ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Δυτική Αχαΐα – Σπύρος Μυλωνάς: Ούτε ένας συνδημότης που δεν θα απογραφεί

spyros mylonas axaia

«Η ανησυχία μου είναι μήπως από αμέλεια, ολιγωρία ή αδιαφορία απογραφούμε λιγότεροι από όσοι πραγματικά είμαστε» τόνισε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς.

Στην ίδια συνεδρίαση ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι σημαντικά ζητήματα όπως οι χρηματοδοτήσεις, οι διορισμοί, ακόμα και οι εντάξεις έργων στο πρόγραμμα «Τρίτσης» εξαρτώνται από τον πληθυσμό των Δήμων και σήμανε γενικό συναγερμό και κινητοποίηση ώστε να πάρουν όλοι μέρος στην γενική απογραφή του πληθυσμού στο Δήμο. Ακολουθούν βασικά σημεία της εισήγησης του Δημάρχου προς το Δημοτικό Συμβούλιο:

«Η σημασία της απογραφής είναι σχεδόν αυτονόητη. Πρέπει να ξέρουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια πόσοι είμαστε. Πόσοι είμαστε συνολικά αλλά και πόσοι είμαστε ανά κατηγορίες με βάση το φύλο, τις ηλικιακές ομάδες, και τις πληθυσμιακές κατανομές σε οικισμούς, κοινότητες, κωμοπόλεις και πόλεις. Έτσι και μόνο έτσι θα είναι σε θέση ο Δήμος να χαράζει και να ασκεί πολιτικές με ακρίβεια και στη βάση πραγματικών δεδομένων Η ανάγκη αυτή δεν αφορά μόνο την παρούσα δημοτική αρχή. Δεδομένου ότι απογραφές γίνονται ανά δεκαετία, με βάση τη φετινή απογραφή θα πορευτεί και η επόμενη και η μεθεπόμενη δημοτική
αρχή.

Το γενικότερο πρόβλημα είναι γνωστό. Το 2001, Δύμη, Λαρισσός, Μόβρη και Ωλενία μαζί ήμασταν 28.132 κάτοικοι. Το 2011 μετρηθήκαμε 25.916 κάτοικοι.

Μέσα σε μια δεκαετία είχαμε μια μείωση του πληθυσμού κατά 7,8%. Ακόμα κι αν πάρουμε έναν άλλο δείκτη, τους ψηφίσαντες στις δημοτικές εκλογές (στον α’ γύρο) παρατηρούμε πορεία κάμψης. Το 2006 οι ψηφίσαντες ήταν 24.421 ψηφοφόροι. Το 2010 πέσαμε στους 22.917 ψηφοφόρους. Το 2014 πήγαμε στους 22.235 ψηφοφόρους. Και το 2019 υποχωρήσαμε στους 21.707 ψηφοφόρους. Από το 2006 μέχρι το 2019 το εκλογικό σώμα στο Δήμο μας μειώθηκε κατά 11%. Όλοι γνωρίζουμε την οξύτητα του δημογραφικού μας προβλήματος αλλά η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου δεν έχει αυτό το αντικείμενο. Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι η δική μας προσπάθεια για ακριβή απογραφή.

Η ανησυχία μου είναι μήπως από αμέλεια, ολιγωρία ή αδιαφορία απογραφούμε λιγότεροι από όσοι πραγματικά είμαστε. Κάτι τέτοιο θα έχει οδυνηρές συνέπειες.
Όπως είναι γνωστό οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, οι ΚΑΠ, δηλαδή η βασική πηγή εσόδων του Δήμου, εξαρτώνται από τον πληθυσμό. Οι κατανομές προσωπικού, που τόσο λείπει από το Δήμο μας, εξαρτώνται από το πληθυσμιακό μέγεθος του κάθε Δήμου. Ακόμα και οι προτάσεις μας για εντάξεις έργων στο πρόγραμμα «Τρίτσης» έχουν πληθυσμιακό πλαφόν. Από τη σκοπιά αυτή, κάθε συνδημότης που δεν θα απογραφεί, θα είναι ένα πλήγμα για το Δήμο μας.

Καλώ όλους να βοηθήσουν στην απογραφή. Η δημοτική αρχή θα θέσει όλες τις δυνάμεις της στη διάθεση των απογραφέων της ΕΛΣΤΑΤ. Το ίδιο ζητάω να κάνουν και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων. Ιδιαίτερα απευθύνομαι στους προέδρους των κοινοτήτων. Ο αριθμός των μελών στα Δ.Σ. των τοπικών κοινοτήτων εξαρτάται από τον αριθμό των κατοίκων. Η δύναμη που έχει η φωνή των προέδρων εξαρτάται από τον αριθμό των κατοίκων τους. Ας μην μείνει ούτε ένας συνδημότης που δεν απογραφεί. Πηγαίνω και ένα βήμα πιο πέρα. Καλώ τους συνδημότες που ζουν αλλού, λόγου χάριν στην Πάτρα ή στην Αθήνα, να απογραφούν στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας».

You may also like

186286069 4128003220592221 7457304715299550968 n ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΤΡΑ | Στα «κάγκελα» οι Εποχικοί Πυροσβέστες για την μη πρόσληψη τους – Και απαρχαιωμένος εξοπλισμός, με κράνη των 3 ευρώ και άρβυλα από το 2020!

    του Αχιλλέα Ροδίτη «Αδειασμένοι» δηλώνουν οι Εποχικοί Πυροσβέστες αφού ως φαίνεται περίμεναν μάταια ...

Comments are closed.