ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Εφορία: Ποιες δαπάνες βρίσκονται στο στόχαστρο και τι σχεδιάζεται για τη μείωση της φοροδιαφυγής

Facebook
Twitter

Στο στόχαστρο της Εφορίας θα βρεθούν οι δαπάνες των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

Αυτό αφορά μεταξύ άλλων περιπτώσεις των οποίων οι εκπιπτόμενες δαπάνες μάλλον είναι διογκωμένες σε σχέση με τον μέσο όρο των κλάδων. Επίσης επισημαίνεται πως τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έδειξαν πως οι αυτοαπασχολούμενοι εμφανίζουν ακαθάριστα έσοδα ύψους μεταξύ 35δισ. ευρώ και 40 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ το φορολογητέο τους εισόδημα είναι υποδεκαπλάσιο και δεν υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ. Μέχρι όμως να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα που θα συνδέει το σύνολο των δαπανών με τα ηλεκτρονικά βιβλία, η ΑΑΔΕ θα βασίζεται στα δηλωθέντα στοιχεία που προκύπτουν από τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Εάν όμως  κάποιες μικρές επιχειρήσεις ή αυτοαπασχολούμενοι δηλώνουν δαπάνες υψηλότερες από τον μέσο όρο, τότε θα είναι υποψήφιες για έλεγχο.

Το σχέδιο για τη μείωση της φοροδιαφυγής

Σχέδιο για τη μείωση της φοροδιαφυγής φαίνεται πως θα επεξεργαστεί το επόμενο διάστημα του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό αναμένεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

1.Καλύτερο έλεγχο των δαπανών

Μόνο μέσω των ηλεκτρονικών βιβλίων Mydata θα αναγνωρίζονται οι δαπάνες των ελεύθερων επαγγελματιών προκειμένου να γίνεται καλύτερος έλεγχος δαπανών. Επί της ουσίας, για όλες τις δαπάνες τους θα πρέπει να ζητούν τιμολόγιο.

2.Έκδοση  τιμολογίων 

Η  έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων είναι προαιρετική τόσο στη χώρα μας όσο και στις περισσότερες  χώρες της Ευρώπης . Ωστόσο, η ΕΕ συστήνει τη χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, κυρίως στον ΦΠΑ.  Μάλιστα το σχέδιο προβλέπει πως από τον Ιανουάριο του 2024 τα κράτη-μέλη της ΕΕ  θα μπορούν να επιβάλουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ενώ από το 2028 αυτό θα γίνει υποχρεωτικό για όλες της χώρες της Ένωσης.

3.Ψηφιακό πελατολόγιο για γιατρούς, δικηγόρους

Έρχεται το ψηφιακό πελατολόγιο για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται γιατροί και δικηγόροι κ.λπ.  Αυτές οι επαγγελματικές ομάδες θα πρέπει να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και θα συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ψηφιακό πελατολόγιο σε δεύτερη φάση θα διασυνδεθεί με τα MYDATA . Ουσιαστικά θα επανέλθουν τα πρόσθετα βιβλία που τηρούσαν μέχρι το 2012, αλλά ηλεκτρονικά.

4. Το ψηφιακό δελτίο αποστολής

Σύντομα αναμένεται να ενεργοποιηθεί το ψηφιακό δελτίο αποστολής προκειμένου να ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής, αγροτικά κ.λπ.) . Οι ελεγκτικές αρχές θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τι διακινείται και πού πάει.

Η σύσταση της Κομισιόν

Η σύσταση της  Κομισιόν είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα ,το “advance tax ruling system”,  μέσω του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται και να υπολογίζουν προκαταβολικά τον φόρο που προκύπτει για τη δραστηριότητά τους ανάλογα με τον εταιρικό τύπο που θα επιλέξουν.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top