Τρίτος ο… εκλογικός γύρος το 2023 σε Δήμους και Περιφέρεια -Συζητήσεις “παγώνουν” λόγω των εθνικών αναμετρήσεων

Facebook
Twitter
Νεκτάριος Φαρμάκης και Κώστας Πελετίδης. Το σκηνικό με φόντο τις εκλογές του Οκτωβρίου σε Περιφέρεια και Δήμο Πατρέων είναι διαφορετικό. Διαφορετικά τα στοιχήματα και οι στοχεύσεις…

Ο τρίτος γύρος της κάλπης (εφόσον όπως όλα δείχνουν υπάρξει διπλή εθνική εκλογική αναμέτρηση) θα είναι τον Οκτώβριο οπότε και αναμένεται να διεξαχθούν οι Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές.

Για τη Δυτική Ελλάδα και την Αχαΐα καταγράφεται ήδη ενδιαφέρον και οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει, με το μεγαλύτερο βάρος να δίνεται στους Δήμους του Νομού και ιδιαίτερα στην Πάτρα.

Θα πρέπει ωστόσο να συνυπολογιστεί πως οι όποιες συζητήσεις διεξάγονται με την αίρεση πως τα αποτελέσματα των Εθνικών εκλογών που προηγούνται, θα επηρεάσουν σημαντικά αποφάσεις σε σχέση με τις τακτικές των κομμάτων αλλά και τα πρόσωπα που θα στηριχθούν.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προς το παρόν δεν διακρίνονται μεταβολές αφού δεν έχουν προκύψει ονόματα που θα αντιπαρατεθούν αυτοδιοικητικά με την υποψηφιότητα του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος έχει πάρει ήδη την δημόσια στήριξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο ο ίδιος και οι συνεργάτες του εξακολουθούν να κινούνται σε κατευθύνσεις συμμαχιών και με πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, αλλά και το εάν ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Τζαβάρας θα επιλέξει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην Περιφέρεια.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ

Στον Δήμο Πατρέων το ερώτημα είναι αν ο Κώστας Πελετίδης θα μπορέσει να ξεπεράσει τη δοκιμασία της τρίτης για τον ίδιο εκλογικής αναμέτρησης και να παραμείνει στη θέση του Δημάρχου για μία ακόμη θητεία. Το τοπίο σε σχέση με τους αντιπάλους του αρχίζει να διαμορφώνεται με τους Κώστα Σβόλη και Βασίλη Αϊβαλή να βρίσκονται ήδη σε τροχιά κινητοποίησης, καθώς και τον Πέτρο Ψωμά ο οποίος έχει ήδη δηλώσει παρών για τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Σε σχέση πάντως με τις κομματικές στηρίξεις, αν αυτές υπάρξουν για τον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης, δεν έχει προκύψει κάτι επισήμως και όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο δεν αναμένεται αν δεν ολοκληρωθεί ο κύκλος των εθνικών αναμετρήσεων.

Δεν παύουν ωστόσο όσοι έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναζητούν διαύλους επικοινωνίας με την πρωτεύουσα, αν και η τακτική τους περικλείεται στην γραμμή των ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ

Θα πρέπει ωστόσο να ξεκαθαριστεί πως σύμφωνα με το νέο εκλογικό Νόμο τα ψηφοδέλτια των κομματικών παρατάξεων θα έχουν ως προς την κατάρτισή τους μεγάλο βαθμό δυσκολίας, μιας και θα πρέπει να στελεχωθούν με μεγάλο αριθμό υποψηφίων. Αυτό σημαίνει πως τα περιθώρια στενεύουν σε σχέση με το πόσοι θα είναι τελικά οι συνδυασμοί που θα συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές στην Πάτρα και σίγουρα πάντως εκτιμάται πως ο αριθμός τους θα είναι μικρότερος σε σχέση με τις προηγούμενες φορές.

17 2 e1672733000421

 

 

Από την έντυπη έκδοση της “ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ” της 3.1.2023

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top