ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Εμπορεύματα: Oι προβλέψεις για τις τιμές και 5 γραφήματα-κλειδιά

Facebook
Twitter
5472457hm-768x512

Η κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη απειλεί να διαταράξει τις εξαγωγές εμπορευμάτων συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού μέρους των αμερικανικών μεταφορών άνθρακα. Οι μειωμένες τιμές του σιδήρου είναι έτοιμες να καταγράψουν περαιτέρω πτώση εν μέσω της αδύναμης κινεζικής ζήτησης. Παράλληλα, ο ξέφρενος ρυθμός των συμφωνιών στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεχίζεται.

Ιδού πέντε γραφήματα στα οποία θα βασιστούν οι αναλυτές όσον αφορά τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg:

Άνθρακας

Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key της Βαλτιμόρης την περασμένη εβδομάδα, δημιουργεί άλλο ένα πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα και ιδιαίτερα για τον άνθρακα. Το λιμάνι της Βαλτιμόρης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός κόμβος των ΗΠΑ για το ορυκτό καύσιμο, αντιπροσωπεύοντας το 28% των συνολικών αποστολών πέρυσι.

157245%CE%B3%CF%83%CE%BC

Ενώ οι ετήσιες εξαγωγές από το λιμάνι ανέρχονταν σε περίπου 18 εκατομμύρια τόνους ετησίως, εκτινάχθηκαν στα 25 εκατομμύρια τόνους πέρυσι λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από την Ασία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ. Η EIA αναμένει ότι το προσωρινό κλείσιμο του λιμανιού της Βαλτιμόρης, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες καθαρισμού, θα επηρεάσει τον όγκο των εξαγωγών άνθρακα φέτος.

Σιδηρομεταλλεύματα

Ο περιορισμός της τιμής του σιδηρομεταλλεύματος στα 100 δολάρια ανά τόνο μοιάζει επισφαλής. Το βασικό υλικό παραγωγής χάλυβα δέχεται συνεχείς πιέσεις από τις αρχές του έτους, καθώς οι επενδυτές έχουν αρχίσει να συνηθίζουν το βάθος της ζημίας της ζήτησης από την κρίση των ακινήτων της Κίνας. 

Ενώ υπάρχουν θύλακες δυναμικής στην κινεζική αγορά χάλυβα, η ζήτηση θα δυσκολευτεί να αυξηθεί φέτος χωρίς κάποιες πιο αποφασιστικές κινήσεις πολιτικής από το Πεκίνο. Μια νέα μείωση της τιμής του σιδήρου σε διψήφιο αριθμό δεν θα αποτελούσε έκπληξη.

13457623457%CE%BD%CE%B2

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Η σύναψη συμφωνιών στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου κατέγραψε το ισχυρότερο ξεκίνημα των τελευταίων πέντε ετών, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 84 δισεκατομμύρια δολάρια σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

8356835%CE%BD

Στις κορυφαίες συμφωνίες περιλαμβάνεται το deal της Diamondback Energy Inc. τον Φεβρουάριο για την Endeavor Energy Resources LP και η εξαγορά της Equitrans Midstream Corp. από την EQT Corp. 

Αυτές οι συμφωνίες ακολουθούν την πληθώρα αντίστοιχων deals στα τέλη του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένης της τεράστιας συμφωνίας ύψους 68 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Exxon Mobil Corp. για την Pioneer Natural Resources Co. τον Οκτώβριο.

Οι Αμερικανοί αγρότες θα φυτέψουν 5% λιγότερο καλαμπόκι φέτος, καθώς θα στρέψουν μέρος των εκτάσεών τους στη σόγια η οποία έχει υψηλότερες τιμές, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

14512435%CE%B2%CE%BD

Η μείωση των στρεμμάτων καλαμποκιού λαμβάνει χώρα καθώς οι τιμές του σίτου αντιμετωπίζουν πτωτικές πιέσεις εν μέσω των άφθονων παγκόσμιων προμηθειών και της υποτονικής ζήτησης για τις αμερικανικές εξαγωγές.

Η σόγια, εν τω μεταξύ, έχει αναδειχθεί ως μια πιο ελκυστική εναλλακτική λύση εν μέσω της ανοδικής ζήτησης, αφού αποτελεί βασικό συστατικό για την παραγωγή ανανεώσιμου ντίζελ.

Περίοδος τυφώνων

Η περίοδος τυφώνων που αναμένεται στον Ατλαντικό αποτελεί άσχημα νέα για τα εμπορεύματα. Η AccuWeather Inc. προβλέπει μια δύσκολη εποχή, με τη δημιουργία έως και 25 μεγάλων καταιγίδων από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο, πολλές περισσότερες από ένα τυπικό έτος.

356835%CE%B7%CE%BC

Μεγάλο μέρος της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και των υποδομών εξαγωγής βρίσκονται στον Κόλπο του Μεξικού και το Τέξας, τοποθεσίες οι οποίες συχνά βρίσκονται στο διάβα τέτοιων καταστροφικών καταιγίδων.

Ακόμα και αδύναμες τροπικές καταιγίδες είναι γνωστό ότι μπορούν να θέσουν εκτός λειτουργίας έως και το 30% της υπεράκτιας παραγωγής για αρκετές ημέρες. 

Οι καταιγίδες μπορούν επίσης να απειλήσουν σημαντικές γεωργικές καλλιέργειες στις νότιες ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργειών εσπεριδοειδών στη Φλόριντα και την βαμβακοπαραγωγή στο Τέξας.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top