ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Δυτική Ελλάδα: Προχωρά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φωτεινών σηματοδοτών

fanaria
Πρόγραμμα για την αντικατάσταση και την αναβάθμιση των φωτεινών σηματοδοτών στην Πάτρα, αλλά και σε όλη την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας υλοποιεί η Περιφέρεια, προϋπολογισμού 1.815.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Έργων της Περιφέρειας και την αρμόδια υπηρεσία για το θέμα των φαναριών οι εργασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και ήδη το 60% των φωτεινών σηματοδοτών σε όλη την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας έχει αντικατασταθεί.

Οι νέοι φωτεινοί σηματοδότες υπάγονται σε ένα κεντρικό σύγχρονο σύστημα που αποτελείται από υπολογιστές κυκλοφορίας, ρυθμιστές κυκλοφορίας, αλλά και από τον κατάλληλο εξοπλισμό που συνδέει τους μηχανισμούς αυτούς μεταξύ τους.

Παράλληλα στο πρόγραμμα εντάσσονται και 250 ρυθμιστές κυκλοφορίας που συνδέονται ενσύρματα και ασύρματα με το νέο κέντρο φωτεινής σηματοδότησης. Το όλο σύστημα πλέον θα βοηθά στη βελτίωση της διαχείρισης του κυκλοφοριακού προβλήματος που υπάρχει σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως είναι η Πάτρα, με στόχο τη διευκόλυνση των οδηγών, αλλά και των πεζών.

Παράλληλα μέσα από το σύστημα αυτό γίνονται καταγραφές και έλεγχοι των ζημιών και των βλαβών που σημειώνονται κάθε τόσο στα φανάρια και στους φωτεινούς σηματοδότες, έτσι ώστε να υπάρχει μία πιο άμεση παρέμβαση όπου χρειάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Όμως η αντικατάσταση ενός νέου φαναριού ή τοποθέτηση σε καινούργιο σημείο ή ακόμα και η αλλαγή της ρύθμισης ενός υπάρχοντος φωτεινού σηματοδότη, στην πράξη δεν είναι μια τόσο εύκολη διαδικασία όπως ακούγεται.

Κι εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων που υπάρχουν για την τοποθέτηση ενός νέου φαναριού ή της αλλαγής της ρύθμισης του. Πρόκειται για μια διαδικασία χρονοβόρα που χρειάζεται την αντίστοιχη μελέτη η οποία γίνεται είτε από της υπηρεσίες της Περιφέρειας (με ιδίους πόρους), είτε από το υπουργείο.

Σε κάθε περίπτωση η μελέτη πρέπει να πάρει το «πράσινο» φως από το υπουργείο, προκειμένου να υλοποιηθεί στην πράξη και το όλο θέμα μπορεί να χρειαστεί κατά μέσο όρο ένα διάστημα που φτάνει τους τέσσερις με έξι μήνες.

Πού οφείλονται οι βλάβες

Πάντως, σε ότι αφορά τις βλάβες που παρουσιάζονται αρκετά συχνά στα φανάρια της Πάτρας τα οποία μένουν εκτός λειτουργίας για ώρες, ακόμα και να βρίσκονται σε κομβικά κυκλοφοριακά σημεία της πόλης, το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τους φωτεινούς σηματοδότες.

Αντίθετα, οι βλάβες έχουν να κάνουν με το ηλεκτρολογικό δίκτυο που είναι αρκετά παλιό, δεν έχει αντικατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κάθε τόσο προβλήματα, ειδικότερα μετά από κακοκαιρίες.

You may also like

Comments are closed.