ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ε.Ε.: Δραματική αύξηση δασικών πυρκαγιών

Facebook
Twitter

Καλοκαίρι της φωτιάς αποδεικνύεται το φετινό, τόσο για την Ευρώπη όσο και για ολόκληρο τον πλανήτη. Στη Γηραιά Ηπειρο, οι τελευταίες εβδομάδες των ακραία υψηλών θερμοκρασιών είχαν ολέθρια αποτελέσματα. Οπως διαπιστώνεται από το πρόγραμμα γεωσκόπησης «Κοπέρνικος» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο συνολικός αριθμός πυρκαγιών στην Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου έως την 23η Ιουλίου της φετινής χρονιάς ήταν τετραπλάσιος από τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε αυτή τη χρονική περίοδο, το 2022 στην Ε.Ε. εκδηλώθηκαν 1.926 δασικές πυρκαγιές, ενώ ο μέσος όρος για την ίδια περίοδο από το 2006 έως το 2021 ήταν μόλις 520. H αύξηση των δασικών πυρκαγιών συνδέεται άρρηκτα με την κλιματική αλλαγή, που προκαλεί παρατεταμένες περιόδους καύσωνα και ανομβρία.

«Σε έναν κόσμο που φλέγεται, πρέπει όλοι να γίνουμε πυροσβέστες», διαμηνύει ο ΟΗΕ για την κλιματική κρίση.

Σήμερα εξακολουθούν να μαίνονται ιδιαίτερης έντασης πυρκαγιές σε χώρες της Ευρώπης. Στην καρδιά της ηπείρου, ο εθνικός δρυμός της βοημικής Ελβετίας, στα σύνορα μεταξύ Τσεχίας και Γερμανίας, έχει μετατραπεί σε πύρινη κόλαση. Η φωτιά μαίνεται από το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρότι εκατοντάδες Γερμανοί και Τσέχοι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τη θέσουν υπό έλεγχο. Πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έριξαν περισσότερους από 100 τόνους νερού, αλλά νωρίς χθες το πρωί σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση.

Το πρόγραμμα του ΟΗΕ για το περιβάλλον εξέδωσε χθες ανακοίνωση, τονίζοντας ότι οι φετινές δασικές πυρκαγιές σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και πολλές άλλες περιοχές της Γης δεν αποτελούν φυσιολογικό φαινόμενο, αλλά, αντιθέτως, κάτι απολύτως αφύσικο. Ταυτόχρονα, εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία, όχι μόνο για την απώλεια ζωών και περιουσιών, αλλά και για τη μαζική καταστροφή καλλιεργήσιμων γαιών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο κόσμος μαστίζεται από την επισιτιστική κρίση και την ξηρασία. Οι συνέπειες των δασικών πυρκαγιών, επισημαίνεται, επιβαρύνουν με ρύπους την ατμόσφαιρα αυξάνοντας τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και εξαλείφουν τη βιοποικιλότητα.

Ε.Ε.: Δραματική αύξηση δασικών πυρκαγιών-1

Δεν υπάρχει αμφιβολία, συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι οι δασικές πυρκαγιές είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Η υπερθέρμανση του περιβάλλοντος και η αλλαγή χρήσης της γης θα προκαλέσουν αύξηση κατά 14% των δασικών πυρκαγιών έως το 2030, κατά 30% έως το 2050 και κατά 50% έως το τέλος του αιώνα. Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν χρέος να μειώσουν την εκπομπή αερίων, τα οποία ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, και να φροντίσουν για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων. «Σε έναν κόσμο που φλέγεται, πρέπει όλοι μας να γίνουμε πυροσβέστες», καταλήγει το πρόγραμμα του ΟΗΕ για το περιβάλλον.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top