ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Οι 27 αναζητούν κοινό βηματισμό απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Η ευρωπαϊκή οικονομία εξαρτάται πλήρως από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων και πλήττεται όσο καμία άλλη από τις διακοπές στην τροφοδοσία επιβάλλει η Μόσχα.

energeia krisi art

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προσπάθησαν σήμερα (7/10) στην Πράγ να ξεπεράσουν τις διαφορές τους για να διαμορφώσουν κοινή απάντηση στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε μία επίδειξη ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς έφθασαν μαζί στο κάστρο της πρωτεύουσας της Τσεχίας, με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε κατά πόδας. Αλλά η εικόνα δεν φτάνει για να κρύψει την πρόσφατη ένταση ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο για τα ενεργειακά θέματα.

Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν εντός του πρωινού με τους ευρωπαίους ομολόγους τους τα νέα μέτρα που προτείνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ευρωπαϊκή οικονομία εξαρτάται πλήρως από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων και πλήττεται όσο καμία άλλη από τις διακοπές στην τροφοδοσία επιβάλλει η Μόσχα.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση πασχίζει και πάλι να βρει κοινό βηματισμό, λόγω των τεράστιων διαφορών μεταξύ των χωρών που επενδύουν στην πυρηνική ενέργεια, όπως η Γαλλία, εκείνων που εξαρτώνται από τον άνθρακα, όπως η Γερμανία και εκείνων που συνδέονται ιστορικά με τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες στην κεντρική Ευρώπη.

«Χρειαζόμαστε καλύτερο συντονισμό για να βοηθήσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κρισγιάνις Κάρινς, προειδοποιώντας για τις απόπειρες μεμονωμένων κινήσεων, μετά την κατακραυγή που προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα το σχέδιο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ του Βερολίνου για την προστασία της γερμανικής οικονομίας.

«Με το πρόσχημα ότι μία χώρα μέλος μπορεί να δανεισθεί περισσότερα, δεν πρέπει να έχει την δυνατότητα να επιδοτήσει περισσότερο τις επιχειρήσεις του, κάνοντας ανταγωνιστικότερες των γειτόνων του», είπε ο Λετονός πρωθυπουργός.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ