ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Έρχονται «φακέλωμα» και αυτόματες κατασχέσεις – Το σχέδιο της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής

lefta polla Intime 10 06 2021 2048x1009 1 850x460 1
Με τη χρήση των ψηφιακών μέσων αλλά και μία άλλου είδους προσέγγιση στην μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ετοιμάζεται να εισέλθει στην νέα χρονιά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει ελέγχους με χρήση της τεχνολογίας, αυτόματες κατασχέσεις για χρέη προς την Εφορία, ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας με αυτόματη παρακράτηση οφειλής, αποδοχή καρτών εξωτερικού για πληρωμή φόρων, ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς. Αυτά είναι μερικά από τα νέα εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής που θα έχει στην διάθεσή της η ΑΑΔΕ και περιλαμβάνονται στο νέο της αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο.

Στον οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ περιλαμβάνεται και η θεσμοθέτηση ταμειακών μηχανών «κλειστού τύπου» που θα περιλαμβάνουν POS, έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάπτυξης. Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά POS  κάθε συναλλαγή POS θα καταγράφεται στην ταμειακή μηχανή και τα δεδομένα θα διαβιβάζονται  σε πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου του 2024 και προβλέπει επίσης την ανάπτυξη υποδομών και εφαρμογών για την παρακολούθηση των συναλλαγών των ταμειακών μηχανών και την  υποστήριξη του μηχανισμού ελέγχου. Το μέτρο αναμένεται να βάλει «μπλόκο» στη φοροδιαφυγή και να περιορίσει τις απώλειες εσόδων από το ΦΠΑ  οι οποίες σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν ανήλθαν το 2019 στα 5,3 δισ. ευρώ.

You may also like

Comments are closed.