Δυτική Ελλάδα: Ούτε Μωραΐτης, ούτε Κατρίνης για Περιφέρεια…

Facebook
Twitter

Οι συσχετισμοί των εθνικών εκλογών στη Δυτική Ελλάδα αντί να δυσχεράνουν, όπως κάποιοι αβάσιμα προέβλεπαν προ της 21ης Μαΐου, το ζήτημα της επανεκλογής του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη (φωτογραφία) στις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου, μάλλον το διευκόλυναν…

Και αυτό γιατί την εβδομάδα που πέρασε επιβεβαιώθηκαν πληροφορίες που η «Πολιτεία» είχε ήδη αναφέρει απ’ τις αρχές του μήνα. 

Σημαίνων στέλεχος του τοπικού ΠΑΣΟΚ με καλή γνώση των διεργασιών στο κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης έλεγε προ ημερών ότι ο χώρος της λεγόμενης Κεντροαριστεράς καταγράφει σοβαρή δυστοκία στην επιλογή υποψηφίου ή υποψηφίων περιφερειαρχών στη Δυτική Ελλάδα, ικανών ν’ αμφισβητήσουν την κυριαρχία Φαρμάκη. Κυριαρχία πολιτική αλλά και δημοσκοπική… 

ΤΑ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Το τοπίο, με βάση τις πληροφορίες μας, διαμορφώνεται έως τώρα ως εξής: 

  • Υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες (κεντρικά) είναι εξαιρετικά απίθανη μια εκ νέου σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, δεν πρόκειται να επαναληφθεί η κοινή στήριξη σ’ έναν υποψήφιο όπως είχε συμβεί στις εκλογές του Μάϊου του 2019, με τον τότε περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα. 
  • Η περίπτωση το ΠΑΣΟΚ ν’ αποφασίσει να «επιστρατεύσει» τον βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη ως «αντίπαλο δέος» στον Νεκτάριο Φαρμάκη απομακρύνεται όλο και περισσότερο, αν δεν έχει οριστικά αποκλειστεί. 
  • Θα πρέπει, όπως λένε οι πληροφορίες μας, να θεωρείται οριστικά ανενεργό και εγκαταλελειμμένο και το σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ να στραφεί σε μια πιθανή υποψηφιότητα για την Περιφέρεια του πρώην υφυπουργού και πρώην βουλευτή, πλέον, Θάνου Μωραΐτη. Παρ’ ότι έγινε πολύ συζήτηση γύρω από μια τέτοια προοπτική, ο ίδιος ο κ. Μωραΐτης λέγεται ότι έχει πάρει αποστάσεις και το έχει διαμηνύσει αυτό και προς πολλές κατευθύνσεις. 
  • Για τον μεν ΣΥΡΙΖΑ κάποιες πλευρές, την εβδομάδα που πέρασε, αρχίσαν ν’ αναζωπυρώνουν σενάρια που έφερναν επικεφαλής συνδυασμού στην Περιφέρεια πότε τον βουλευτή Ηλείας Διονύση Καλαματιανό και πότε τον «αναβαθμισμένο» ενδοκομματικά πατρινό εργατολόγο Διονύση Τεμπονέρα. Ο τελευταίος, ως γνωστόν, έχει διαψεύσει ότι τρέφει ενδιαφέρον για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. 
  • Για το δε ΠΑΣΟΚ, εδώ είναι ακόμα πιο δυσπρόβλεπτη η κατάσταση. Πιθανότατα, αν δεν αλλάξει κάτι, επικεφαλής συνδυασμού στην Περιφέρεια θα είναι ο νυν επικεφαλής της παράταξης «Δικαίωμα στην Πρόοδο» και πρώην αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Αιτωλοακαρνάνας Γιάννης Λύτρας ο οποίος διατηρεί και καλές σχέσεις με τον Νίκο Ανδρουλάκη. 
  • Στην Ηλεία εξακολουθούν οι πληροφορίες που λένε ότι σίγουρα υποψήφιος περιφερειάρχης θα είναι ο 67χρονος πρώην υπουργός Παιδείας (στην κυβέρνηση Σαμαρά) Κώστας Τζαβάρας. Ο οποίος, μάλιστα, έχει μετρηθεί και σε δημοσκοπήσεις. 
  • Τα μικρότερα κόμματα για την Περιφέρεια μάλλον θα επιλέξουν κάποιον εν ενεργεία βουλευτή τους. 

Στον αντίποδα όλων αυτών ο νυν περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης δεν επαναπαύεται στις εκτιμήσεις που λένε ότι «η αντιπολίτευση δεν βρίσκει πρόσωπο να τον αντιμετωπίσει». Απεναντίας, οικοδομεί από τώρα τον συνδυασμό του, εμπλουτίζοντας τις αναφορές του στις τοπικές κοινωνίες. 

ΜΕ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, για παράδειγμα έχουν ήδη ανακοινωθεί πολύ «ηχηρές» προσθήκες στο ψηφοδέλτιο Φαρμάκη όπως αυτές της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννας Μαστοράκου, του προέδρου των αστυνομικών υπαλλήλων Αχαΐας Χάρη Τσίτσικα, της Γεωργίας Ντάτσικα, πρώην περιφερειακής και νομαρχιακής συμβούλου και του Ζώη Τζούδα της Εστίασης. 

Παράλληλα, όσο οι άλλοι απλώς συζητούν και «ζυμώνονται» περί τα ψηφοδέλτια, εκείνος έχει να διαχειριστεί και την καθημερινότητα των υποθέσεων της Περιφέρειας. Όπου κι εκεί έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα όπως, για παράδειγμα, οι εξαιρετικές επιδόσεις της νυν περιφερειακής αρχής στην απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top