ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Τραγική η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κτηνοτροφία

Facebook
Twitter

H τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κτηνοτροφία στην χώρα μας αλλά και στην περιοχή μας οδηγεί στην μείωση του ζωικού κεφαλαίου, αφού κτηνοτρόφοι πωλούν τα κοπάδια τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν…

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούν τα ζώα τους στο σφαγείο προκειμένου από τα χρήματα που θα πάρουν να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις που έχουν ως οικογενειάρχες που καθημερινά αυξάνονται. Η αύξηση της τιμής του γάλακτος και η ζήτηση που υπάρχει δεν φθάνει να καλύψουν το κόστος των κτηνοτροφικών μονάδων που έχουν αφού τριφύλλια, σανό, ρεύμα, πετρέλαιο έχουν πάρει αύξηση που φθάνει το 100% Η έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει αφού έως και σήμερα οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει καμία ενίσχυση παρά μόνο τη συνδεδεμένη για το γάλα που όμως δεν επαρκεί, είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που έχει φέρει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση τους κτηνοτρόφους που βλέπουν το μέλλον τους να μην είναι ευοίωνο. Μεταξύ των άλλων θεμάτων είναι το φλέγον θέμα των τιμών των ζωοτροφών και η πολυπόθητη ενίσχυση από το κράτος. Η οποία ενίσχυση όμως, μόνο ως τέτοια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς το 2% του ετήσιου τζίρου του 2021 κρίνεται ανεπαρκές.

Γιώργος Μπαντούνας, Πρόεδρος της Κοινότητας Αντρωνίου- Πανόπουλου, Κτηνοτρόφος

«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να επιβιώσουν» «Τα κόστη είναι μεγαλύτερα και σε σύγκριση με τις μεγάλες πολύ μεγάλες τιμές ζωοτροφών που έχουν τριπλασιαστεί, έχει γίνει πλέον δυσβάσταχτη η οικονομική επιβάρυνση που υφίσταται οι κτηνοτρόφοι. Η επιδότηση των ζωοτροφών με το 2% επί του τζίρου του 2021 δεν φθάνει πουθενά για να καλύψουμε τις ανάγκες. Το πρόβλημα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο όταν θα χρειαστεί τα ζώα να κλειστούν δεν θα υπάρχουν τροφές. Η κατάσταση είναι τραγική. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πωλούν τα ζώα τους».

Βασίλης Αρβανίτης, Αντιδήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας, κτηνοτρόφος

«Πολλοί λόγω των αυξήσεων θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα» «Είναι τραγική η κατάσταση στην κτηνοτροφία και στην Ηλεία λόγω της αύξησης στις ζωοτροφές, στο ρεύμα και το καύσιμα σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας αφού δεν έχει πέσει καμία επιδότηση στους κτηνοτρόφους εκτός από τη συνδεδεμένη στο γάλα. Όμως τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υποχρεώσεις. Ήδη κτηνοτρόφοι πωλούν τα ζώα τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν ή τα οδηγούν στο σφαγεία για να μπορέσουν να πάρουν χρήματα και να καλύψουν τις υποχρεώσεις που έχουν. Αν τα ζώα μπουν μέσα τα πράγματα θα χειροτερέψουν γιατί οι τιμές που ακούγονται για τα τριφύλλια είναι 35 και 40 λεπτά. Ποιος θα αγοράσει; Οι κτηνοτροφικές μονάδες είναι κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις. Πως θα πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές, εφορίες. Με αυτή την ακρίβεια στις ζωοτροφές ποιοι θα είναι εκείνοι οι προμηθευτές που θα δεχθούν να πιστώσουν τους κτηνοτρόφους γιατί και αυτοί έχουν έξοδα με το πετρέλαιο να έχει φθάσει στα ύψη. Πολλά κοπάδια θα οδηγηθούν στα σφαγεία και πολλοί είναι εκείνοι που θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Θα πρέπει το κράτος να δώσει ενίσχυση de minimis χθες. Αν έχει κάποιος 100 ζώα θα πρέπει να πάρει γενναία ενίσχυση είτε βρίσκεται σε παραγωγικό στάδιο είτε oχι».

Δημήτρης Δημακόπουλος, κτηνοτρόφος, Γούμερο «Πολλοί πωλούν τα ζώα τους»

Τα κόστοι έχουν διπλασιαστεί. Η κτηνοτροφία είναι υπό καταστροφή. Πήρε αύξηση το γάλα 20%, και οι ζωοτροφές ανέβηκαν 100%. Τριφύλλια δεν βρίσκουμε για τη νέα χρονιά, τι θα γίνει όταν τα ζώα λόγω του χειμώνα θα πρέπει να μπουν στους στάβλους. Έχουν ήδη πολλοί αρχίσει να πουλάνε ζώα. Κατέβασε το ΦΠΑ σε εμάς από 13% στο 6% ως μέτρο στήριξης. Τα δίνουμε στην εφορία όμως. Γιατί αγοράζουμε με 6% αλλά πουλάμε με 13% και δεν μπορούμε με τα εισοδήματα που έχουμε να καλύψουμε τη διαφορά αυτή και έτσι έρχεται και μας τα παίρνει η εφορία.

Ενίσχυση για ζωοτροφές, 1,80 ευρώ για πρόβειο γάλα και 1,44 ευρώ για γίδινο

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των κτηνοτρόφων με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, στην οποία θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα όσον αφορά την στήριξη για τις ζωοτροφές. Όσον αφορά τις τιμές πώλησης του αιγοπρόβειου γάλακτος για τη νέα περίοδο (2022-2023) μετά από τη διαβούλευση που έχει γίνει με τους συλλόγους και τους συνεταιρισμούς όλης της χώρας έχουν καταλήξει στο να ζητήσουν τιμή 1,80 ευρώ το κιλό για το πρόβειο και το 80% αυτής της τιμής για το γίδινο, ως κατώτερη τιμή εκκίνησης, με δεδομένο ότι το μέσο κόστος ενός κιλού πρόβειου γάλακτος είναι στα 1,64 ευρώ για την εργασία τους, όπως υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι.

Στην προηγούμενη συνάντηση που είχε γίνει με εκπροσώπους πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών φορέων (ΣΕΚ, ΠΕΚ, Σύλλογοι ΑΠΘ), ο υπουργός κ. Γεωργαντάς είχε δηλώσει ότι το κονδύλι για τις ζωοτροφές θα είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και γίνεται προσπάθεια για να βρεθούν ακόμη 20 εκατ. και να φτάσει στα 120 εκατ. ευρώ, ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ότι το ποσό που θα στηρίξει την κτηνοτροφία θα είναι 89 εκατ. ευρώ. «Το ποσό που ανακοινώθηκε είναι πολύ λίγο για να αντιμετωπιστεί έστω και μέρος της τεράστιας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, που ξεπερνά το 100% και σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους της ενέργειας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα αύξησης του κόστους παραγωγής», σχολιάζουν κτηνοτρόφοι της Ηλείας αναφερόμενοι στο συγκεκριμένο θέμα. Βασικό αίτημα στη σύσκεψη τη σημερινή θα είναι από 89 εκ. ευρώ για την κτηνοτροφία να δοθούν τουλάχιστον 150 εκ. ευρώ.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top