ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Εύσημα για μεταρρυθμίσεις, «αγκάθι» η αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων

Facebook
Twitter
Πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και κάποιες καθυστερήσεις –ιδίως στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου– διαπιστώνει η 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η έκθεση είναι γενικώς θετική, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πήρε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, παρά τις προκλήσεις λόγω κορωνοϊού. Αναφέρει ότι η Ελλάδα μπήκε στον τελευταίο χρόνο της ενισχυμένης εποπτείας, αφού οι δεσμεύσεις που ανέλαβε βγαίνοντας από το μνημόνιο το 2018 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2022. Σε πολλές από αυτές υπήρξε πρόοδος και ολοκληρώθηκαν. Κάποιες παραμένουν σε εκκρεμότητα και πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες.

Η έκθεση διαπιστώνει, επίσης, ταχύτερη από την προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, μετά τον κορωνοϊό, αλλά και κάποιους κινδύνους και αβεβαιότητες που έχουν σχέση με την πανδημία, τον πληθωρισμό, αλλά και τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Σημαντική και ουσιαστική πρόοδος σημειώθηκε στις ιδιωτικοποιήσεις, τονίζει η έκθεση, κάνοντας ειδική αναφορά στο Ελληνικό, στην Εγνατία και τη ΔΕΠΑ. Επίσης δίνει σημασία στο νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ, το σύστημα πληροφορικής για τις αδειοδοτήσεις και την εθνική πύλη για την κωδικοποίηση και αναμόρφωση της νομοθεσίας. Η έκθεση επισημαίνει μάλιστα ότι η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες και για άλλες, ευρύτερες, μεταρρυθμίσεις που είχαν ξεκινήσει στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, όπως το νομοσχέδιο για την παιδεία, το σχέδιο δράσης για τις προσλήψεις των δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ., ενώ τονίζει την πρόοδο που σημειώθηκε στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Υπήρξαν βεβαίως και τομείς με καθυστερήσεις, με μεγαλύτερο «αγκάθι» να παραμένει η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Η Κομισιόν διαπιστώνει ότι το ύψος των οφειλών ήταν περίπου 900 εκατ. στα τέλη Ιουλίου, έναντι στόχου περίπου 500 εκατ., μια υπέρβαση 80% που εγείρει ανησυχίες – όπως τονίζεται. Με αυτά τα δεδομένα, η έκθεση επισημαίνει ότι ούτε έως το τέλος Σεπτεμβρίου φαίνεται εφικτό να εκκαθαριστεί το στοκ των λήξιπρόθεσμων οφειλών, πλην συντάξεων, ενώ η σχετική προθεσμία έληγε τον Ιούνιο.

Αργή χαρακτηρίζεται η πρόοδος και στις υποχρεώσεις που έχουν σχέση με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως η μείωση των εκκρεμών πτωχευτικών υποθέσεων, η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων. Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, πάντως, επισημαίνει ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας ήταν μέτριος, χάρη στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση. Σχετικά με την ανάπτυξη η έκθεση επικαλείται τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν για 4,3% φέτος και 6% για το 2022, αν και είναι βέβαιο ότι αυτές θα αλλάξουν σύντομα. Οι πληροφορίες μιλούν για πρόβλεψη ανάπτυξης πάνω από 6% για φέτος.

Οι αβεβαιότητες

Σημειώνεται ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, ειδικότερα όσον αφορά τον τουρισμό, λόγω της πανδημίας, αλλά και σε ό,τι αφορά την ταχύτητα ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα, μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης. Για τον λόγο αυτό η έκθεση εφιστά την προσοχή σε μια προσεκτική απόσυρση των μέτρων για τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας. Επίσης, επισημαίνει ως κίνδυνο τον πληθωρισμό, ενώ ως πηγές αβεβαιότητας καταγράφει και πάλι τους εξωτερικούς γεωπολιτικούς παράγοντες και το μεταναστευτικό. Στο δημοσιονομικό πεδίο κίνδυνος αναδύεται από την ενδεχόμενη παράταση των μέτρων στήριξης, αν η πανδημία συνεχιστεί, αλλά και από την ενδεχόμενη κατάπτωση των εγγυήσεων που εκδόθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης. Επίσης, επισημαίνει ότι το κράτος πλήρωσε 1,4 δισ. σε αναδρομικά συντάξεων, λόγω της απόφασης του Ιουλίου 2020, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα του χρέους, παραμένουν σχεδόν αμετάβλητοι από την προηγούμενη έκθεση.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top