποτροπιασμό και έντονο προβληματισμό.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, από 6 Μαΐου έως 12 Μαΐου έγιναν 305 συλλήψεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, κατά την οποία δραστηριοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, και ιδιαίτερα τα επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, που επιλαμβάνονται στην πλειονότητα των περιστατικών.

Να σημειωθεί ότι σε διάστημα 5 ημέρων στη Δυτ. Ελλάδα οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 18 συλλήψεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Η ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκε 493 περιστατικά από 6 έως 12 Μαΐου, ενώ η Άμεση Δράση στο ίδιο διάστημα δέχτηκε 828 κλήσεις

Στο πλαίσιο αυτό οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε 828 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και χορηγήθηκε σε 59 γυναίκες θύματα η εφαρμογή του Panic Button.

Συνολικά, διαχειρίστηκαν 493 περιστατικά για τα οποία οι αστυνομικοί  προχώρησαν σε 305 συλλήψεις, ενώ εννέα θύματα μεταφέρθηκαν σε δομές με οχήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι, με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως «safe houses», για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειάς τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους που χρειάζονται προστασία.

Αξιολόγηση αστυνομικών από τα θύματα

Επίσης, πλέον οι γυναίκες μετά την καταγγελία θα μπορούν να αξιολογήσουν την αντιμετώπιση που είχαν από την αστυνομία μέσω ενός ειδικού εγγράφου. Μετά τη δολοφονία της Κυριακή Γρίβα έξω από το Α.Τ. των Αγίων Αναργύρων, η Αστυνομία αλλάζει το πρωτόκολλό της και εντάσσει νέες διαδικασίες.

Ανάμεσα στις ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν είναι «αν δόθηκε επαρκής χρόνος για να περιγράψουν όσα συνέβησαν», «σας ζητήθηκαν πληροφορίες για ιστορικό κακοποίησης ή προγενέστερα περιστατικά; (σε περίπτωση που υπήρχαν)», «ενημερωθήκατε ότι έχετε τη δυνατότητα να μεταφερθείτε άμεσα σε ασφαλές μέρος;».

Στο σύνολό τους οι ερωτήσεις αξιολόγησης φθάνουν τις 18.

Από την πλευρά τους, οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται για την φόρμα αξιολόγησης σχολιάζοντας ότι είναι υποτιμητικό, καθώς θυμίζει αξιολόγηση ξενοδοχείου ή εστιατορίων.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top